Trys dienos Svencelės rojuje: laivai, pramogos ant vandens ir diskusijos apie vandens kelių ateitį

Pamaryje, plaukiotojų rojuje Svencelėje, liepos pradžioje susirinks laivų statytojai, pardavėjai, pramoginių plaukiojimų organizatoriai, vandens turistai, svajotojai, kuriems svarbi Mažosios Lietuvos kultūros dvasia, ir visi tie, kurie Lietuvą įsivaizduoja vandenų kraštu, – jau trečią kartą Pamaryje vyks tarptautinis pramoginių laivų festivalis „Boat and house show 2023“.

Išskirtinius laivus pamatyti ir nepaprastą bendrystės, draugystės, gyvenimo šalia vandens atmosferą Svencelėje pajusti bus galima liepos 7–9 dienomis. Festivalyje „Boat and house show 2023“ susiburs pažangiausi Lietuvos ir užsienio šalių pramoginių laivų statytojai ir pardavėjai, bus pristatomos vandens paslaugos, pramogos.

Pramoginės laivybos industrijos asociacijos „LitBOAT“ vadovas Karolis Valenta teigia, kad tradicija tapęs festivalis vis labiau domina tarptautines organizacijas. Šiais metais „LitBOAT“ organizuojamas festivalis įtrauktas į tarptautinės pramoginių laivų asociacijos (IFBSO) renginių kalendorių. „Tai, kad atsiradome tarp pasaulyje pripažintų laivų parodų ir festivalių organizatorių, o festivalis „Boat and house show“ įrašytas į tarptautinės asociacijos renginių kalendorių, reiškia ne tik mūsų asociacijos pripažinimą, bet ir reklamuoja Lietuvą – jūrinę valstybę. Atplaukus į Svencelę galima pajusti Lietuvos išskirtinumą, pakeliauti po Mažąją Lietuvą, galbūt užsukti ir į kitas, ne mažiau vertingas šalies vietas“, – sako vienas iš festivalio Pamaryje sumanytojų K. Valenta.

Festivalio organizatoriai – Pramoginės laivybos industrijos asociacija „LitBOAT“ ir Lietuvos vidaus vandens kelių direkcija neabejoja Lietuvos laivybos, vandens turizmo ir pramogų perspektyvomis. Apie jas bus diskutuojama festivalio konferencijoje „Gamtos apsaugos irvandens infrastruktūros plėtros sinergija: galimybės, perspektyvos, iššūkiai“.

Vidaus vandens kelių direkcijos vadovas V. Vinokurovas pastebi, kad pastaraisiais metais laivyba Lietuvoje išgyvena renesansą. „Svencelės uostas simbolizuoja tai, kokios pramoginės laivybos Vidaus vandens kelių direkcija siekia Lietuvoje – tvarios infrastruktūros ir bendruomenės, kur laivyba vystoma nuosekliai, darniai, joje dera laivyba, gamta ir aktyvus laisvalaikis. Jau tampa tradicija laivybos bendruomenei susitikti festivalyje „Boat and house show“, kuris vyksta Svencelės uoste – nepelnytai primirštoje, bet ypač svarbioje rytinės Kuršių marių pakrantės dalyje.“

Vidaus vandens kelių direkcijos vadovas V. Vinokurovas teigia, kad šiuo metu eksploatuojamų vandens kelių ilgis Lietuvoje siekia 467 kilometrus, o šiais metais naviguojamas jau visas ir rytinės Kuršių marių pakrantės laivakelis: laivu galima pasiekti Svencelę, Šturmus, Kintus, Ventę. „Šitaip suformuotas žiedinis maršrutas visomis Kuršių mariomis, sujungti vakarinės ir rytinės pakrantės vandens keliai“, – sako V. Vinokurovas.

Festivalis „Boat and house show 2023“, kurį penktadienį atidarys Atlanto nugalėtojas Aurimas Valujavičius, skirtas ne tik laivybos ir vandens pramogų entuziastams. Jo organizatoriai parengė daugybę vasaros pramogų šeimai – bus galima paplaukioti tradiciniu senoviniu laivu „Dreverna“, per LRT televiziją matytu Nacionalinės ekspedicijos laivu „Vytis“, pramoginiais kateriais, vandens motociklais, baidarėmis, irklentėmis, išmėginti jėgos aitvarus. Vaikams rengiamos buriavimo pamokėlės mažosiomis sportinėmis jachtomis „Optimist“.

Aštrių pojūčių mėgėjai turės unikalią, vienintelę Baltijos šalyse galimybę kartu su pilotu Edgaru Riabko plaukti 200 kilometrų per valandą greičiu F2 vandens formule.

„Kuršiai nuo seno vertėsi žvejyba, savo gyvenimo be laivų jie neįsivaizdavo, jie buvo ir susisiekimo, ir verslo priemonė, ir gyvenimo malonumas. Laivyba per daugybę metų stipriai išsivystė, joje įsigalėjo modernios technologijos. Tačiau norėdami atgaivinti prarastą pramoginę laivybą ir ja mėgautis turime prisiminti praeitį, atkurti senąsias tradicijas. Mums labai svarbi autentiška kuršių dvasia, todėl festivalio dalyviams Kuršių kaimelyje paruošėme daugybę susitikimų su Mažosios Lietuvos kūrėjais, amatininkais ir edukatoriais“, – pasakoja viena iš renginio organizatorių, kūrybinės agentūros „Devalta“ vadovė Devalta Valentienė. Ji įsitikinusi, kad kultūra ir laivai Lietuvoje neatsiejami, – mūsų šalies folkloras persmelktas dainų ir eilėraščių apie vandenį, laivelius ir laivus.

Kuršių kaimelyje vyks Mažosios Lietuvos etnografinio regiono tradicinių patiekalų degustacijos-„šmeliojimai". Bus galima paragauti žuvienės, rūkytos žuvies, šiupinio ir tradicinio šio krašto gėrimo – kafijos su keksu. Teatralizuotoje edukacinėje programoje lankytojai susipažins su Rytų Prūsijos muitine, tautodailininkai pristatys edukacinę programą „Prisijaukink medį“, o grafičių kūrėjai kartu su festivalio lankytojais paliks spalvingą kūrinį ant laivo.

Kultūrinėje festivalio programoje – Klaipėdos pilies teatro ir gatvės aktoriaus Doisberto iš Italijos pasirodymai. Šeštadienio vakarą smagų koncertą Svencelės uoste surengs energingasis Vidas Bareikis.

„Trys dienos Svencelės rojuje“, – taip skelbia festivalio „Boat and house show 2023“ šūkis. „Ribų šis rojus neturi: norite išmokti aitvaruoti – mokykitės, norite plaukti taip, kaip plaukė Nacionalinė ekspedicija, – plaukite, jei dar niekada nematėte, kaip plaukia „Formulė 2“ pasaulio vicečempionas ir Europos čempionas Edgaras Riabko, – stebėkite, niekada neskraidėte vandens motociklais – skraidykite. Vasara ir pramogos tam ir skirtos. Džiaugiamės, kad turime ištikimų festivalio draugų, kurie padeda jas organizuoti, – nuo pirmųjų festivalio dienų su mumis yra „Švyturys“, – sako festivalio organizatorius K. Valenta ir priduria, kad ypatinga Kuršių marių dvasia festivaliui prideda daug stiprybės: galima mėgautis nepakartojama marių ir Negyvųjų kopų panorama, žvalgytis po Svencelės uostą, lyg Olandijoje vaikščioti tarp vandens kanalų, kurie Kuršių marias sujungia su Svencelės salų ir „Svencele Dunes“ namų kvartalais.

Festivalis „Boat and house show 2023“ Svencelėje – liepos 7–9 dienomis. Visą festivalio programą rasite – https://boatandhouseshow.lt/



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rojus " VIP-ui"

Rojus " VIP-ui" portretas
Gal kas atsimenat, kur dingo garsioji saugoma teritorija "Natūra2000'? Nusikaltimas aplinkosaugai akivaizdus, kaltų ir toliau nematome. Plaukti kanalu galime tik teoriškai Tad diskutuokit toliau ponai turčiai apie- žaliojo kurso ir vandens kelių strategiją. Globalus" rojus" su angliškais pavadinimais ir išdarkyta autentiška Svencele.

neužmirštuolei

neužmirštuolei portretas
na žinoma kad man toli, aš iš savo šalies žmonių valstybinių teritorijų nevagiu, už mokesčių mokėtojų pinigus ten nieko nestatau ir nedirbu juodam verslui ar tiems kurie įstatymus perka:D) Aš esu aukštesnio lygio Žmogus. Tikras Lietuvis

neuzmirstuolis

neuzmirstuolis portretas
To nepamirskit: kadangi tau iki turtuoliu toli, tai pavydas spaudzia smegenis, o su su suspaustom smegenim nelabai eina ismastyti kaip iki tu turtuoliu priarteti, ania :D
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių