Bibliotekos virtualioje galerijoje – tapytojo V. Bogatyriovo peizažų paroda

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyrius parengė virtualią klaipėdiečio dailininko Vladimiro Bogatyriovo peizažų parodą „Sustabdytos romantiškos akimirkos“, kurią iki vasario 26-osios galima pamatyti bibliotekos virtualioje Klaipėdos krašto galerijoje: https://www.biblioteka.lt/lt/galerija.

Troškimas išsipildė

Tapytojas V.Bogatyriovas gimė 1945 m. Tolimuosiuose Rytuose, jūreivio šeimoje. Dar paauglystėje Vladimiras suprato, kad nori būti dailininkas. Nuo mažens mėgęs piešti ir konstruoti jis lankė modeliavimo būrelį. Kartą mokytojas jį pasiuntė į dailės studiją parnešti raudonų dažų lėktuvėliams dažyti. Dailininkas iki šiol prisimena, kaip užuodė dažų kvapą ir pamatė prie piešinių palinkusius vaikus. Jie piešė natiurmortus. „Lyg kas būtų smogęs per galvą – supratau, kad nenoriu nieko kito, tik piešti. Pasiprašiau į dailės studiją ir po pusmečio žinojau, kad tapsiu dailininku“, – prisiminimais dalijosi tapytojas.

Įkvėpimo peizažams jam nereikia toli ieškoti – užtenka pasivaikščioti savo kaimo sodybos pievomis.

Vaiko troškimas išsipildė. V.Bogatyriovas studijavo grafiką Sankt Peterburgo dailės akademijoje – seniausioje ir didžiausioje aukštojoje dailės mokykloje Rusijoje. Dailės mokslus Sankt Peterburge baigęs menininkas apsigyveno Klaipėdoje, kur praleido beveik pusę savo gyvenimo. Nuo 1975-ųjų jis dalyvauja parodose, yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. V.Bogatyriovas yra surengęs daugybę parodų Lietuvoje ir užsienyje, jo darbai puikuojasi privačiose kolekcijose Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje, Vokietijoje ir JAV.

Organizatorių nuotr.

Plataus diapazono

Dailininkas atstovauja klasikinio realizmo mokyklai, jo žanrų ir temų diapazonas yra labai platus: peizažai, natiurmortai, portretai, figūrinės kompozicijos. Pastaruoju metu tapytojas pamėgo iliustracijos žanrą – kuria siužetus ir piešia spalvingus paties sugalvoto homo gnomus pasaulio personažus.

Įdomu, kad V.Bogatyriovą visada domino katės ir šunys – kaip išskirtiniai gyvūnai. Jo manymu, jie visada gyvena įdomų, visavertį gyvenimą, turi sielą ir pasižymi išmintimi, ypatinga bendravimo maniera. V.Bogatyriovas yra sukūręs gausybę šmaikščių katinų ir šuniukų istorijų iliustracijų, yra iliustravęs savo bičiulės, Izraelyje gyvenančios rašytojos Svetlanos Moiber eilėraščių knygelę vaikams „Kačiukų ir šuniukų planeta“. Knygelė 2020 m. išleista Jeruzalėje.

Organizatorių nuotr.

Pamėgo akvarelę

Vis dėlto mėgstamiausias tapytojo kūrybos žanras yra peizažas. „Peizažas man yra geriausias poilsis. Jame svarbu ne tiek siužetas, kiek vyraujanti nuotaika. Pastaruoju metu mano peizažuose mažiau spalvų, bet daugiau nuotaikos ir harmonijos. Matyt, aš pats tapau harmoningesnis – tai atsispindi ir mano peizažuose“, – sakė autorius, tapantis ne tik aliejiniais dažais.

V.Bogatyriovas ypač mėgsta akvarelės techniką. Dailininko teigimu, šis tapymo būdas suteikia daug galimybių – šlapios akvarele galima nulieti sklindantį rūką, perteikti virpantį, tyrą gamtos grožį, sukurti ypatingą nuotaiką. Jo peizažai – sustabdytos romantiškos akimirkos. Tai gali būti rūko nuometu užklotas ežeras, romantiški saulėlydžiai ir saulėtekiai virš kaimo sodybos prie ežero, rudenėjanti gamta ir kiti tą akimirką tapytojo užfiksuoti momentai. Kiekvieną nepakartojama vaizdą autorius stengiasi įamžinti per pusvalandį, nes akvarelė – kaip eilėraštis – atsiranda netikėtai, staiga. Joje neįmanomi pataisymai. Įkvėpimo peizažams jam nereikia toli ieškoti – užtenka pasivaikščioti savo Pauošnių kaimo sodybos pievomis, paežere – ir štai nauji paveikslai, naujos akvarelės.

Šioje virtualioje parodoje galima pasigrožėti dailininko V.Bogatyriovo akvarele nulietais peizažais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražu.

Gražu. portretas
Tiesiok širdis džiaugias žiurint. Nuostabus darbai

Džiaugiuosi

Džiaugiuosi portretas
kad šis talentingas dailininkas ,,sugryžo" - dažnai pagalvodavau apie tai kaip ir kur dabar gerb.V.Bogatyriovas, kur galima būtų pamatyti kad ir tuos pačius jo kūrinius kuriuos kažkada esu mačiusi . Esu jo aliejinės tapybos gerbėja. Akvarelė man atrodo kaip šiek-tiek nerūpestinga ir lengvabūdė sritis :) bet va ir ji šio Dailininko paveiksluose atrodo šauniai. Kuo didžiausios sėkmės gerb.Vladimirai ir lauksime naujų parodų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių