Klaipėdoje iš anksto paminėta Latvijos nepriklausomybės diena

Šeštadienį Klaipėdoje smagiai paminėta Latvijos nepriklausomybės 101-oji sukaktis. Nors tikroji mūsų kaimynų nepriklausomybės paskelbimo diena yra lapkričio 18-oji, klaipėdiečiai iškilmes surengė anksčiau, nes esą tikrąją šventės dieną nebūtų galimybių į uostamiestį atvykti latvių meno kolektyvams.

Klaipėdos latvių asociacijos „Atpūta“ vadovas Gotfridas Tapinas teigė, kad Klaipėdos regione yra maždaug šimtas latvių, kuriems svarbi jų tautinė kultūra ir identitetas, nepaisant, jog jie gyvena ne gimtojoje šalyje.

Apmaudu, kad latvių Klaipėdos apskrityje vis mažėja.

„Apmaudu, kad latvių Klaipėdos apskrityje vis mažėja. Senoliai išeina, o jaunimas Europą stato. Ir latviškai jaunoji karta nebe taip gerai moka. Kol jų seneliai ir močiutės dar gyvi, tol jaunuomenė kalba latviškai, kai senolių nebelieka, kalbą pamažu pamiršta, kadangi sienos atviros, tad laimės jie važiuoja ieškoti svetur“, – apgailestavo G.Tapinas.

Latvijos nepriklausomybės dienai skirtą šventę labai pagyvino iš Latvijos atvykę Durbės šokių ir kapelos kolektyvas „Luste“, taip pat Klaipėdos senjorų meno kolektyvai. Pasirodymai sulaukė didelio susidomėjimo. Renginyje buvo per šimtas žmonių.

„Prieš tai mes koncertavome pas juos Latvijoje. Sutiko jie mus kaip kaimynus, o išlydėjo kaip gimines. Susitikimas buvo labai šiltas. Tad rodydami dėkingumą, pakvietėme juos pas save į Klaipėdą, kad čia tarp vietinių latvių paminėtume Latvijos nepriklausomybės dieną“, – kalbėjo G.Tapinas.

G.Tapino teigimu, Latvijos nepriklausomybės paminėjimas Klaipėdoje tik rodo, kad mūsų uostamiestis buvo ir yra tolerantiškas daugiatautis miestas.

„Pats esu gimęs latvių žvejo šeimoje Šventojoje. Klaipėdoje, Melnragėje gyvenu jau 66 metus ir labai džiaugiuosi, kad Klaipėda per tuos metus nesugedo, čia nėra vietos nacionalizmui, miestas atviras visoms tautoms, kurios gali puoselėti savo identitetą“, – tvirtino G.Tapinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Pagal nuotraukas matau, kad šimtosios metinės buvo kur kas iškilmingesnės, manau taip ir turėjo būti. Ir aš ten buvau, vyną midų gėriau, tik burnoj nieko neturėjau, nes visa spauda tylėjo. Didžiulė pagarba Gotfridui Tapinui.

...

... portretas
Užuomina į tai kad Latvija tos dienos nesulauks?..

taip sakant -Braliukus latvius

taip  sakant  -Braliukus   latvius   portretas
paminejo klaipedos pusdurniai avansu is anksto , antraip sakant cielka sulauze dar pries vestuves....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių