Į pasimatymą uostamiestyje kviečia fatališkoji „Karmen“

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras teikia pasiūlymą, kuriam atsispirti neįmanoma. Į pasimatymą Žvejų rūmų scenoje vasario 21 d. 19 val. kviečia pati „Karmen“.

Dėl gebėjimo patraukti vyrų dėmesį ji buvo lyginama su deive Venera...

Ugningoji čigonė Karmen, gyvenusi XIX a. pradžioje Sevilijos regione Ispanijoje, pirmą kartą buvo paminėta rusų poeto Aleksandro Puškino 1824 m. parašytoje poemoje „Čigonai“. Ją perskaitęs, prancūzų rašytojas Prosperas Mérimée sukūrė savą tos pačios istorijos versiją – novelę „Karmen“, pirmąkart išspausdintą 1845 m.

1830-ieji, Sevilija. Jauna, nežemiško grožio ir ugningo temperamento čigonė Karmen, nepripažįstanti jokių dorovės varžtų, apžavi jauną armijos kapralą doną Chosė. Naivus jaunikaitis ją beprotiškai įsimyli. Apžavėtas Karmen kerų, Chosė atstumia savo buvusią mylimąją Mikaelą ir nebepaklūsta kariuomenės vadų įsakymams. Bet čigonaitės jausmai greitai išblėsta: ji susiranda naują aistros objektą – matadorą Eskamilją. Įniršio, pavydo ir bejėgiškumo apakintas donas Chosė nužudo Karmen.

1875 m., prabėgus trims dešimtmečiams nuo novelės publikavimo, prancūzų kompozitorius Georges Bizet parašė operą „Karmen“, vėliau sulaukusią stulbinančio populiarumo. Tačiau pirmosios premjeros žiūrovai šiai operai buvo negailestingi ir jos kūrėją tiesiog nušvilpė. Po tokios nesėkmės nuo kompozitoriaus nusigręžė draugai, o jo žmona teatro salę paliko demonstratyviai įsikibusi į parankę savo gerbėjui... Jei tik autoriai galėtų sulaukti įvertinimo būdami gyvi, o ne po šimto metų!.. Šiandien kiekvienas pasaulio mecosopranas svajoja atlikti Karmen partiją, o žymiausios pasaulio balerinos – scenoje sušokti ugningąją Karmen habanerą...

Choreografės Aušros Krasauskaitės šokio spektaklyje „Karmen“ liepsnoja aistra ir nežabota moteriška energija, galiausiai virstanti į pražūtį vedančia beprotybe. Dialoge apie žmogiškosios prigimties jėgą skamba Georges Bizet bei Rodiono Ščedrino muzika su joje užkoduota grėsmės nuojauta.

A. Krasauskaitė už šį spektaklį 2018 m. pelnė „Auksinį scenos kryžių“, o Karmen šokanti Beata Molytė – trečiąją „Auksinio scenos kryžiaus“ nominaciją savo karjeroje. Chosė vaidmenį atlieka talentingasis Mantas Černeckas, publikos neseniai matytas spektakliuose „Eglė žalčių karalienė“ ir „Spragtukas“. Toreodoro partijai kviečiamas patyręs šokėjas Gintaras Visockis iš Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto trupės.

Pirmą kartą „Karmen“ spektaklyje gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio. Pastatymas pasižymi neįprasta scenografija: styginiais ir mušamaisiais grojantys orkestro muzikantai įkurdinami scenos gilumoje bei specialiai jiems įrengtame balkone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių