Klaipėdoje burlaivis „Brabander“ išlydėtas į ekspediciją iki Islandijos

Klaipėdos universiteto (KU) burlaivis „Brabander“, minėdamas universiteto 25-ių metų jubiliejų, leidosi į ilgiausią per pastarąjį dešimtmetį ekspediciją – iš Lietuvos aplink Islandiją ir atgal.

Apie šešias savaites truksiančios kelionės metu ketinama nuplaukti apie 5 tūkst. jūrmylių.

Šeštadienio popietę Kruizinių laivų terminalo krantinėje burlaivį į tolimą ekspediciją išlydėjo gausus būrys miestiečių. Vienas šios kelionės tikslų – supažindinti visuomenę su Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, formavimusi ir raida, pristatyti šalies jūrinio mokslo pasiekimus ir potencialą.

Kelionės tolimiausias taškas – Islandija – pasirinktas neatsitiktinai. Istoriniame kontekste ši šalis Lietuvai labai svarbi – 1990-ųjų kovo 11 d. ji pirmoji pripažino paskelbtą Lietuvos nepriklausomybę.

Per Baltijos, Šiaurės, Norvegijos, Grenlandijos jūras bei Šiaurės Atlanto vandenyną besidriekiantis kelionės maršrutas padalintas į penkis etapus: Klaipėda–Sandefjordas, Sandefjordas–Stavangeris, Stavangeris–Reikjavikas, Reikjavikas–Blyth, Blyth–Klaipėda. 

Skirtingais kelionės etapais burlaiviu iš viso plauks apie 60 žmonių: iš jų dauguma – mokslininkai, buriuotojai ir studentai. Laive visą laiką dirbs penki profesionalai, jiems kelionėje pagelbėti pasiryžę net šeši nuotykių ieškotojai savanoriai. Laive taip pat dirbs trys operatoriai, kurie įamžins šią neeilinę kelionę.

Kelionės metu bus aplankytos Šetlandų, Farerų, Orknio salos, prisišvartuota beveik 20-yje uostų. Dešimtus metus universitetui tarnaujantis laivas įsigytas jūros moksliniams tyrimams ir mokomajai veiklai vykdyti. Šiuo metu jis priklauso KU Jūros tyrimų atviros prieigos centrui, kurio mokslininkai bei tyrėjai ir sudarys didžiąją burlaiviu plaukiančių dalyvių dalį.

Ekspedicijos metu mokslininkai vykdys jūros aplinkos tyrimus: tirs aplinkos užterštumą, stebės paukščių populiacijų gausumą ir elgseną ir kt.

Be svarbių mokslinių darbų, ekspedicijos metu burlaivis jau 10-ą kartą dalyvaus regatoje „The Tall Ships Race North Sea“. Ji startuos rugpjūčio 26-ą dieną Blyth uoste, Jungtinėje Karalystėje, ir finišuos rugsėjo 6-ą Gotenberge, Švedijoje.

Į Klaipėdos uostą burlaivis sugrįžti planuoja rugsėjo 10-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KODEL IKI...

KODEL IKI... portretas
Ka atgal negris...?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių