Kariai dalyvaus Jūros šventės renginiuose: pirmą kartą vyks karinių laivų prasilenkimo ceremonialas

  • Teksto dydis:

Šiemet Karinėms jūrų pajėgoms (KJP) švenčiant 30-ąsias atkūrimo metines, liepos 29–31 d. vyksiančioje Jūros šventėje bus galima išvysti NATO laivų grupę, Baltijos šalių bei kitų užsienio valstybių karinius laivus, iškilmingą karinių laivų prasilenkimo ceremonialą. Įvairiose Klaipėdos vietose savaitgalį bus galima išgirsti karinių orkestrų „mūšius“, o dar vienu turistų ir vietos gyventojų traukos objektu taps karinis laivas-muziejus M52 „Sūduvis“.

Pirmąją Jūros šventės dieną, penktadienį, iškilmingos ceremonijos metu, kurioje dalyvaus Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys ir svečiai iš užsienio šalių, visuomenei duris atvers laivas-muziejus M52 „Sūduvis“, prišvartuotas Danės upės Karališkoje krantinėje (prie Pilies tilto). Karinės jūrų pajėgos nebenaudojamą minų paieškos laivą perdavė Lietuvos jūrų muziejui, kurio darbuotojai vyksiančių edukacijų metu pasakos Lietuvos jūrinę istoriją bei išryškins laivo, kaip ypatingo inžinerinio statinio, išskirtinumą, kuris nors medinis, bet atsparus sprogimams, minoms, o detalės yra pagamintos iš nemagnetinio metalo.

Vakare laukia iškilminga Jūros šventės eisena iš J. Janonio g. į Kruizinių laivų terminalo aikštę, kur šventės atidarymo proga vyks karinių orkestrų koncertas. Eisenoje dalyvaus Karinių jūrų pajėgų būrys, užsienio karo laivų įgulų būriai, Klaipėdoje dislokuoto Portugalijos karinio laivyno jūrų pėstininkų kontingento būrys, penki kariniai orkestrai bei daugelis kitų įvairių Klaipėdos miesto bendruomenių ir organizacijų.

Šeštadienį Jūros šventės svečius kariniai orkestrai džiugins „mūšiais“-varžytuvėmis Klaipėdos dramos teatro aikštėje ir aikštėje prie burlaivio „Meridianas“. Kartu su KJP orkestro, koncertines programas atliks Danijos Savanoriškų jūrų pajėgų orkestras, Latvijos Karinių jūrų pajėgų orkestras, Jos Didenybės Karališkasis Škotijos jūrų pėstininkų orkestras ir JAV Karinių jūrų pajėgų Europoje ir Afrikoje orkestras, o juos visus į Klaipėdą sukvietė KJP orkestro vadovas Egidijus Miknius.

Liepos 30 d. šventės akcentu taps visą savaitę į Klaipėdos uostą rinkęsi 16 Lietuvos ir užsienio karinių laivų, kurie išplauks į jūrą dalyvauti iškilmingoje žuvusiųjų jūroje pagerbimo ceremonijoje nuleidžiant vainikus į vandenį, bei pirmą kartą Karinių jūrų pajėgų 30-ečio proga vyksiančiame iškilmingame karinių laivų prasilenkimo ceremoniale. Renginyje ruošiasi dalyvauti NATO jūrinių pajėgų taktinės grupės 441.03. laivai – vadovavimo ir aprūpinimo laivas „Mosel“ (Vokietija) bei Kanados priešmininiai laivai „Kingston“ ir „Summerside“ –, Latvijos karinių jūrų pajėgų vadovavimo ir parūpinimo laivas „Virsaitis“ ir patrulinis laivas „Skrunda“, kariniai laivai „Admiral Cowan“ (Estija), „Slazak“ (Lenkija), „Porkkala“ (Suomija), „Osten“ (Vokietija) ir Danijos savanorių pajėgų laivai – „Brigaden“, „Andromeda“, „Ringen“, „Hjortoe“ ir „Bopa“. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai karinius laivus galės iš arčiau apžiūrėti sekmadienį Kruizinių ir karo laivų terminale.


Šiame straipsnyje: Jūros šventėkariailaivai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių