Kariliono festivalio varpai skambės 770 metų švenčiančiai Klaipėdai

  • Teksto dydis:

Šiemet Klaipėdos kariliono festivalio varpai skambės ypatinga proga: jie sveikins 770 metų jubiliejų pasitinkančią Klaipėdą. Birželio 24-ąją vyksiantį IX Klaipėdos kariliono festivalį rengia Klaipėdos koncertų salė. Renginio programą sudarys keturi nemokami koncertai.

Kai įvyksta virsmas

Šiemet ypatingas dėmesys skiriamas klaipėdietiškai temai – naujų, specialiai festivaliui skirtų su Klaipėda susijusių autorių kūrinių pristatymui, klaipėdiečių atlikėjų meno sklaidai. Koncertų programas komentuos, kompozitorius ir atlikėjus kalbins muzikologė Veronika Janatjeva.

Varpų muzika girdima visame senamiestyje, tačiau geriausia jos klausytis Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje. Koncertai transliuojami dideliame ekrane, tad visi klausytojai gali ne tik girdėti, bet ir matyti varpinėje grojančius atlikėjus.

Klaipėdos kariliono festivalis kasmet rengiamas birželio 24-ąją, kai Laikrodžių muziejus mini astronominę vasaros saulėgrįžos pradžią. Tada prasideda pirmoji tikrosios vasaros diena. Tai momentas, kai sustoja laiko upė ir įvyksta virsmas. Skambant Kariliono festivalio varpams visi kviečiami kartu pakiliai praleisti ilgiausią vasaros dieną.

Vidudienio varpai

Festivalio pradžią 12 val. skelbs „Vidudienio varpai“, tradiciškai kalbinami klaipėdiečių karilionininkų. Vienas iš jų – Stanislovas Žilevičius. Didelę patirtį sukaupęs atlikėjas ištikimai tarnauja karilionui, skleidžia jo muziką jau daugiau nei tris dešimtmečius. Jis dalyvauja kariliono muzikos festivaliuose Lietuvoje, koncertavo Europoje ir JAV.

Savo programose S.Žilevičius dažnai jungia karilioną su kitais instrumentais, yra grojęs kartu su orkestrais, chorais ir elektronika. Karilionininko repertuarą sudaro muzika nuo baroko iki šių dienų.

Jis taip pat yra skambinimo karilionu metodinių leidinių, originalių kūrinių karilionui ir aranžuočių autorius.

Atlikėjo programoje suskambės ir klaipėdiečių autorių kūryba. Bus atlikta Lietuvos kompozitorių sąjungos užsakymu sukurto naujo Remigijaus Šileikos kūrinio „Mozaika“ premjera ir prieš 21 metus į amžinybę iškeliavusio Zigmo Virkšo kompozicija „Saulelė raudona“.

Kęstutis Kačinskas taip pat yra ilgametis ir patyręs Klaipėdos karilionininkas. Jis kasmet šiuo instrumentu groja maždaug 50 koncertų. Atlikėjas jau surengė per 60 kariliono koncertų Vokietijoje, Olandijoje, Danijoje, JAV. K.Kačinskas taip pat rašo ir aranžuoja kūrinius karilionui, dirba Klaipėdos choro „Aukuras“ chormeisteriu. Šiame koncerte karilionininkas atliks ir savo kūrinį „Jūros žaidimai“.

Nuo 2019 m. rudens Klaipėdos koncertų salė vykdo edukacinį projektą „Atrask karilioną“, kuris suteikia galimybę gabiausiam muziką studijuojančiam jaunimui iš arčiau pažinti karilioną ir išmokti juo groti. Projekte šiuo metu dalyvauja Ignas Vydeika (Klaipėdos S.Šimkaus konservatorija) ir Vilius Aleinikovas (klaipėdietis, dabar tęsiantis mokslus Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje). S. Žilevičius jau ketvirtus metus jiems veda skambinimo karilionu pamokas. Projekto dalyviai taip pat pasirodys festivalio atidarymo koncerte.

Popietės varpai

„Popietės varpų“ koncerte 15 val. gros karilionininkas Toru Takao. Japonų kilmės dabar Vokietijoje reziduojantis atlikėjas studijavo karilioną Utrechtto konservatorijoje (Olandija). T.Takao dalyvavo tarptautiniuose kariliono konkursuose ir juose laimėjo prizines vietas.

Šiuo metu atlikėjas gyvena Vupertalyje, kur kartu su karilionininke žmona Katarzyna rengia kariliono muzikos koncertus. 2015 m. jie pradėjo organizuoti kariliono muzikos festivalį „Emmericher Glocken Sommer“. 2016 m. karilionininkų pora koncertavo Klaipėdos kariliono festivalyje. T.Takao yra Vokietijos kariliono asociacijos narys. Kartu su kolegomis japonais jis įkūrė Kariliono meno asociaciją Japonijoje, pirmąją tokio pobūdžio organizaciją Azijos žemyne, siekiančią inspiruoti ir kurti kariliono kultūrą Japonijoje.

Savo solinio pasirodymo programą T.Takao paskyrė Japonijos ir Lietuvos diplomatinių santykių užmezgimo 100-mečiui. Joje bus paminėtas Chiune Sugihara – Japonijos diplomatas, konsulinis pareigūnas, 1939–1940 m. rezidavęs Kaune kaip Japonijos imperijos vicekonsulas. Antrojo pasaulinio karo metais jis padėjo žydams pabėgti iš Europos, išduodamas tranzitines Japonijos vizas.

T. Takao koncerte atliks beveik vien tik japonų autorių kūrinius karilionui ir elektronikai. Keli iš jų buvo specialiai sukurti šiai programai. Taip pat skambės atlikėjo aranžuoti kūriniai, kuriuose atspindi jo gimtosios šalies muzikinės kultūros ir nuostabios gamtos vaizdai.

Vakaro varpai

18 val. pasigirs „Vakaro varpai“, kuriuos kalbins pirmą kartą Klaipėdoje pasirodysiantis karilionininkas iš Belgijos Janas Verheyenas. Pasaulyje jis garsėja savo novatoriškais projektais, kuriuos pristato pavadinimu „Bells Lab“.

„Bells Lab“ – tai J.Verheyeno kūrybinė laboratorija, kurioje atlikėjas eksperimentuoja su varpų muzika įvairiuose kontekstuose, tyrinėdamas, kokia muzika geriausiai atliepia skirtingus publikos poreikius ir pomėgius, išmėgindamas skirtingus varpų muzikos žanrus ir jų derinius su kitomis meninės raiškos formomis – teatru, šokiu, menine edukacija ir įvairiausiomis pramogomis. Kad galėtų įgyvendinti visus savo sumanymus, karilionininkas įsigijo mobilų instrumentą, kuriuo gali skambinti įvairaus pobūdžio projektuose ir patalpose, ir lauke. Savo pasirodymuose jis taip pat išmėgina įvairius koncertinio atlikimo formatus, kuriuose karilionas derinamas su elektronika ar fortepijonu, liaudies muzika, smuiku, džiazo trio ar bigbendu.

J.Verheyenas ypač laukiamas savo gimtosios Belgijos ir užsienio koncertų salėse bei renginiuose. Jis dėsto kariliono specialybę Karališkojoje kariliono mokykloje Mechelene ir dar dviejose muzikos mokyklose, taip pat inicijavo edukacinį projektą, kurio metu maždaug 800 moksleivių turėjo galimybę žaidybine forma susipažinti su karilionu. J.Verheyenas visoje šalyje veda kūrybines dirbtuves, kuriose moko groti šerdiniais ir vamzdiniais varpais, diriguoja rankinių varpų ansambliui „Bellness“.

„Koncerto Klaipėdoje tema – laikas, suvokiamas pačia plačiausia to žodžio prasme: tai ir laiko tėkmė, ir praėjusio laiko nostalgija, ir metų laikų, dienos ir nakties kaita. Kadangi laikas yra reliatyvus dalykas, šiame koncerte irgi galime nevaržomai šokinėti nuo klasikos prie džiazo ar populiariosios muzikos. Girdėsite karilioną skambant solo ir papildytą pritariamaisiais elektronikos takeliais“, – apie būsimą koncertą kalbėjo J.Verheyenas.

Nakties varpai

„Nakties varpai“ 21 val. vainikuos festivalio programą. Kariliono partiją šiame koncerte atliks Monika Kaźmierczak, jau gerai pažįstama iš ankstesnių Klaipėdos kariliono festivalių.

Ši kūrybinga atlikėja yra kelių tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai koncertuojanti Olandijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Lietuvoje, JAV ir kitur. Ji nuolat inicijuoja naujų kūrinių karilionui sukūrimą ir noriai juos atlieka tiek savo šalyje, tiek užsienyje. Kelerius metus ji buvo Lenkijos kariliono asociacijos prezidentė. Monika dėsto Gdansko muzikos akademijoje, inicijuoja ir rengia kariliono festivalius Gdanske. 2021 m. karilionininkei buvo įteiktas aukščiausias Gdansko miesto kultūros apdovanojimas „Splendor Gedanensis“. Beje, šiame prie Baltijos jūros išsidėsčiusiame viduramžiškame uostamiestyje yra net trys varpų instrumentai. Vienas iš jų – mobilus keliaujantis karilionas – 2016 m. buvo atvykęs ir į Klaipėdą.

M.Kaźmierczak skambins lenkų kompozitorių Paweło Mykietyno, Krzysztofo Falkowskio, Elżbietos Sikoros kūrinius karilionui solo. Tačiau didžiausia programos intriga bus karilionui ir Klaipėdos kameriniam orkestrui skirtų kūrinių premjeros. Kariliono bokšte muzikuojančios M.Kaźmierczak ir šalia Laikrodžių muziejaus pastatytoje scenoje grojančio Klaipėdos kamerinio orkestro darnų skambėjimą valdys klaipėdietis dirigentas Tomas Ambrozaitis. Mušamaisiais instrumentais gros klaipėdietė Ingrida Spalinskaitė-Kurienė.

Prisidėję prie kvietimo gausinti lietuviškos kariliono muzikos repertuarą, šiemet naują kompoziciją specialiai festivaliui parašė su Klaipėda susijusi kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė. Naują kūrinį karilionui ir orkestrui pristatys ir lenkų autorė Katarzyna Kwiecień-Długosz. Taip pat publika išgirs ispano Marti Carreras kūrinio „Caelesti Lumine“ ir belgo Geerto D'hollanderio kūrinio „Elegija“ lietuviškas premjeras. Pastarajame kūrinyje klarneto solo partiją gros klaipėdietis Artūras Šukys.

Visi festivalio koncertai bus nemokami. O prieš jį – birželio 20, 21 ir 22 d. 18 val. – bus rengiamos ekskursijos į Klaipėdos kariliono bokštą. Bilieto kaina – 3 eurai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių