Klaipėdos muzikinis teatras tapo asociacijos „Opera Europa“ nariu

  • Teksto dydis:

Simboliška, kad tai įvyko jubiliejinio sezono išvakarėse: pirmą kartą opera Klaipėdoje nuskambėjo prieš 200 metų.

“Opera Europa“ yra pagrindinė Europos profesionalius operos teatrus ir operos festivalių rengėjus jungianti asociacija. Šiuo metu ji vienija daugiau kaip 200 įvairaus dydžio profesionalaus scenos meno įstaigų iš 43 skirtingų valstybių.

Asociacijos būstinė įsikūrusi Briuselyje. Jos valdybą sudaro 18 narių, renkamų trejų metų kadencijai. Vykdomasis direktorius, generalinis direktorius ir 7 narių komanda yra atsakingi už asociacijos valdymą ir reakciją į narių išreikštus poreikius.

“Narystė tarptautinėje asociacijoje “Opera Europa“ atveria plačias galimybes bendradarbiauti su kitais pasaulio teatrais, dalintis kūrybinėmis idėjomis, gauti reikalingas konsultacijas muzikinio teatro specialistų ugdymui. Asociacija skatina specialistų tarpusavio bendradarbiavimą ir plataus spektro konsultacijas. Be to, “Opera Europa“ savo nariams suteikia išsamias spektaklių bei atlikėjų duomenų bazes ir nuolat atnaujinamą planuojamų pastatymų duomenų bazę, leidžiančią teatrams sąveikauti bendros gamybos, nuomos ir mainų rinkoje ”, – pasakoja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

„Opera Europa“ nuolat investuoja į priemones, stiprinančias jai priklausančių organizacijų specialistų profesinius gebėjimus. Tradiciškai rengiami ir operos vadybos kursai, jau atskleidę nemažai talentingų šio sektoriaus atstovų. Viena iš asociacijos „Opera Europa“ novatoriškų iniciatyvų – „Opera Vizija“ – nemokama skaitmeninė platforma, suteikianti galimybę transliuoti iki 4 pilno formato operos spektaklių per mėnesį.

Įvairiose šalyse dirbančius asociacijos narius bendravimui suburia ne tik virtualios platformos, bet ir teminės konferencijos, rengiamos skirtinguose Europos miestuose. Konferencijų programose didelis dėmesys skiriamas aktualiems nūdienos klausimams: meninei programai, žmogiškiesiems ištekliams, pajamų didinimui, auditorijos plėtrai, naujųjų medijų diegimui, paramos generavimui, viešųjų ryšių bei rinkodaros klausimams. Konferencijos ypač pasitarnauja plėtojant Europos teatrų tarpusavio ryšius ir plėtojant bendrą spektaklių gamybą.

Konferencijos ypač pasitarnauja plėtojant Europos teatrų tarpusavio ryšius ir plėtojant bendrą spektaklių gamybą.

“Specialistų forumai, kuriuos taip pat rengia asociacija, padeda muzikinio teatro specialistams bendrauti tarpusavyje, dalinantis sukaupta patirtimi meninio administravimo, garso ir vaizdo technikos, scenografijos, kostiumų, grimo ir perukų gamybos, darbo su rėmėjais, žmogiškųjų išteklių, rinkodaros ir komunikacijos, edukacijos, prodiusavimo grupėse“, – pasakoja L. Vilimienė.

Asociacija nuolat ieško naujų operos meno išraiškos formų ir naujų operos meno pristatymo visuomenei būdų. Gegužės mėnesį 11 metų iš eilės asociacijos nariai kartu švęsdavo Europos operos dieną, o nuo šių metų asociacijos „Opera Europa“ nariai drauge su asociacijomis „Opera America“ ir „Opera Latinoamerica“ spalio 25-ąją pirmą kartą minės Pasaulinę operos dieną. Šio renginio tikslas – atskleisti, kuo opera gali praturtinti visuomenę, ir pasiūlyti naujus kelius šio unikalaus meninio žanro vertės suvokimui. Prie Pasaulinės operos dienos minėjimo planuoja prisijungti ir Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių