Dovana – galimybė gyventi: užfiksuoti net trys organų donorai

Prieš Kalėdas Nacionalinis transplantacijos biuras sulaukė netikėtos šventinės dovanos. Praėjusį pirmadienį Lietuvos ligoninėse per vieną parą buvo užfiksuoti net trys organų donorai. Todėl inkstų ir ragenų laukusiems recipientams buvo atliktos operacijos.

Per metus tokių atvejų, kai per parą užfiksuojami trys potencialių donorų atvejai, būna vos keli.

Paskutinį sykį tai įvyko prieš penkerius metus. Tada per parą atsirado net keturi organų donorai.

Praėjusią savaitę potencialūs donorai buvo užfiksuoti Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose ir Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

Vilniaus ir Kauno klinikose gauti organai tiko transplantacijai ir operacijos buvo įvykdytos. Klaipėdoje transplantacija neįvyko velionio artimiesiems išreiškus nepritarimą šiai operacijai.

Donorų skaičiui įtakos turi ne tik epidemija, bet ir aukštos kokybės medicinos įranga.

Artimojo praradimas – labai skaudus išgyvenimas, todėl tokiais atvejais šeimos narių sprendimas visada yra gerbiamas kaip paskutinis žodis.

2020-aisiais šalyje iš viso atliktos 133 organų transplantacijos.

Klaipėdos apskrityje per pastaruosius metus išduota 2 871 donoro kortelė. Daugiausia jų – net 1 487 – išduota 18–30 m. asmenims. 31–40 m. amžiaus asmenims buvo išduotos 765 kortelės.

Tarp donoro kortelę turinčių klaipėdiečių – 1 922 moterys ir 949 vyrai.

Per praėjusius metus potencialių donorų skaičius šiek tiek padidėjo, tačiau efektyvių donorų kiek sumažėjo.

Specialistai nesiryžta pasakyti, kokią įtaką šioms tendencijoms turi koronaviruso epidemija.

"Situaciją galima vertinti įvairiai. Donorų skaičiui įtakos turi ne tik epidemija, bet ir aukštos kokybės medicinos įranga. Ištyrus organus transplantacija kartais nevykdoma dėl to, kad jie netinkami operacijai", – dalijosi Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Bindokienė.

Taip pat būna atvejų, kai žmogaus artimieji atsisako aukoti organus donorystei.

"Dabartinė situacija šalyje gali turėti įtakos donorystei ir dėl to, kad mirties tema šiuo metu yra dar jautresnė artimiesiems, kurie ir priima šį sprendimą", – svarstė D.Bindokienė.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, inkstų ir ragenų laukiančių pacientų šalyje yra daugiausia, todėl šios operacijos būna atliekamos dažniau nei kitos.

Pranešama, kad šiuo metu inkstų transplantacijos laukia 122 asmenys, o ragenos – 130 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kovidėdų Skiepelis

Kovidėdų Skiepelis portretas
Taigi vakar tą patį skelbėte.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių