Festivalyje „Salve Musica“ – kerintys smuiko virtuozo treliai

  • Teksto dydis:

Tarpušvenčio laikotarpiu Klaipėdos koncertų salėje skambės „Virtuozo treliai“. Taip pavadintame festivalio „Salve Musica“ koncerte Lietuvos kamerinis orkestras, vadovaujamas Sergejaus Krylovo, pasirodys kartu su smuiko virtuozu Romanu Kimu, kuris laikomas vienu kontroversiškiausių mūsų dienų smuikininkų.

Išradingas ekstremalas

Kelne gyvenantis totorių, baltarusių ir korėjiečių kilmės jaunasis smuiko virtuozas visame pasaulyje atpažįstamas dėl pusę veido dengiančių prizminių akinių, o jo griežimas sulaukia didžiausių liaupsių net iš rimčiausių nūdienos smuiko autoritetų.

Per trumpą karjerą R. Kimas sugebėjo savo instrumento galimybes išplėsti taip, kad jos atlieptų sau pačiam keliamus ekstremalius techninius uždavinius. Sekdamas Niccoloo Paganini pėdomis, jis sugeba pagriežti Bacho „Ariją“, atlikdamas visas kūrinio instrumentines partijas. Šio kūrinio atlikimas išgarsino R. Kimą platformoje „YouTube“ dar iki jam pradedant gastroliuoti po pasaulį.

Kritikai negaili solistui pagyrų dėl jo smuiko skambesyje slypinčio sprogstamos energijos užtaiso, neįtikėtino virtuoziškumo, nepriekaištingos technikos ir garso grožio. Jis nuolat ieško naujų technikų, kurias galėtų pasitelkti savo kūrybiniams sumanymams. Smuikininkas išrado ir pradėjo griežti naujo tipo stygomis, kurias naudoja vos keli smuikininkai visame pasaulyje. Šiuo metu jis eksperimentuoja su minėtais prizminiais akiniais, dėvėdamas juos savo pasirodymų metu.

Nepaiso jokių taisyklių

Griežti smuiku R. Kimas pradėjo būdamas penkerių, o jau septynerių pelnė pirmuosius apdovanojimus nacionaliniuose konkursuose. Būdamas 16-os metų R. Kimas pradėjo studijuoti Kelno aukštojoje muzikos mokykloje. Netrukus smuikininkas pelnė pirmąją premiją tarptautiniame konkurse „Valsesia Musica“, o iškovojęs pirmąją vietą Tarptautiniame Kelno muzikos konkurse, debiutavo su garsiuoju Vakarų Vokietijos radijo orkestru.

R. Kimas rengia pasirodymus Vokietijoje, Ispanijoje, Izraelyje, Italijoje, Rusijoje ir Pietų Korėjoje. Smuikininkas ne tik aktyviai koncertuoja. Jis pats kuria originalią muziką ir įspūdingas įvairių kūrinių aranžuotes smuikui solo. Kaip kūrėjas R. Kimas nepaiso jokių mokyklų ir taisyklių: kūryba jis išreiškia savo romantinius jausmus arba meta iššūkį savo meniniams gebėjimams, dažnai pranokdamas tai, kas anksčiau buvo laikoma techniškai neįmanoma pagriežti šiuo instrumentu. Viena sėkmingiausių jo pastarųjų metų kompozicijų, skambėsianti ir koncerte Klaipėdoje, – parafrazė „I Brindisi“ Giuseppe’s Verdi operos „Traviata“ temomis.

Atliks virtuoziškus kūrinius

Solistas R. Kimas su Lietuvos kameriniu orkestru atliks kelis žymių baroko epochos kompozitorių, kurie taip pat buvo atlikėjai virtuozai, kūrinius. Tai bus Giuseppe’s Tartini Sonata „Velnio treliai“, Niccolo Paganini „Cantabile“ ir Johanno Sebastiano Bacho Koncertas smuikui ir orkestrui d-moll (originaliai sukurtas klavyrui).

Orkestras taip pat interpretuos garsaus klasicizmo epochos kompozitoriaus ir violončelininko Luigi Boccherini Simfoniją B-dur.

Kasmet tarpušvenčio laikotarpiu Klaipėdoje vykstantys vieno žinomiausių, profesionaliausių ir seniausiai gyvuojančių šalies kolektyvų – Lietuvos kamerinio orkestro – pasirodymai jau tapo gražia tradicija. Šiuokart vilniečių orkestro programai gaivios energijos ir naujo kvėpavimo suteiks smuiko virtuozo R. Kimo muzikavimas.

Koncertas vyks gruodžio 27 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių