Giruliuose – Mažosios Lietuvos metraštininkei I. Simonaitytei skirtas vakaras

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Girulių filiale-bendruomenės namuose (Šlaito g. 10A) rugpjūčio 8 d., antradienį, 18 val. kultūrinių renginių „Pėdink į Girulius“ programoje – vakaras-dedikacija Mažosios Lietuvos metraštininkei Ievai Simonaitytei. Dedikacijos autorė ir atlikėja – I. Simonaitytės literatūrinės premijos laureatė, aktorė Virginija Kochanskytė.

V. Kochanskytė per rašytojos kūrybą (ištraukos iš romano ,,Vilius Karalius“ bei apysakos ,,Pikčiurnienė“), jos gyvenimo faktus, prisiminimus atskleis netikėtas, nežinomas, šiuolaikiniam  klausytojui patrauklias I. Simonaitytės portreto detales.

Veikiausiai, aktorė scenoje suvaidins pačią rašytoją. Tačiau – ne tą solidžią, chrestomatinę garbaus amžiaus I. Simonaitytę, o kitą – jauną, stilingą, įdomią, troškusią mylėti, žavėti, mokytis. Tą, kuri be perstojo mintinai galėjo cituoti H. Hesę, J. W. Gėtę, Šventąjį Raštą, nors jos universitetas buvo tik gyvenimas. Aktorė jautriai vedžios mus rašytojos Ievos Simonaitytės gyvenimo ir kūrybos keliu, įpindama ir asmeninius prisiminimus, atskleisdama savo pastebėjimus ir atradimus.

Rašytoja I. Simonaitytė (1897–1978) savo kūryba, regis, mums sako, kad gyvenimas yra nuostabus, jei moki jį mylėti, džiaugtis visu, kas gyva. Jei gali su meile įsijungti į savojo krašto gaivinančios jėgos lauką, provokuojantį kūrybai. Laiške poetui Eugenijui Matuzevičiui ji yra prisipažinusi: ,,Aš nerašau apie kažką nepaprasta, rašau apie žemę, apie žmogaus džiaugsmus  ir visokias bėdas, kurias kenčia gyvi žmonės.“

Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
Reikėjo įdėti Ewa Simoneit nuotrauką, o ne ....

susireikšminimas

susireikšminimas portretas
Gal reikėjo įdėti I. Simonaitytės nuotrauką, o ne ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių