Energetikai šildymo sezono pradžiai gerų žinių turi nedaug: atliekos diktuoja kainas?

Šią savaitę Klaipėdoje bus pradėtas šildymo sezonas. Tik uostamiesčio energetikai apgailestauja centralizuoto šildymo sezono pradžiai gerų žinių turintys nedaug, nes klaipėdiečiams šiluma brangs apie 40 proc. Viena priežasčių – kone dvigubai pabrangusi iš nepriklausomų gamintojų superkama šiluma. Šie tokį brangimą teisina pakilusiomis kuro, taip pat deginamų atliekų kainomis.

Šildymo neišvengsime

Dar praeitą savaitę, švelniems rudens orams lepinant pajūrio gyventojus, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis tvirtino, jog miesto valdžia gauna daug gyventojų prašymų neskubėti pradėti šildymo sezono.

Klaipėdiečiai esą nuogąstavo, kad didėjančios šildymo kainos gerokai išaugins išlaidas, todėl dalis jų buvo linkę atitolinti tą momentą.

Šildymo sezono pradžią, atsižvelgdama į faktinę lauko oro temperatūrą, savo pavaldžioms įstaigoms nustato savivaldybė.

Kiti šilumos vartotojai, įskaitant ir daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojus, balsų daugumos sprendimu gali patys apsispręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios – ji nebūtinai turi sutapti su savivaldybės nustatyta šildymo sezono pradžia.

Miestui priklausančias ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo, taip pat socialinių paslaugų įstaigas Klaipėdoje centralizuotai pradėta šildyti lygiai prieš savaitę.

Brangsta viskas: benzinas, dyzelinas, dujos, mazutas, biokuras, elektros energija. Išlaikyti tokių kainų, kokios buvo prieš metus, nepavyks niekam.

Šios savaitės orų prognozės rodo, kad jau teks pradėti šildyti ir daugiabučius.

Pernai šildymo sezonas Klaipėdoje prasidėjo irgi panašiu laiku, spalio 14–15 dienomis.

Energetikai pateikė faktus

Pasak bendrovės "Klaipėdos energija" finansų direktoriaus Kęstučio Jonkaus, lyginant su praėjusiais metais, tik įmonės sąnaudos – pastovioji kainos dalis – liko nepakitusi.

O kuras ir iš kitų gamintojų superkama šiluma, kas sudaro apie 60 procentų visos šilumos kainos, labai brango.

Per metus daugiau nei dvigubai išaugo gamtinių dujų kaina, trečdaliu brango biokuras, bet labiausiai (net 89 proc.) pabrango iš nepriklausomų gamintojų (NŠG) superkama šiluma.

Didžiausias Klaipėdoje veikiančių NŠG – bendrovė "Gren Klaipėda" – šilumą miestui parduos net 106 proc. arba 2 kartus brangiau nei prieš metus – po 2,25 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

O štai identiška atliekas deginanti bendrovė "Kauno kogeneracinė jėgainė" pagamintą šilumą laikinosios sostinės energetikams spalį siūlo už 1,41 ct/kWh.

Paaiškinus, aiškiau netapo

Bendrovė "Gren Klaipėda", kurios parduodama šiluma taip drastiškai pabrango, iki liepos pradžios veikė kaip "Fortum Klaipėda" – atliekas deginanti ir šilumą gaminanti kompanija.

Šių metų liepos 5 d. paskelbta, kad "Fortum" šilumos ir vėsinimo paslaugų verslo padalinys Baltijos šalyse (kurį neseniai įsigijo pasaulyje pirmaujanti privataus kapitalo investicijų bendrovė "Partners Group") savo veiklą tęsia kaip Šiaurės Europos žaliosios energetikos bendrovė "Gren".

Kompanijos pranešime spaudai akcentuota, kad "didžiausias dėmesys skiriamas centralizuotam šilumos tiekimui, vietos bendruomenių poreikių tenkinimui ir komforto kūrimui kasdieniame gyvenime".

Ar parduodamos šilumos Klaipėdoje branginimas ir reiškia "bendruomenių poreikių tenkinimą"?

"Esmė, kad visoje Lietuvoje brangsta ir biokuras, ir dujos. Tai mūsų pagamintos šilumos kainos aukcionuose irgi kyla. Mums brangsta ir taršos leidimai. Tiesiog yra bendras energetinių resursų brangimas, dėl to kainos ir didesnės. Kodėl Kaune pigiau? Lyginti skirtingų miestų kainų mes iš principo negalime. Deginamos atliekos Kaune ir Klaipėdoje yra neidentiškos, jos atkeliauja iš skirtingų tiekėjų. Pagal įstatymus mes siūlome tai, kas yra įstatymo reglamentuota", – dėstė bendrovės atstovas spaudai Andrius Kasparavičius, taip ir nepaaiškinęs, kuo atliekos Kaune skiriasi nuo atliekų Klaipėdoje, kad šių sudeginimas čia dvigubai brangesnis.

Lyginti skirtingų miestų kainų mes iš principo negalime. Deginamos atliekos Kaune ir Klaipėdoje yra neidentiškos, jos atkeliauja iš skirtingų tiekėjų.

Pasak A.Kasparavičiaus, per metus "Gren Klaipėda" uostamiesčiui pagamina pusę visos suvartojamos šilumos.

Daug priklausys nuo oro

Anot "Klaipėdos energijos" atstovų, įvertinus visus kuro ir superkamos šilumos kainų pokyčius, spalį šiluma Klaipėdoje kainuos 21,25 proc. brangiau nei rugsėjį – 4,85 ct/kWh.

O lyginant su 2020 m. spaliu, kaina didėja 37,8 proc.

Esą tokios pat šilumos brangimo tendencijos matomos visoje Lietuvoje.

Brangiau nei klaipėdiečiai už centralizuoto šildymo paslaugą spalį mokės Vilniaus ir Šiaulių gyventojai.

Bendrovės "Klaipėdos energija" generalinis direktorius Antanas Katinas patikino, kad įmonė yra atsinaujinusi ir maksimaliai pasiruošusi naujam šildymo sezonui.

"Šiemet rekonstravome apie 10 km šilumos trasų, iki rekordinio lygio sumažinome technologinius nuostolius. Bet, kaip ir visi energetikai, esame priklausomi nuo pasaulinių kuro rinkos tendencijų. Brangsta viskas: benzinas, dyzelinas, dujos, mazutas, biokuras, elektros energija. Išlaikyti tokių kainų, kokios buvo prieš metus, nepavyks niekam", – tvirtino A.Katinas.

Klaipėdos energetikų teigimu, vertinant pastarojo dešimtmečio šilumos kainų pokyčius, šis spalis uostamiestyje nebus išskirtinis – ankstesniais metais yra buvę ir kur kas aukštesnių kainų.

"Viskas priklausys nuo oro temperatūros, jei bus šilta žiema, šildymo kainų pokyčio beveik nepajusime", – teigė bendrovei "Klaipėdos energija" atstovaujantis Arūnas Liubinavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visam pasaulyje

Visam pasaulyje  portretas
šiukšlės yra prekė tik pas mus ir buvusiam rytų konclageryje žmogus užmoka pats 5 kartus už tai kad kažkas ją pasiėmęs gauna naudą sau

Ei Benai Petrauskai&Ko'!

Ei Benai Petrauskai&Ko'! portretas
Gal dabar kokią dieną, šitame portale papasakosi kaip partempei fortumo aferistus pas mus į Klaipėdą, kaip dėl jų monopolijos nužudėt Geotermą ir kokia šiandien mums visiems nauda iš šito privataus svetimų biznio? Suomiių vadai atvažiavę savivaldybės posėdžių salėje žadėjo kad deginant MŪSŲ šiukšles šildymo sezono vidutinė šilumos kaina sieks 0.13 LITO cnt, kad ih'jarinus šitą megataršalą mūsų miestui mokėsime vos ne simbolines šildymo kainas, o dabar kas? Dar galit žmonėms į akis žiūrėti ar kaip?

Marija

Marija portretas
Tai skolininkų armija išaugs, nes eiliniai piliečiai jau neturi už ką normaliai pavalgyti
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių