Įdiegė naujausią technologiją pilvo organų augliams gydyti

  • Teksto dydis:

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) chirurgai pilvo operacijoms pradėjo naudoti indociano žaliojo (ICG) fluorescenciją. Ši patikima ir saugi technologija – papildomas saugiklis medikams įvertinti paciento pilvo organų kraujotaką. Vakarų Lietuvoje ji pritaikyta pirmą kartą.

Pagerina būklės vertinimą

Kaip pastebi Abdominalinės chirurgijos gydytojas Albinas Tamošiūnas, viena iš pavojingiausių komplikacijų operuojant žarnyną yra žarnų jungties nesandarumas. „Viena iš jo priežasčių yra nepakankama kraujotaka. Šalinant dalį žarnos ne visada iš karto matyti, ar likusios žarnos kraujotaka gera. Ligoninėje sėkmingai įsisavintas ICG fluorescencijos metodas palengvina žarnos kraujotakos būklės vertinimą, – pasakojo A.Tamošiūnas.

Šią naujovę KUL medikai operacijose pritaikė panaudodami stažuotėje užsienyje sukauptas žinias ir įsigiję moderniausios laparoskopinės įrangos.

A.Tamošiūnas tarptautiniame kolorektalinių chirurgų kongrese Vilniuje skaitė pranešimą apie KUL patirtį naudojant šią naują technologiją.

Ligoninėje sėkmingai įsisavintas ICG fluorescencijos metodas palengvina žarnos kraujotakos būklės vertinimą.

Plačios naudojimo galimybės

Operacijos metu specialia įranga pacientui į veną suleidžiamas dažas (indociano žaliasis, kuris nėra radioaktyvus). Jis švyti, kai specialios kameros yra apšviečiamas artima infraraudonajai šviesa. Pagal švytėjimo intensyvumą iškart galima pamatyti, kur yra geros kraujotakos riba. Pasak medikų, tai labai svarbu formuojant žarnų jungtį po vėžio pašalinimo operacijos. Jei kraujotaka nepakankama – jungtis bus nesandari. Siūlės nelaikys. ICG fluorescencija padeda operacijos metu koreguoti žarnos jungtį pasirenkant žarnos segmentą su gerąja kraujotaka.

Pasak Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjo dr. Algirdo Šlepavičiaus, žarnyno operacijos – ne vienintelė ICG fluorescencijos panaudojimo galimybė. Ši technologija naudojama kepenų ir tulžies latakų, skrandžio, žarnų, šlapimo pūslės, skydliaukės ir prieskydinių liaukų operacijoms dėl onkologinių ligų. Navikiniai audiniai ne tik savo morfologija, ląstelių forma ir augimo greičiu, greitesne kraujotaka, bet ir optinėmis savybėmis skiriasi nuo sveikų audinių švytėjimo apšvietus tam tikro spektro šviesos spinduliais. Todėl įvedę naująją videokamerą į pilvo ertmę, gydytojai puikiai mato vėžinį audinį ir metastazes limfmazgiuose. Jie švyti skirtingai nei sveiki audiniai. Tai padeda chirurgams žymiai tiksliau, kruopščiau ir radikaliau pašalinti vėžį.

Naujasis aparatas jau pradėtas taikyti ir operuojant prieskydinės liaukos  auglius.

Labai populiari diagnostika

Pastaruoju metu fluoroscencinė diagnostika yra labai populiari pilvo, endokrininėje, krūtinės chirurgijoje, onkoginekologijoje ir urologijoje. Sukurti ir naudojami nauji vaistai, kuriuos suleidus operacijos metu chirurgas, žiūrėdamas pro specialią optinę sistemą, pagal švytėjimo spalvą gali pasakyti, kokios rūšies, kilmės vėžį aptiko paciento organizme. Pagal tai nustatoma ir kiek vėžys išplitęs.

Siekdami tobulėti, KUL abdominaliniai chirurgai įstojo į Tarptautinę fluorescencinės diagnostikos draugiją. Jos nariai siekia ne tik gydyti ir nauju būdu diagnozuoti onkologines ligas, bet ir toliau tirti šio naujo fenomeno pritaikymo galimybes kasdieninėje praktikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jolita

Jolita portretas
Saunuoliai!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių