I. Martinaitytė-Mediodia: tai, ką matote darbuose, yra tarsi mano sąmonės žemėlapiai

  • Teksto dydis:

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) 2020 m. sausio 24 d., penktadienį, 18 val. atidaroma Ievos Martinaitytės-Mediodios kūrybos paroda „Ievos išvarymai“, kuratorė – Laima Kreivytė.

Parodoje eksponuojama menininkės kūryba, suisformavusi tarp Vilniaus ir Niujorko. Tai išsamiausias I. Martinaitytės-Mediodios darbų pristatymas Lietuvoje, įtraukiantis LEWBEN ir MO kolekcijose esančius kūrinius ir niekur nerodytus naujausius darbus. Parodoje atsiskleidžia pasaulėvaizdžio pokyčiai – nuo mitologinio (Ievos išvarymas iš Rojaus) iki kosmologinio, su plazminėmis liekanomis ir juodosiomis skylėmis. Atrenkant ir eksponuojant kūrinius akcentuojamas ne retrospektyvinis, o neofuturistinis žvilgsnis.

I. Martinaitytę-Mediodią domina efemeriški ir virtualūs žmogaus tęsiniai – robotai, interneto platybės, kosmoso zondai. Fizinis ir mentalinis, žemiškasis ir anapusinis pasauliai ištirpsta vienas kitame. Menininkė naudoja skirtingas medijas ir techniką, siekdama sustiprinti nepaliaujamo judėjimo, gyvumo ir kartu kosmiškumo efektą: „Kai pradedu tapyti ar piešti, man norisi, kad ta drobės erdvė būtų gyva kaip filmas, kad atrodytų, jog viskas juda, sukasi, kvėpuoja. Tai, ką matote mano darbuose, yra tarsi mano sąmonės žemėlapiai.“

I. Martinaitytės-Mediodios sąmonės žemėlapiai kartu yra ir Lietuvos pokyčių žemėlapiai. Ankstyvuosiuose darbuose viskas prasidėjo nuo Hieronymo Boscho „Žemiškųjų malonumų sodo“ sužeistos Ievos, o dabar kraują ir žaizdas pakeitė spengiančios kosminės erdvės platybės su daugybe prisijungusių vartotojų sielų. Fizinis pragaras virto virtualiu, bet išliko nesumeluotas nerimas. I. Martinaitytės-Mediodios kūrybos kelias yra fizinio ir metafizinio išvarymo kontempliacija – išvarymo iš Rojaus, iš Lietuvos, iš Amerikos, iš Žemės. Kai išvarys ir iš pragaro, tapsime plazminėmis liekanomis kosminiame Ievos peizaže.


Apie autorę

I. Martinaitytė-Mediodia (g. 1968) kuria ir gyvena Niujorke. 1987–1993 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje, 1992–1993 m. mokėsi vizituojančio tapytojo Kęstučio Zapkaus klasėje. Jo paskatinta Ieva kartu su bendraminčiais įkūrė menininkų grupę „Geros blogybės“. 2001 m. menininkė baigė tapybos magistro studijas Niujorko Hunter koledže. Nuo 2014 m. Ieva – viena iš meno erdvės „Sla307 Artspace“ įkūrėjų ir aktyvių programos dalyvių, bendradarbiavo su žinoma Annina Nosei galerija (Niujorkas). Menininkė eksponavo savo darbus asmeninėse ir jungtinėse parodose ne tik žymiose JAV galerijose, bet ir daugelyje Europos šalių – Lietuvoje, Prancūzijoje, Italijoje, Rumunijoje, Suomijoje. Autorės kūrinių yra įsigiję meno fondas „Lewben Art Foundation“, MO muziejus, privatūs kolekcininkai Europoje bei JAV.


Paroda veiks iki 2020 m. vasario 23 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių