Atnaujintai Žardės aikštei trūksta skulptūros

Rekonstruota Žardės aikštė laukia meninio akcento. Šioje viešojoje erdvėje bus pastatyta Lietuvos kalvių sąjungos dovana miestui – skulptūra "Saulė", skirta protėviams atminti. Uostamiesčio valdžia planuoja atnaujinti ir kitas aikštes, skverus.

Primins protėvių dievus

Žardės gyvenamojo rajono aikštės atnaujinimas baigtas praėjusią savaitę. Buvo pakeista danga, apšvietimas, sutvarkyta atraminė sienelė.

Įrengta ir vieta meniniam akcentui. Aikštėje turėtų būti pastatyta Lietuvos kalvių sąjungos dovana miestui – skulptūra "Saulė". Kūrinys buvo nukaltas šiemet Klaipėdoje vykusio XI tarptautinio kalvystės simpoziumo "Keturi vėjai" metu.

Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Leščiauskas teigė, kad trijų metrų skersmens skulptūra skirta Piliakalnių metams atminti.

"Mūsų protėviai tikėjo saulę, vėją, ugnį, kitas gamtos stichijas. Kiekviena jų turėjo simbolius. Kompozicija "Saulė" dekoruota stichijų ženklais. Kalviai simbolius kūrė atskirai, galėjo parodyti savo meistriškumą", – pasakojo pirmininkas.

L.Leščiauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad aikštei, kurioje norima pastatyti skulptūrą, yra suteiktas piliakalnio vardas: "Viskas gražiai susisieja."

Sulaukė architektų kritikos

Dabar vyksta derinimo procedūros, susijusios su skulptūros įkurdinimu.

Siekį pastatyti Žardės aikštėje kalvių sukurtą skulptūrą sukritikavo Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos architektūros ir urbanistikos ekspertai.

Pastarųjų nuomone, meniniam akcentui ši viešoji erdvė netinkama. Siūlyta nagrinėti galimybę pastatyti skulptūrą prie Žardės piliakalnio.

Nepaisant kritikos, L.Leščiauskas vylėsi, kad kūriniu pavyks papuošti Žardės aikštę.

"Kai norime padovanoti miestui skulptūrą ir pastatyti ją senamiestyje, architektai sako, kad čia meninių akcentų yra per daug, nebereikia. Dabar norime papuošti pietinę miesto dalį. Vėl negerai. Pasirodo, niekas netinka. Geriausia nieko nedaryti", – tvirtino pirmininkas.

L.Leščiauskas vylėsi, kad kalvių kūrinys ras vietą: "Tų ponų kritikuotojų niekas neišvengė ir neišvengs. Nesvarbu, ar jie – architektai, ar kitos biurokratinės institucijos klerkai."

Pasak pirmininko, menininkai visais laikais buvo labai ambicingi žmonės.

"Net Mikelandželas ir Leonardas da Vinčis kritikuodavo, visaip stengdavosi pašiepti vienas kitą, traukdavo per dantį. Dabar matome, kad ir tas genijus, ir anas. Jei kritikos neišvengdavo tokie genijai, ką jau kalbėti apie paprastus žmogelius kaip mes. Nesigiriame ir nesakome, kad sukūrėme kažkokį šedevrą. Sukūrėme paprasčiausią skulptūrą, kuri papuoštų miestą. Tegul tie, kurie ją laiko niekine, parodo savo darbus, pristato projektus. Paprašius negalėjo to padaryti. Matyt, pavydas bambą graužia, kad kiti kažką daro", – komentavo pirmininkas.

Atnaujinimą tęs ir kitąmet

Kitąmet Klaipėdoje viešosios erdvės bus atnaujinamos toliau. Ketinama tęsti pėsčiųjų ir dviratininkų tako nuo Debreceno aikštės iki Gedminų gatvės remontą.

Dar nėra apsispręsta, 2018 ar 2019 m. bus pradėtas tvarkyti takas, vedantis nuo Naujojo turgaus iki Gedminų gatvės. Dabar rengiamas tvarkybos projektas.

Planuojama atnaujinti ir Vingio gyvenamojo rajono aikštę. Tačiau taip pat dar nėra aišku, kada startuos darbai – 2018 ar 2019 m.

"Esame parengę šios aikštės tvarkybos aprašą, tačiau turime padaryti stoginės atnaujinimo projektą. Tai turėtų būti atlikta kitąmet. Tad svarstome, ar pradėti atnaujinti skverą, nelaukiant stoginės projekto, ar daryti viską kartu. Manau, kad darbus geriau organizuoti drauge. Kai vyks stoginės remontas, technika turėtų važiuoti per jau atnaujintą skverą", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Numatyta sutvarkyti teritoriją Šilutės plente, prie pastato, kur anksčiau veikė kavinė "Neringa", o dabar yra prekybos centras.

Centre žadama atnaujinti skverą tarp Puodžių ir Bokštų gatvės. Čia privačia iniciatyva bus pastatytas ir paminklas Vydūnui. Tvarkomas bus ir Bokštų gatvėje, prie bažnyčios esantis Ferdinando skveras. Dabar koreguojamas jo atnaujinimo projektas.

Suplanuota ir didesnių projektų. Artimiausiais metais atnaujinti bus Malūno parkas, Ąžuolų giraitė, Danės skveras ir krantinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liaukitės lipinti

Liaukitės  lipinti portretas
visokius sudus kur reik ir kur nereik.Mieste yra svarbesnių gyventojams sričių kur dėti pinigus.Bent jau padarykit mokinukams ir pensininkams pravažiavima nemokama.Arba sutvarkykit gyv.aplinką ten kur būtinai reikia...Esant tokiems sunkiems laikams kuomet visi bėga iš miesto lauk/kas užmiestin kas užsienin/ reikia galvoti kaip piginti pragyvenimą Klaipėdoje o ne taškyti pinigus visai nereikalingiems dalykams.Suspėsime dar su tom skulptūrom, kad ir po 10-20 metu..

to Fain

to Fain portretas
O ko tau uzkliuvo 1979-ieji, zinok, kad po 40 metu taip sakys apie 2017-uosius. Dauguma klaipedieciu gyvena daugiabuciuose to laikmecio pastatytu ir veltui atiduoti gyventi, o dabar veltui apgyvendina tik asocialus, taip kad pokemone geriau patylek apie 1979-uosius, turbut dar negimes buvai.

tadas

tadas portretas
dar salia to blyno vamzdi pastatyt. butu puikus duetas.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių