„Rémi Panossian trio“ – prancūziškoji romantika Klaipėdos pilies džiazo festivalio scenoje

  • Teksto dydis:

XXVIII Klaipėdos pilies džiazo festivalio penktadienio programą pradės svečiai iš Prancūzijos „Rémi Panossian trio“, grojantys aistringą, lyrišką džiazą su nejučia prasiveržiančia roko energija. Per dešimtį kolektyvo veiklos metų jiems pavyko užkariauti įvairios muzikos žanrų klausytojų širdis.

Nors neretai sakoma, kad džiazas – tai intelektualų muzika, „Rémi Panossian trio“ neigia šį mitą – į jų koncertus dažnai ateina roko ir populiariosios muzikos gerbėjai. Muzikantų nuomone, nereikėtų klijuoti žmonėms etikečių ir teigti, jog džiazas suprantamas tik intelektualams. „Rémi Panossian trio“ groja išradingą, gal kiek eklektišką, tačiau visiems suprantamą džiazą. Jų kompozicijose avangardinis džiazas persipina su daugeliui pažįstamų prancūziškų melodijų motyvais ir kiekvienas klausytojas jas šifruoja savaip. „Rémi Panossian trio“ improvizacijos – tarsi nepakartojama eksperimentinė muzikinė kelionė: reikia tik užsimerkti, įsiklausyti ir leistis pojūčių nešamiems nuo Klaipėdos link Paryžiaus, nuo Paryžiaus link Provanso...

Grupės lyderis Rémi Panossian paklaustas, kaip patys apibūdintų jų grojamą džiazą, atsakymą žinojo iš anksto: „Mūsų džiazą palyginčiau su „bizu“. Visi prancūzai susitikę bučiuoja vienas kitą į skruostus. Tai daro ir vyrai, ir moterys. Prancūzijoje tai taip pat natūralu, kaip rankos paspaudimas. Šis bučinys į skruostus prancūziškai vadinamas „bizu“. Mes grojame tokį „bizu“ džiazą – šiltą ir labai jaukų.“

„Rémi Panossian trio“ nariai yra neišskiriami ir gyvenime, ir scenoje. Muzikinį trio sudaro: Rémi Panossian – fortepijonas, Maxime Delporte – kontrabosas, Frederic Petitprez – būgnai. Muzikantai yra surengę daugiau kaip 500 pasirodymų, koncertavę 40 – ies šalių prestižiškiausiose scenose, dalyvavę daugelyje džiazo festivalių: Jazz in Marciac, Paris New Morning, Tokyo Jazz Festival, Montréal Jazz Festival, Jazz à Sète, Jarasum International Jazz Festival, Taichung Jazz festival, Vancouver Jazz Festival, Vladivostok Jazz Festival ir kt.

Šiemet „Rémi Panossian trio“ švenčia savo dešimties metų jubiliejų. Minėdami garbingą sukaktį, muzikantai atvyksta į Klaipėdą. Nepraleiskite progos pasveikinti šį brandų kolektyvą, grojantį „bizu“ džiazą, karštais aplodismentais. „Rémi Panossian trio“ scenoje išvysite liepos 8 d., penktadienį.

XXVIII Klaipėdos pilies džiazo festivalis vyks liepos 6–9 d. Visi renginiai nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių