Į teisinius spąstus pateko dar vienas gudrutis: į „Akropolį“ jau buvo prasmukęs su draugo „gpasu“

Kaunietis Antanas K., tapęs vienu iš pirmųjų policijos akcijos, tikrinant, ar asmenys, praėję prekybos centrų apsaugos patikrą, tikrai pasinaudojo savo galimybių pasu, laimikiu, jau išgirdo teismo bausmę už šią apgavystę.

Iškalbingas laimikis

Kaip jau rašyta, ši didelį atgarsį sukėlusi policijos akcija spalio 22-ąją vykdyta visoje Lietuvoje. O joje dalyvavo beveik 200 civiliai vilkinčių policijos pareigūnų. Akcija prasidėjo 16 val. ir truko penkias valandas. Per tą laiką patikrinta daugiau kaip 12 tūkst. asmenų, sėkmingai įveikusių prekybos centrų apsaugos patikrą. 38 iš jų buvo su svetimais galimybių pasais. Daugiausia tokių pažeidėjų nustatyta Kaune ir Klaipėdoje.

29-erių Antanas K. iš Žemųjų Šančių įkliuvo tądien minėtomis aplinkybėmis Kauno „Akropolyje“ apie 16.30 val. Tad galima teigti, kad jis buvo vienas iš pirmųjų šią akciją vykdžiusių pareigūnų laimikiu.

Jau prekybos centro, į kurį šis bedarbis pateko prie įėjimo į jį nuskenavęs draugo galimybių paso QR kodą, viduje prie šio gudručio priėjo policijos pareigūnė. Ir paprašė dar kartą pateikti turimo galimybių paso QR kodą. O, kai po to Antano K. buvo paprašyta pateikti ir asmens dokumentą, jis bandė ir toliau gudrauti, teigdamas, kad šio su savimi neturi.

Antano K. tapatybė buvo nustatyta, panaudojus policijos duomenų naršyklę. Išsiaiškinta ir tai, kad jo mobiliajame telefone esanti draugo galimybių paso QR kodo nuotrauka daryta daugiau kaip prieš mėnesį. Nors nutvertas nusikaltimo vietoje, jis dar buvo linkęs teigti slapčia nusifotografavęs draugo internete buvusį jo galimybių paso QR kodą spalį. Nes jo paties galimybių paso galiojimas jau buvo pasibaigęs. Tikslios datos, kada padarė šį nusikaltimą, Antanas K. nurodyti negalėjo. Tačiau ir be to nesunku įtarti, kad jis galėjo ne kartą lankytis prekybos centruose su draugo galimybių pasu ir anksčiau.

Tą patį vakarą policija paskambino ir minėtam Antano K. draugui. Tačiau įrodyti, kad šis nusikaltimas buvo daromas su jo žinia, pareigūnams nepavyko.

Ž. Gedvilo/„BNS Foto“ nuotr.

Bausmę leista pasirinkti

Tolesnį Antano K., kuris, kaip paaiškėjo jau buvo du kartus teistas už viešosios tvarkos pažeidimus bei vagystę, tačiau vis skiriant jam su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę, likimą nulėmė tai, kad jis yra bedarbis.

Už pasinaudojimą kito asmens dokumentu, neturint tokios teisės, Baudžiamasis kodeksas numato baudą nuo 5 iki 200 tūkst. eurų, areštą nuo penkiolikos iki 90 parų ar net laisvės atėmimą iki šešerių metų. Bedarbis Antanas K. sutiko, kad jam būtų skirtas areštas, nes sumokėti baudos neturi už ką.

Šią savaitę Kauno apylinkės teismo teisėjas Dainius Ročys, nagrinėjęs prokuroro Audriaus Armo pareiškimą užbaigti šį teisinį procesą teismo baudžiamuoju įsakymu, skiriant su įkalčiais įkliuvusiam Antanui K. 30 parų areštą, paskelbė kiek kitokį savo sprendimą.

Pirmiausiai atsižvelgta į nusikaltusiojo prisipažinimą bei deklaruojamą nuoširdų gailėjimąsi, ir skiriamas 30 parų arešto terminas sumažintas trečdaliu – iki 20-ies parų. Tačiau, įvertinus aplinkybių visumą – nusikalstamos veikos pavojingumą, nusikaltusiojo asmenybę bei tai, kad jis – nors ir teistas, bet administracine tvarka nebaustas, tačiau tyčia padarė apysunkį nusikaltimą, nuspręsta Antano K. 20-ies parų arešto vykdymą atidėti keturiems mėnesiams, įpareigojant jį per šį laikotarpį pradėti dirbti ir nuo 23 iki 6 val. būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu.

Pasekėjų vis atsiranda

Kaip viengungis Antanas K. laikysis šių apribojimų prižiūrės Probacijos tarnybos pareigūnai. Ir, jeigu jis bus užfiksuotas, pavyzdžiui, per didžiąsias metų šventes pažeidęs įpareigojimą būti nurodytu laiku namuose arba nepradės per tuos keturis mėnesius dirbti, įvertinus visas aplinkybes, jam gali būti panaikintas arešto atidėjimas.

Beje, su areštu sutikęs Antanas K. su minėtais teismo įpareigojimais, atidedant pasirinktos bausmės vykdymą, gali ir nesutikti. Tačiau tokį sprendimą, prašant surengti bylos nagrinėjimą teisme, dalyvaujant jam pačiam, nes bausmė baudžiamuoju įsakymu skiriama už akių, jis turi priimti per keturiolika dienų. Tiesa, rizikuodamas, kad gali būti nubaustas ir griežčiau, tačiau vildamasis, jog pavyks pakreipti įvykius norima linkme. Ir, anot teisėsaugininkų, tokių atvejų pandemijos sąlygomis daugėja.

Kauno policija, savo ruožtu, teigia vykdanti tokias akcijas, per kurią įkliuvo Antanas K., ir toliau. Lapkritį per jas buvo patikrinta daugiau kaip 2 tūkst. asmenų. Trys iš jų, sėkmingai praėję pro prekybos centro apsaugos patikrą, turėjo svetimus galimybių pasus. Dėl visų atvejų pradėti ikiteisminiai tyrimai. Surašytas ir vienas administracinio nusižengimo protokolas už kaukės nedėvėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

U68

U68 portretas
Anais laikais prie ruso butu smulkus huliganizmas,o dabar aukščiausio lygio nusikaltimas,su teismais ir kosminėm baudom.

ST

ST portretas
Keista kad Lietuvoj dar neliepsnoja valdzios istaigos bei parduotuves.

mmmm

mmmm portretas
Kekviena diena ainu i Kauno akropoli be gyvulio paso . tik ait reikia pro kitus iejimus o ne per pagrindinius. kur darbuotojai sina per ten aikit kiek tik norit.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių