Aukcione – rekordinės paveikslų kainos

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 5 d. A. Mončio namuose-muziejuje Palangoje įvyko XLIX Vilniaus aukcionas.

Palangoje pristatyta speciali aukciono paveikslų kolekcija, kurioje didelis dėmesys skirtas marinos žanrui, atskira rubrika pristatyta Nidos kolonijos kūryba. Iš viso aukcione eksponuoti 135 kūriniai. Ketvirtą kartą pajūryje rengiamas Vilniaus aukcionas pritraukia vis daugiau besidominčiųjų menu. Be to, aukciono vakarą dėl kūrinių intensyviai varžytasi, tad užfiksuoti ir rekordiniai kainų kilimai.

Tarp brangiausiai parduotų paveikslų – Jono Čeponio kūrinys „Prie jūros“. 1968 m. nutapytame paveiksle užfiksuota mauduolė jūros fone randa sąsajų su P. Gauguin, H. Matisse, M. Vlaminc ar K. van Dongen kūryba, tačiau kartu reprezentuoja savitą ir individualų autoriaus braižą. Aukciono metu šio paveikslo kaina pakilo beveik dvigubai. Kūrinys parduotas už 20900 eurų (pradinė kaina – 12900 eurų). Kartu tai ir vienas brangiausiai parduotų kūrinių per Vilniaus aukciono istoriją. Brangiausiai parduotų kūrinių saraše J. Čeponio kūrinys „Prie jūros“ užima penktąją vietą, o jį lenkia tik tokių autorių kaip, A. Žmuidzinavičius, P. Kalpokas, J. Vienožinskis, kūriniai.

Dar vienos intensyvios varžytuvės tarp meno kolekcininkų įvyko dėl K. Šimonio kūrinio „Ramybės šalis“. Kūrinio kaina nuo 11750 eurų šoktelėjo iki 20250 eurų. K. Šimonio kūrinys taip pat patenka į Vilniaus aukciono brangiausiai parduotų kūrinių dešimtuką ir užima aštuntąją vietą. Be to, tai ir vienas paklausiausių Vilniaus aukciono autorių: K. Šimonis nusileidžia tik A. Žmuidzinavičiui.

Fiksuoti ir kiti kainų kilimai. M. Rosentalio nedidelio formato kūrinys „Palangos Smėlio gatvelė“ parduotas už dvigubai didenę sumą nei pradinė kaina (360 eurų). Stanislovo Kuzmos medinės skulptūros „Figūra“ kaina nuo 2900 pakilo iki 4000 eurų. V. Dilkos aliejinės tapybos darbas „Baltijos jūra“ parduotas už 3100 eurų (pradinė kaina – 1400), A. Petrulio akvarelė „Uoste“ – už 1050 eurų (pradinė kaina – 700)), A. Rutkaus „Nidos motyvas“ – už 440 eurų (pradinė kaina – 290). Paklausi ir J. Vaičio kūryba. Parduoti visi trys aukciono kolekcijoje pristatyti autoriaus kūriniai. Vieno jų kaina taip pat išaugo beveik dvigubai: už nedidelio formato aliejinės tapybos darbą „Saulė nusileido“ sumokėta 620 eurų. 

Stebint XLIX Vilniaus aukciono rezultatus, matyti ir augantis susidomėjimas Sergejaus Gračiovo kūryba. Parduoti net trys autoriaus kūriniai. Arvydo Šaltenio, kuris pakankamai retai „pasirodo aukcionuose“, kūryba taip pat paklausi. Parduoti du šio tapytojo darbai. Paklausus išlieka Vytautas Kasiulis. Parduoti trys V. Kasiulio piešiniai, atlikti pastelės technika. Taip pat aukcionų metu juntamas susidomėjimas R. Sližio kūryba. Vienintelis aukcione jo pristatytas tapybos darbas „Berniukas su kortiku“ parduotas už 5200 eurų.

Iš viso XLIX Vilniaus aukcione buvo parduota 50 kūrinių už beveik 100000 eurų. Po kiekvieno aukciono atnaujinama statistika, kur fiksuojami per visą aukciono istoriją „Brangiausiai parduoti kūriniai“, „Perkamiausi autoriai“ ir didžiausia „Vidutinė vieno kūrinio kaina“. Brangiausiai parduoto kūrinio autoriumi bei perkamiausiu dailininku išlieka A. Žmuidzinavičius. Didžiausia vidutinė vieno kūrinio kaina priklauso J. Vienožinskiui. Po šio aukciono į perkamiausių autorių dešimtuką pateko R. Sližys, o į brangiausiai parduotų kūrinių dešimtuką – J. Čeponio bei K. Šimonio kūriniai.

Kitas aukcionas – 50-asis, jubiliejinis, vyks Vilniuje, Tolerancijos centre. Šiuo metu aukciono rengėjai formuoja jo kolekciją ir kviečia norinčius pristatyti meno kūrinius aukcionui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių