V.Ivanauskas: dauguma turbūt žino, koks buvau linksmas berniukas

Visą gyvenimą rizikavęs buvęs futbolininkas Valdas Ivanauskas nesudvejojo ir sėsdamas prie rašytojo stalo. Savo naująją knygą V.Ivanauskas jau planuoja išleisti ir vokiečių bei anglų kalbomis.

Trys dešimtmečiai, Vilniaus “Žalgiris”, stipriausi Maskvos klubai, Austrijos ir Vokietijos Bundeslygos bei pirmosios pergalės trenerio krėsle Škotijoje - V.Ivanauskas savo turtingą karjerą futbolo aikštėse ir šalia jų sudėjo į knygą “Valdas Ivanauskas. Žaidimas gyvenimu”.

“Galima bandyti keisti savo gyvenimą, bet pačio savęs niekad nekeisčiau“, - pristatydamas pusantro šimto puslapių apimties leidinį teigė legendinis Lietuvos futbolo rinktinės puolėjas.

Pasak V.Ivanausko, knyga parašyta pirmiausia jauniesiems skaitytojams, kuriems buvęs futbolininkas norėjo suteikti paskatų atkakliai siekti savo tikslo.

„Mano gyvenime buvo ir malonių, ir skaudžių akimirkų. Manau, kad jaunajai kartai ši knyga bus pamokanti. Ar jaunimas supras tas pamokas, tai jau kitas klausimas. Vyresni tikrai prisimins, koks buvau anksčiau, o jaunieji skaitytojai turės gerokai įsigilinti, kad suprastų, kiek pastangų reikia įdėti, kokio ryžto reikia, kad pasiektumei rezultatą“, - kalbėjo V.Ivanauskas.

Nors Lietuvos sportininkų autobiografijas galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, „Hamburg“ komandoje Ivanu Rūsčiuoju pramintas žaidėjas tvirtino, kad knygos kūrimo procesas nebuvo sudėtingas, o išbandyti save naujame amplua paskatino įgimtas noras rizikuoti.

„Esu komunikabilus žmogus ir pagalvojau, kodėl gi ne? Dauguma turbūt žino, koks aš buvau linksmas berniukas, todėl manau, kad žmonėms bus įdomu apie tai paskaityti. Visą gyvenimą rizikavau, todėl ir nusprendžiau pasakyti visą teisybę. Netikėjau, kad rašyti seksis taip lengvai. Faktas po fakto, prisiminimai vis atsinaujindavo“, - pasakojo V.Ivanauskas.

Pagrindinis „Žaidimo gyvenimu“ herojus negalėjo pasakyti, kurios knygos dalys jam pačiam pasirodė įsimintiniausios. Anot V.Ivanausko, kiekvienas jo gyvenimo epizodas buvo savotiškai reikšmingas.

„Pirmieji žingsniai futbolo aikštėje, pirmieji Aleksandro Oniščiuko (pirmojo V.Ivanausko trenerio - red. past.) diktatoriški nurodymai davė postūmį visai karjerai. Kaip žaidėjas, labiausiai vertinu laikotarpį „Hamburg“ klube, nors didžiausią malonumą žaisdamas futbolą jaučiau Vienos „Austria“ komandoje. Kaip treneris, galiu prisiminti „Hearts“ laikus. Kai jau baigiau futbolininko karjerą, nuosmukiai ir negatyvūs rezultatai taip pat buvo labai svarbūs“, - sakė V.Ivanauskas.

Prieš šešerius metus pirmą kartą trenerio kostiumą užsivilkęs kaunietis vylėsi, kad jo knyga bus skaitoma. Dar neprasidėjus prekybai Lietuvoje, V.Ivanauskas jau kūrė planus knygą išleisti ir Vokietijoje, kur, pasak jo, pasklidę gandai apie rašomą autobiografiją sukėlė nemažą susidomėjimą. V.Ivanauskas svarstė galimybę savo knygą išversti ir į anglų kalbą.

Šiuo metu be darbo esantis futbolo specialistas tvirtino savo profesijos neketinantis keisti ir ieškosiantis sau naujos komandos. „Dabar mano trenerio karjera laikinai sustojo. Tikiuosi, tai bus trumpas laikotarpis, bet futbolo aš tikrai nemesiu, nes daugiau neturiu ką daryti“, - sakė V.Ivanauskas, kuris spalį buvo atleistas iš Azerbaidžano pirmenybių autsaiderio Sumgaito „Standard“ klubo.

Knygą „Žaidimas gyvenimu“ V.Ivanauskas rašė kartu su sporto žurnalistu Andriumi Guginiu. Pasak autorių, dalis pajamų, gautų iš prekybos iki 30 litų kainuosiančia knyga, bus skirta vaikų futbolo plėtrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių