Didžiosios metų šventės: kiek šiemet pinigų išleido pajūrio miestai?

Didžiosioms metų šventėms didieji miestai ir rajonų centrai kaip išmanydami puošia aikštes kalėdinėmis eglėmis ir girliandomis. Kiek šiemet pinigų išleido pajūrio miestai?

Kviečia į įžiebimą

Dauguma pajūrio miestų Kalėdų egles jau įžiebė, tik uostamiestis dar laukia savo eglutės įžiebimo. Šventė numatyta šiandien 17 valandą.

Šiemet uostamiestis visam kalėdinių ir naujametinių renginių laikotarpiui skyrė 89 tūkst. eurų. Palyginti su Vilniaus ketvirčiu milijono – kukliai.

"Įžiebimo vakaro biudžetas, įskaitant atlikėjus, reikalingą tam techniką, videopaslaugas, sudaro 20 tūkst. eurų. Instaliacija "Žvaigždės virš jūros", mėnesiui tam reikalinga technika, meninis išpildymas atsiėjo 21 tūkst. eurų", – pasakojo viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" vadovė Eglė Šulskė.

Kalėdų eglės puošybai panaudotos trijų kilometrų ilgio šventinės girliandos.

Eglutė, jos transportavimas ir papuošimas yra Klaipėdos kalėdinių renginių partnerių dovana, todėl nieko nekainuos.

"Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurių dėka Klaipėdos eglutė ir jos spindesys visą šventinį laikotarpį miestui nieko nekainuoja. Ačiū iššūkio nepabūgusiai įmonei "Plungės lagūna", kuri pirmą kartą koordinavo šį sudėtingą procesą ir sėkmingai jį įveikė. Svarbu paminėti ir tai, kad eglė papuošta LED girliandomis, kurios naudoja labai mažai elektros, todėl viso mėnesio išlaidos elektros energijai, iki pat sausio 8-osios, sieks vos 403 eurus", – tikino E. Šulskė.

Uostamiesčio Kalėdų simboliu tapo Botanikos sode tris dešimtmečius augusi eglė, kurios aukštis siekia net 18 metrų.

Uostamiesčio Kalėdų simboliu tapo Botanikos sode tris dešimtmečius augusi eglė, kurios aukštis siekia net 18 metrų.

Fejerverkus keis lazeriai

Uostamiestis, kaip ir daugybė kitų miestų, karo Ukrainoje akivaizdoje nusprendė atsisakyti fejerverkų, juos keitė lazeriais.

"Naujametis lazerių šou, meninis išpildymas, technika, 15 minučių trukmės lazerių spektaklis kainuos 6 tūkst. eurų", – skaičiavo E. Šulskė.

Likusi suma, apie 42 tūkst. eurų, pasak E. Šulskės, išskirstyta savaitgaliais vyksiantiems renginiams, dalis pinigų skirta ir administracinėms išlaidoms.

Nuo Kalėdų iki Naujųjų Metų Teatro aikštėje vyks koncertai, susitikimai, veiks kalėdinė mugė.

Kartu su Klaipėdos pagrindine eglute šio šeštadienio vakarą įsižiebs ir šviesos instaliacija "Žvaigždės virš jūros".

Instaliacijos ilgis – apie 50 metrų, ji užims apie du ketvirtadalius Teatro aikštės.

Kalėdiniam laikotarpiui kuriama žvaigždžių šviesa bus sudaryta iš 100 veidrodinių kamuolių, imituosiančių dangaus kūnus.

Pažymint svarbią artėjančią Klaipėdos krašto 100-mečio sukaktį, Teatro aikštėje kuriamas dangus interpretuos 1923-iųjų dangaus kūnų išsidėstymą.

Šimtas dangaus kūnų – šimtas vienybės metų. Dangaus efekto kūrimui pasirinkti daugkartinio naudojimo disko kamuoliai, kurie efektingai atrodo ne tik vakare, bet ir dienos metu.

Darbai: instaliacija "Žvaigždės virš jūros" uostamiesčiui atsiėjo 21 tūkst. eurų. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Puošė dvi egles

Prieš savaitę į Kalėdų eglės įžiebimo šventę kvietė Palanga ir Kretinga.

Palangos savivaldybė viešosioms erdvėms ir net dviejų kalėdinių eglių puošybai skyrė 70 tūkst. eurų.

Kalėdų eglė puošta ne tik Palangoje, bet ir Šventojoje.

Pasak savivaldybės, į šią sumą įeina ir abiejų kurortinių miestų viešųjų erdvių puošimo darbai.

Tradiciškai palangiškiai dar puošia eglučių alėją J. Basanavičiaus gatvėje. Žiemą daugybė aplinkinių miestų gyventojų specialiai važiuoja pasidairyti po Palangą, kurioje žiba daugybė eglių.

Papuošė: Palangos savivaldybė didžiuojasi ne viena egle – viena sužibo kurorte, kita – Šventojoje, o J. Basanavičiaus gatvėje – visa eglučių alėja. A. Kazlausko nuotr.

Nykštukų miestas

Kretingiškiai moka ne tik pasižvalgyti į kitų miestų egles, bet ir patys, savomis rankomis puošti miestą.

Kretingoje, Rotušės aikštėje, pagrindinė miesto eglė taip pat įžiebta prieš savaitę, miestiečiai čia rinkosi grožėtis lazerių šou.

Greta Rotušės aikštės esantis skveras virto šviesos bei garso menininkų sukurtu stebuklingu mišku, kurio pagrindiniu akcentu tapo ledinės širdies instaliacija.

Po kelerių metų pertraukos Kretinga vėl puošė tikrą žaliaskarę. Sidabrinę eglę miestui dovanojo vietos gyventoja.

Eglė papuošta 20 tūkst. baltos spalvos lempučių girlianda ir 300 sidabrinių rutulio formos žaislų.

Kretingiškiai laikosi tradicijos ir miestą, savo kiemus, butų langus puošia savadarbiais nykštukais.

Jų jau pridygo ne tik gyventojų kiemuose, parduotuvių vitrinose, bet ir specialioje Nykštukų alėjoje Kretingoje. Skvere greta Rotušės aikštės šiemet iš viso įkurdinta virš 30 rajono gyventojų bei organizacijų sukurtų nykštukų.

Beje, puošti nykštukais savo kiemus, langus ar vitrinas bei dalyvauti gražiausiai ir originaliausiai papuošto kiemo, lango ar vitrinos konkurse Kretingos rajono gyventojai yra kviečiami iki pat Kalėdų.

Kretingos savivaldybė šiemet eglės papuošimų nuomai ir puošybos paslaugai išleido 12 tūkst. eurų.

Eglės prieigų papuošimas, instaliacijų nuoma ir darbai kainavo dar 12 tūkst. eurų.

Eglės nukirtimo ir atvežimo paslauga atsiėjo 2,4 tūkst. eurų.

Viso miesto puošimo darbai šiemet kainavo apie 3 tūkst. eurų.

Eglės įžiebimo ceremonija, techninės įrangos nuoma, eglės prieigų Rotušės aikštėje apšvietimo lazeriais ir kitais šviesos prietaisais paslauga iš viso atsiėjo šiek tiek daugiau nei 7 tūkst. eurų.

Du šviesos ir garso instaliacijos "Stebuklingas miškas" vakarai skvere greta Rotušės aikštės kainuos 6 128 eurus.

Puošmena: Gargžduose sužibo Kalėdų eglė, apsupta fėjų. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Vilniaus verta eglė?

Šiemet atvykėlius nustebino Plungės pagrindinė kalėdinė eglė. Kai kam net kilo minčių, kad Plungėje sužibo buvusi Vilniaus pagrindinė eglė.

Plungės savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas juokėsi išgirdęs po Plungę vaikštinėjusių klaipėdiečių pastebėjimą, kad čia – galbūt jau sostinėje pabuvojusi eglė.

"Ne, tikrai ne vilniečių, o mūsų čia idėja. Panašią puošėme ir pernai. Bet ji išėjo dar ne visiškai tobula. Pirminė mintis buvo kabinti į vieną pusę besidriekiantį girliandų nuometą. Tik išėjo taip, kad girliandas sukabino per visą pėsčiųjų alėjos plotą. Daug širdies įdėjome", – pripažino M. Kaunas.

Plungei kalėdinė eglė kainavo 22 760 eurų.

Gražu: šiais metais įspūdinga eglė sužibo Plungėje. Girliandų nuometas pakibo virš pėsčiųjų alėjos. "Klaipėdos" skaitytojo nuotr.

Eglutė virs malkomis

Savo eglutę puošia ir skuodiškiai. Ja tenka rūpintis miesto seniūnijai.

"Mūsų eglutė visada yra tikra. Kitaip ir negali būti. Eglę miestui dovanojo Skuodo priemiesčio gyventoja. Tačiau moteriai už tai bus grąžinta. Eglutę grąžinsime malkų pavidalu. O puošiame taip pat, kaip pernai. Šiemet naujų papuošimų nepirkome, įsigijome tik naujų girliandų miesto puošimui", – pasakojo Skuodo miesto seniūnė Ieva Gembutienė.

Skuodas eglutės nukirtimui ir pervežimui, papuošimui skyrė apie 20 tūkst. eurų.

"Pačiai eglutei ir stulpų papuošimui numatėme 10 700 eurų. Likę pinigai skirti girliandoms. Pirkome kilometrą girliandų. O jos išliks ir kitiems metams. Kaip Skuodui, tai didelė suma. Vis dėlto pasaulyje – sunkmetis, nedera švaistytis", – pasakojo seniūnė.

Skuodiškiai, kaip ir kretingiškiai, patys savomis rankomis puošia miestą.

"Nusipirkome metalo. Vyrai patys virino metalines eglutes. Jas apvyniojome girliandomis. Išėjo puikūs papuošimai miestui", – pasakojo seniūnė.

Papuoštas ir Skuodo miesto parke esantis kabantis tiltas, dar kitaip vadinamas beždžionių tiltu.

Įspūdinga: Skuodas savo kalėdinę eglę įžiebė vakar, o štai miesto parke esantis kabantis tiltas šviečia jau visą savaitę. J. Černeckio nuotr.

Sužibo 8 tūkst. lempučių

Eglę įžiebė ir Klaipėdos rajono centras – Gargždai. Šiemet ji nušvito per 8 tūkst. LED lempučių ir girlianda, sudaryta iš 80 blyksčių.

Kalėdinę atmosferą kuria ir prie Klaipėdos rajono savivaldybės papuošta aikštė. Šiemet čia galima pasigrožėti ir įsiamžinti prie šviečiančių fėjų.

Šventinę nuotaiką skleidžia ir girliandų šviesomis sužibę medžiai, Muzikos mokyklos bei pačios savivaldybės pastatai.

Šiemet kalėdinei eglutei ir miesto puošybai Klaipėdos rajonas skyrė 24 tūkst. eurų.

Erdvės: šiemet Kretinga puošė ne tik kalėdinę eglę, bet ir šalia esantį skverą, kuriame sužibo įspūdinga instaliacija. Lankytojų laukia ir nykštukų alėja. Kretingos rajono savivaldybės nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galėtu

Galėtu portretas
ir Klaipedoj padaryt tokias nuostabias bromas /vartus/ kokias čia matau nuotraukoj.Turim net du tiltus centre

Klpd.

Klpd. portretas
Na ką, šiemet mūsų savivaldybė išlaikė padorumo ir sąžinės egzaminą:D) Tik siūlyčiau kitą kartą leist daugiau mūsų dailininkų sąjungai ar gabiems studentams reikštis. Kad ir savanoriško darbo pagrindais. O gal dailininkų sąjunga ir kiti ,, daVinčiai " sualktyvėja tik kai Puodžių g ar Jūros 1 pastatų klausimas iškyla, o kuomet reikia daryt gerus darbus miestui, platint visuomenėje harmoniją ir grožį, padėti sunkmečiu, tai jau patampa nelabai įdomu?:D)

lygis

lygis portretas
Šilutės eglei – nulis dėmesio? Ar todėl, jog ji – vienintelė krašte gedulinga? Šilutės savivaldybės „Sidabrinės nendrės“ premijos laureatas, renginių ir TV laidų vedėjas Marijus Budraitis mano taip: „Eglute reikia elementariai džiaugtis , besąlygiškai ją priimti , o neskaičiuoti ant jos kabančius žaisliukus ir girliandas , lygindamas skirtingų eglių dydį ir spindesį ... Mes tampame grinčais , goblinais , ar velniai žino kuo , norinčiais , kad pasaulis suktusi ir šoktų pagal mūsų dūdelę ... Nutylėjimas , kas beje yra mandagumo ir žmogaus kultūros koficiantas , tampa antikvarine retenybe ir kažin ar dėl to kaltas tas sudėtingas laikmetis ir jo srovės ... '' [citata iš M.Budraičio įrašo FB)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių