Gatvių apšvietimo naktį atsisakiusios Neringos meras: tai – išgyvenimo klausimas

Pastarosiomis dienomis itin išaugus elektros kainai biržoje Neringos savivaldybė nusprendė naktimis išjungti gatvių ir viešųjų erdvių apšvietimą.

Neringos meras Darius Jasaitis sako, kad dėl aukštų kainų savivaldybės išlaidos gatvių apšvietimui kelis kartus viršytų tam biudžete numatytą lėšų sumą.

„Esmė, kad mūsų sąskaita su tokiu vidurkiu metinė būtų virš milijono eurų, mes nusimatome 150 tūkstančių. Tai čia yra išgyvenimo klausimas, o ne kažkoks pataupymas šiaip sau“, – LRT radijui penktadienį sakė D. Jasaitis.

Savivaldybės sprendimu apšvietimas bus išjungtas nuo vidurnakčio iki 6 valandos. Pasak D. Jasaičio, tai gali tęstis iki pavasario.

„Manau, kad naktį mes iki pavasario bandysime stebėti žvaigždes“, – sakė D. Jasaitis.

Savivaldybės interneto svetainėje teigiama, kad naktinio gatvių apšvietimo išjungimo trukmė priklausys nuo elektros kainų.

Manau, kad naktį mes iki pavasario bandysime stebėti žvaigždes.

Penktadienį nuo 8 val. iki 9 val. elektros kaina biržoje šoktelėjo iki 1,48 euro už kilovatvalandę (kWh), o vidutinė kaina siekė 67 centus. Tuo metu šeštadienį vidutinė kaina sieks tik 16,7 cento, o didžiausia valandinė kaina – beveik 30 centų. 

„Igničio“ teigimu, pagrindinės tokio šuolio priežastys yra šaltis, silpna vėjo gamyba ir labai sumažėję gamybos pajėgumai Suomijoje, o tai labai išaugino importą iš kitų aplinkinių valstybių Baltijos regione, o padidėjus paklausai „Nord Pool“ biržoje kaina yra didesnė nei įprasta.

Paskutinį kartą tokios aukštos valandinės elektros kainos fiksuotos 2022-ųjų rugpjūtį, teigė „Litgrid“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingas sprendimas,

Teisingas sprendimas, portretas
žiemą ten ne Los Vegasas.

Nakts

Nakts portretas
Visi miega , elektros nereikia. Energijos kainos biržoje mažos.

Ne

Ne portretas
Čia, Latvijos Nida, kuri už Šventosios, ten net centrinė gatvė (kitų nėra) žvirkelis. O jei nėra asfalto nėra šaligatvių, tai kam apšvietimas.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių