Degalai pabrango žaibiškai

Ilgą laiką kritusios degalų kainos vėl šokiruoja – per keletą savaičių populiariausias 95 markės benzinas pabrango beveik 40 centų, o suskystintos dujos – apie 20 centų už litrą.

Kyla naftos kainos

Nors tiek benzino, tiek dujų kainos šalies degalinėse jau kurį laiką buvo stabilios, dabar jos auga kaip ant mielių. Kai kuriose kolonėlėse benzino kaina pasikeičia net kelis sykius per dieną. Kol kas nežymiai – vos keliais centais pabrango tik dyzelinas.

"Mažeikių naftos" specialistai tikina, kad degalai šalyje brangsta dėl to, jog pastaruoju metu naftos kaina ėmė sparčiai kilti ir pasaulinėse rinkose. Vakar barelis naftos čia priartėjo prie 60 JAV dolerių už barelį ribos bei pasiekė didžiausią kainą per pastarąjį pusmetį.

Naftos kainos birželio mėnesio sandoriams šiuo metu jau siekia 59,49 JAV dolerio už barelį. Kai žiemą ji buvo nukritusi žemiau nei 30 JAV dolerių už barelį ribos.

Brangimas – laikinas

Pasak "Mažeikių naftos" verslo plėtros vadovo Sigito Zakalskio, naftos kainų kilimą paskatino pastarųjų dienų augimas akcijų rinkose, taip pat JAV dolerio smukimas. Vis dėlto jis prognozuoja, kad tai laikina ir jau netrukus naftos kainų kreivė turėtų imti smukti.

"Įvairūs makroekonominiai rezultatai paskatino naftos brangimą, tačiau, tikėtina, kad tai laikinas procesas, nes nafta brangsta ne dėl to, kad rinkoje jos trūktų arba būtų sumažintas išgavimas, o todėl, kad jau kurį laiką brangsta akcijos", – komentavo S.Zakalskis.

Ekspertas pabrėžė, kad šiuo metu pasaulyje yra didelės naftos atsargos, dėl kurių ši žaliava netrukus turėtų vėl atpigti. Šiemet naftos atsargos yra apie 10 proc. didesnės nei pernai, kai nafta liepą buvo pasiekusi didžiausią kainą – 147 JAV dolerius už barelį.

Perkama vis mažiau

Taip pat, kainų kritimą, S.Zakalskio teigimu, turėtų nulemti ir gerokai smukęs benzino bei dyzelino sunaudojimas.

"Degalų ženkliai mažiau perkama ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, todėl ir yra susikaupusios nemažos atsargos. Kad ir kaip bandoma paveikti naftos rinką ir išgauti vis mažiau naftos, atsargos netirpsta", – kalbėjo S.Zakalskis.

Degalų sunaudojimas Lietuvoje, pasak jo, sumažėjo nuo šių metų sausio pradžios, kai šalyje buvo padidinti akcizai. Būtent tada tautiečiai degalus ėmė pirkti kaimyninėje Lenkijoje, kur dėl nuvertėjusio zloto bei gerokai mažesnių akcizų tiek benzino, tiek ir dyzelino litras kainuoja keliasdešimt centų pigiau.

Lietuvos degalinėse populiariausios 95 markės benzino kaina jau perkopė 3,55 Lt už litrą ribą, 98 markės – 3,63 Lt, vidutinė dyzelino kaina pasiekė 3,08 Lt, o suskystinos dujos kainuoja 1,61–1,63 Lt.


Šiame straipsnyje: degalų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Subinius

Subinius portretas
Kai kuriose kolonėlėse benzino kaina pasikeičia ... Čia turbūt turėta omeny degalinėse. Rašytojai, irgi mat, lietuviškai nebemoka.

makaronas

makaronas portretas
kaip jau nekarta sneketa : kai naftos kainos krenta tai degalinese jos dar ilgai laikosi tos pacios atseit pardavineja uzpirktus degalus dar pagal sena didesne kaina, o kai naftos kainos kila tai degalu kaina iskart keiciasi tada jau degalu uzpirktu mazesne kaina neliko, o kai kurios degalines per diena keleta kartu isigudrina padidinti kaina , tarsi jie keleta kartu per diena degalu atsargas papildo. cirkas

pritariu

pritariu portretas
pyktis tikrai ima del trokios neteisybes
VISI KOMENTARAI 8

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių