Devintasis festivalis „Jauno teatro dienos“ pavers Klaipėdą netradicine scena

  • Teksto dydis:

Festivalis „Jauno teatro dienos“ (JTD) rugpjūčio 16-21 dienomis sugrįžta į Klaipėdą ir vėl skleis uostamiestyje spontaniškų teatro eksperimentų atmosferą. Devintą kartą organizuojamas renginys kvies žiūrovus į netradicines erdves ir siūlys iš arti susipažinti su JTD kūrybinių dirbtuvių rezultatais – spektaklių eskizais. Kūrybinga „Jauno teatro dienų“ savaitė Klaipėdoje taps įžanga į naująjį teatro sezoną ne tik dalyvausiantiems kūrėjams, bet ir teatro pasiilgusiems žiūrovams.

Metus besitęsiančią festivalio veiklą vainikuos spektaklio statymas

Festivalį „Jauno teatro dienos“ jau beveik dešimtmetį organizuojantis ir antrus metus su pandemijos ribojimais kovojantis Klaipėdos jaunimo teatras (KJT) šiemet pagrindinę festivalio programą organizuoja vasaros pabaigoje. Vis dėlto, vienas iš renginio organizatorių, KJT direktorius Tomas Jankauskas sako, kad, priešingai, nei galima buvo tikėtis, „Jauno teatro dienų“ veikla 2021-aisiais tapo dar intensyvesnė.

„Šiemet išplėtėme „Jauno teatro dienų“ veiklą į tris dalis: edukacinę, kūrybinę ir spektaklio statymo. Edukacinę dalį jau įvykdėme gegužę, kai vyko improvizacijos mokymai aktoriams. Kūrybinę dalį vykdysime jau netrukus pagrindinėje festivalio programoje. O po jos seks spektaklio statymo procesas, remiantis vienu iš eskizų. Atrodo, kad „Jauno teatro dienos“ tampa ne savaitės trukmės renginiu, o visus metus besitęsiančia nuoseklia veikla, kurios intensyvumas planuose gąsdina, o juos įgyvendinus įkvepia naujiems iššūkiams, - apie įvairias sritis apimančią JTD veiklą pasakojo KJT direktorius.

Šiemet „Jauno teatro dienos“ tampa ir tam tikru eskizų konkursu – vienas iš festivalio metu parengtų pasirodymų bus pasirinktas tolesniam plėtojimui Klaipėdos jaunimo teatre. Numatoma, kad darbas su renginio metu sudaryta kūrybine komanda bus tęsiamas, o šio eksperimentinio spektaklio premjera planuojama 2022 m. rudenį.

Minispektaklių peržiūros dar neišbandytose Klaipėdos erdvėse

Minėtame eskizų konkurse dalyvaujantys pasirodymai bus sukurti JTD kūrybinėse teatro profesionalų dirbtuvėse. Burtų keliu sudaromos kūrybinės grupės ir netikėtos inspiracijos minispektakliams kuria išskirtinę „Jauno teatro dienų“ atmosferą ir produkciją. Festivalio renginiuose – eskizų peržiūrose – publika turi galimybę stebėti spontaniškus, atsitiktinumo ir jaunystės kupinus pasirodymus, kurie dažnai būna nepakartojami arba tiesiogiai paveikti įvairių aplinkybių – oro, žiūrovų reakcijos, aplinkos veiksnių ar net atsitiktinių praeivių.

Šiemet festivalyje vyks dviejų tipų kūrybinės dirbtuvės SPRINT ir LONG. SPRINT dirbtuvėse kūrėjai per dvi dienas sukurtus pasirodymus atliks festivalio dar nelankytose erdvėse. Rugpjūčio 17 d., antradienį, pirmasis SPRINT programos pasirodymas vyks Klaipėdos Vasaros estrados erdvėse (Liepojos g. 3), peržiūros pradžia 18 val. Rugpjūčio 19 d., ketvirtadienį, 18 val. antruosius pasirodymus pagal naujas temas grupės įgyvendins kiemo angare “HOFAS” (Naujoji uosto g. 3).

Festivalį užbaigs rugpjūčio 21 d., šeštadienį, 16 val. Klaipėdos „Kultūros fabrike“ vyksiantis jungtinis LONG grupių pasirodymas. Programoje LONG dirbsiantys kūrėjai visą savaitę nagrinės vieną organizatorių pateiktą inspiraciją ir šeštadienio popietę pristatys trijų dalių spektaklį pagal ją. Visi festivalio renginiai – nemokami, po visų peržiūrų publika kviečiama dalyvauti darbų aptarimuose ir diskusijose su kūrėjais, jas moderuos teatro kritikas Vaidas Jauniškis. 

Kūrybinių dirbtuvių grupėse veiks scenografai, dramaturgai, aktoriai, o kūrybiškai joms vadovaus šeši jaunosios kartos režisieriai iš Lietuvos ir užsienio: Antanas Obcarskas, Kotryna Siaurusaitytė, Elena Morar (Rumunija), Lina Židonytė, Jonas Kuprevičius, Stefan Prohorov (Bulgarija).

Renginio universalumą ir aktualumą kurs ir svečiai iš septynių šalių

Po metų pertraukos festivalyje dalyvaus teatro kūrėjai iš užsienio. Šiemet „Jauno teatro dienų“ dalyvių gretas papildys režisieriai, scenografai ir aktoriai iš septynių šalių: Bulgarijos, Prancūzijos, Belgijos, Izraelio, Lenkijos, Rumunijos ir Vokietijos.

Viena iš festivalio organizatorių, KJT aktorė Justina Burakaitė sako, kad renginio tarptautiškumas svarbus tiek festivalio turiniui, tiek jo idėjinei prasmei.

„Viena iš pagrindinių festivalio užduočių yra kurti teatro profesionalų ryšius. Per devynis JTD veiklos metus pavyko pasiekti, kad Lietuvos teatro bendruomenė būtų pažįstama ir artima. Siekiame, kad šis kūrybinių ryšių tinklas apimtų ir tarptautinę rinką: kviesdami užsienio dalyvius ne tik dalinamės idėjomis, bet ir supažindiname Lietuvos publiką su tarptautinėmis tendencijomis, todėl tikimės, kad renginio tarptautiškumas kasmet didės ir įneš vis naujų kūrybinių festivalio krypčių,“ - apie festivalio tarptautiškumo svarbą kalbėjo J. Burakaitė.

Mintyse ir planuose „Jauno teatro dienų“ dešimtmetis

Kitąmet festivalis bus organizuojamas dešimtą kartą. Renginio organizatorė, Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Ieva Pakštytė sako, kad, nors šiuo metu visos mintys sukasi aplink tuo pat prasidėsiančias „Jauno teatro dienas“, jau mąstoma ir apie festivalio ateitį.

„Po 2021-ųjų festivalio lauks svarbus darbas įvertinti, ką „Jauno teatro dienos“ nuveikė per dešimtmetį, koks renginio tikslas Klaipėdoje ir visoje Lietuvoje, ko iš jo tikisi ir ką gauna žiūrovas. Manau, kad dešimtasis festivalis pasitiks teatro kūrėjus ir žiūrovus atsinaujinęs: kasmet sau keldavome tikslus ir iššūkius, kurie padėdavo kūrybiškai išeiti iš komforto zonos, tad artėjantis renginio virsmas taps dar viena festivalio dalyvių ir be abejo publikos provokacija,“ - mintimis apie „Jauno teatro dienų“ dešimtmetį pasidalino I. Pakštytė.

Daugiau informacijos apie rugpjūčio 16-21 dienomis Klaipėdoje vyksiančias „Jauno teatro dienas“ ir renginius galima rasti www.jtd.lt ir festivalio Facebook paskyroje „Jauno teatro dienos“. Visi festivalio renginiai yra nemokami. Festivalis „Jauno teatro dienos“ yra iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Klaipėdos miesto savivaldybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KM

KM portretas
Och jau tie netradiciniai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių