Klaipėdiečius ir miesto svečius džiugins jubiliejinis Laivų paradas

  • Teksto dydis:

Jau po savaitės – kitą šeštadienį, gegužės 18 d., Klaipėda pakvies į jūriškiausią pavasario renginį – mažąja Jūros švente tituluojamą Klaipėdos laivų paradą. Dešimtąjį kartą vyksiančio Laivų parado programoje – daugybė spalvingų renginių, kuriuos vainikuos abejingų nepaliekantis naktinis pasipuošusių laivų paradas ir renginio mecenato – Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos - dovanojami įspūdingi fejerverkai.

Prieš dešimt metų gimusi ši jūrinio miesto įvaizdį atspindinti šventė, skelbianti vasaros laivybos sezono pradžią, užaugo iki renginio, priviliojančio tūkstančius žiūrovų iš visos Lietuvos. Ir šiemet visą Laivų parado dieną mieste vyks daugybė renginių, o vakare klaipėdiečiai ir miesto svečiai tradiciškai kviečiami į Kruizinių laivų terminalą - stebėti įspūdingiausios renginio dalies.

Šiandien burlaivio „Meridianas“ denyje vykusioje spaudos konferencijoje „Klaipėdos švenčių“ direktorius Romandas Žiubrys, dėkodamas bendraminčiams už dešimtmetį trunkančią draugystę, kvietė laivų ir laivelių savininkus aktyviai dalyvauti jubiliejiniame laivų parade ir drauge kurti šventę, kokios neturi joks kitas Lietuvos miestas.

Bus galima apsilankyti laivų deniuose

Ankstų šeštadienio rytą Laivų parado šventės renginius iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija Kruizinių laivų terminale pradės Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai. Šventišku rūbu pasipuoš laivus pasitinkanti ir išlydinti skulptūra „Vaikystės svajonė“. Suplazdėjus vėliavai startuos „Gero vėjo“ regata, o 12 val. iš piliavietės į dangų pakils spalvingas 80 kv. metrų „Laimės aitvaras“. Tai - specialių poreikių vaikų tapybos kūrinys, perkeltas ant audinio ir keliaujantis per Lietuvos miestus, kaip tolerancijos ir pagarbos vienas kitam socialinis projektas.

Vidurdienį denius lankytojams atvers Klaipėdos valstybinio jūrų uosto specialios paskirties laivai „Naras“ ir „Lotas“. Kruizinių laivų terminalo aikštėję įsikūrę kariškiai kvies išbandyti taiklumą tire.

Atvykusieji į senamiestį iškart pateks į šventės zoną. Čia jau nuo ryto šurmuliuos prekybininkų mugė, upėje rungtyniaus jaunieji kanojininkai ir baidarininkai, pakilią nuotaiką nuo vidurdienio kurs visoje Lietuvoje tądien vyksiančios „Gatvės muzikos dienos“ dalyviai.

Vidurdienį savo denius lankytojams atvers uosto tarnybų laivai, kurie švartuosis upės krantinėse tarp Pilies ir Biržos tiltų. Lankytojai galės apžiūrėti naujausią policijos katerį „Vytis“, Aplinkos apsaugos mokslinių tyrimų laivą „Vėjūnas“ bei Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės laivą.

Tradiciškai be dėmesio neliks ir mažiausieji šventės dalyviai. Juos kvies Karlskronos aikštėje  įsikūręs „Burinuko uostas“, kur veiks dangaus laivų – aitvarų kūrybinės dirbtuvės, Laivininkų mokyklos auklėtiniai mokins jūrinių mazgų rišimo gudrybių, o „Linksmojo lagamino“ animatoriai tapys vaikams ant veidukų, darys šukuosenas, puoš apyrankėmis, lankstys balionus.

Šalia bus galima stebėti Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės tarnybinių šunų pasirodymus.

Svečiuosis „Nacionalinės ekspedicijos“ dalyviai

14 val. lankytojus į susitikimą pakvies Karlskronos aikštėje įsikūrę LRT televizijos projekto „Nacionalinė ekspedicija“ dalyviai.

Susitikimo metu bus proga iš pačių ekspedicijos dalyvių išgirsti įdomiausius kelionių įspūdžius, sužinoti, kokia kelionė laukia šiais metais. Šalia įsikurs leidyklos „Terra Publica“ palapinė, kurioje bus galima įsigyti pagal projektą parengtą knygų seriją, rinkti ekspedicijos dalyvių autografus. Susitikime dalyvaus laivo statytojas ir kapitonas Simas Knapkis su sūnumi Uosiu, muzikos grupės „G&G Sindikatas“ įkūrėjas ir lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras, istorikas, ekspedicijų laivo kapitonas Romaldas Adomavičius, ekspedicijų nariai Monika Dobrovolskytė, Ingrida Meškinytė, Vykintas Laukevičius. Aikštės krantinėje prišvartuotas ekspedicijos istorinis laivas „Vytautas Didysis“ pakvies lankytojus ant denio, o vakare šis laivas ir šaunioji jo įgula taps Laivų parado kolonos vedle Kuršių mariose.

Įspūdingiausia dalis – Kuršių mariose

Po spalvingo muzikos dienos atidarymo 12 val. Karlskronos aikštėje, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai pakels miesto simbolio - burlaivio „Meridianas“ bures. Danės upe atplauks baidarių, vikingų valčių paradas, kurį ties Biržos tiltu pasitiks ugniagesių vandens užsklanda. Ugniagesiai pasakos lankytojams apie savo profesiją, kvies išbandyti demonstracinį „Dūmų“ konteinerį. Tuoj po parado upėje „užvirs“ varžytuvės tarp pasieniečių, policijos, ugniagesių, dragūnų bataliono savanorių bei Laivininkų mokyklos moksleivių komandų.

Jau įprastu laiku Smiltynėje prie „Albatroso“ skulptūros vyks tradiciniai „Albatroso“ apdovanojimai ir būsimųjų jūrininkų priesaika jūrai.

Visą dieną į nemokamus renginius kvies ir tarptautinės akcijos „Muziejų naktis“ dalyviai.

Naktinis laivų paradas – sutemų gaubiamose Kuršių mariose

Renginio pramogos dieną koncentruosis Danės upės krantinėse ir pačioje upėje, o vakarop persikels į Kruzinių laivų terminalą. Renginio kulminacija – vėlų vakarą Kuršių mariose rengiamas naktinis, šviečiančiomis dekoracijomis pasipuošusių, gerą nuotaiką skleidžiančių laivų paradas, kuriame kasmet dalyvauja kelios dešimtys laivų ir laivelių. Kruizinių laivų terminalo krantinėse susirinkusius žmones sveikins didingi keltai, žvilgsnius prikaustantis naujas jūrinių vilkikų šokis ir, žinoma, įspūdingi Laivų parado fejerverkai. Veiksmą marių akvatorijoje bus galima stebėti nuo Kruizinių laivų terminalo krantinių ar per didžiulį lauko ekraną terminale.

„Klaipėdos laivų paradas, dalyvaujant visoms turinčioms teisę plaukti plaukiojimo priemonėms, yra labai gražus jūrinės valstybės šypsnys Klaipėdai ir Lietuvai“, - sveikindamas artėjančio jubiliejinio Klaipėdos laivų parado proga sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Jis ragino  visus aktyviai dalyvauti miesto šventėje ir nepamiršti apie saugumą.

Rinks gražiausiai apšviestus laivus

Tradiciškai bus išrinkti ir apdovanoti stilingiausiai ir išradingiausiai jubiliejiniam laivų paradui pasipuošę laivai. Jiems atiteks vertingi rėmėjų įsteigti prizai. Pagrindinio prizo steigėjas - viešbutis „Vanagupė“ - ryškiausiam parado laivui dovanos nakvynę dviem asmenims verslo klasės kambaryje, nepamirštamą laiką viešbučio „Golden SPA“ centre ir trijų patiekalų vakarienę restorane.

Prizus ryškiausiems jubiliejinio Laivų prado dalyviams taip pat įsteigė rėmėjai UAB „Šalna“, BMW atstovas Lietuvoje UAB „Krasta Auto“, AB „Vilniaus duona“.

Pretenduoti į nominacijas – jų šiemet bus net 10 - galės tik į paradą iš anksto užsiregistravę laivai. Registracijos formą užpildyti galima internete www.laivuparadas.lt. Čia, o taip pat Klaipėdos laivų parado „Facebook“ paskyroje, skelbiama ir išsami Klaipėdos laivų parado renginių programa.

Pretendentus į apdovanojimus rinks komisija, bet ne vien ji. Žiūrovai taip pat kviečiami rinkti savo favoritus ir už juos balsuoti Laivų parado „Facebook“ paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Randi Frazier

Randi Frazier portretas
„Google“ šiuo metu moka $ 17,000 iki $ 22,000 per mėnesį namuose. Prie šio darbo prisijungiau prieš 2 mėnesius ir pEr pirmuosius savo darbo mėnesius uždirbau $ 20,544. Galiu pasakyti, kad mano gyvenimas visiškai pagerėjo! galite jį patikrinti >>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­e­­b­­J­­o­­b­­9­­9.C­­o­­m

??

?? portretas
"..Jūros švente tituluojamą Klaipėdos laivų paradą." ir vel bus-"paradas".. su -10 kateruku??
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių