Žudynių Kaune aidai: vėl kviečiamas pagrindinis liudytojas

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas antradienį nepaskelbė verdikto dėl piktnaudžiavimu tarnyba ir kitais nusikaltimais išteisintų buvusių ir esamų policijos pareigūnų - teismas nusprendė atnaujinti prokuratūros skundo nagrinėjimą ir į posėdį iškviesti pagrindinį bylos liudytoją Mindaugą Žalimą.

Teismas taip pat nusprendė suteikti galimybę prokurorui užduoti klausimus išteisintiesiems, atlikti kitus būtinus veiksmus, pranešė teisėjas Stasys Punys.

M.Žalimas yra valstybės saugomas liudytojas. Manoma, kad jis galėjo suteikti teisėsaugai vertingos informacijos apie prieš šešerius metus Kaune planuotas žudynes, tačiau policija jo oficialiai neapklausė. M.Žalimas buvo apklaustas bylą nagrinėjant Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Buvę pareigūnai prašo palikti išteisinamąjį nuosprendį, o kaltinimus dėl netinkamos reakcijos į planuojamas žudynes Kaune vadina nepagrįstais. Policininkus išteisinusį apylinkės teismo nuosprendį apskundė Generalinė prokuratūra.

Palikti pirmosios instancijos teismo sprendimą baigiamosiose kalbose prašė visi penki pareigūnai šioje byloje, tarp jų - buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas ir buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojas Tomas Ulpis.

Tuo metu valstybės kaltinimą byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verenius teismo prašė panaikinti pernai gruodį Vilniaus miesto apylinkės teismo priimtą išteisinamąjį nuosprendį bei skirti išteisintiesiems policijos atstovams tas pačias bausmes, kurių prašyta žemesnės instancijos teisme.

Kaip ir Vilniaus miesto apylinkės teisme, piktnaudžiavimu ir dokumento klastojimu įtariamam buvusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui siūloma skirti daugiau nei 13 tūkst. eurų baudą. Tokią pat baudą siūloma skirti ir buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojui T.Ulpiui, jam pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

Piktnaudžiavimu kaltinamiems Kriminalinės policijos biuro pareigūnams Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui siūloma skirti po 9,4 tūkst. eurų baudas. Jų vadovui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui, kaltinamam piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir tarnybos pareigų neatlikimu, - apie 11,2 tūkst. eurų baudą.

Kaltinamajame akte teigiama, kad tuometinis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka 2009 metais lapkritį, jau po žudynių, kreipėsi į Policijos departamentą, klausdamas, ar Kriminalinės policijos biuras ir jo padaliniai apskrityse nebuvo gavę informacijos, skundų, pareiškimų apie planuojamą susidorojimą su Jonu Furmanavičiumi ir Violeta Naruševičiene.

Pasak kaltintojo, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas E.Damukaitis parengė pažymą su melaginga informacija, kad nebuvo gauta jokios informacijos, pranešimų ar skundų fiziškai susidoroti su asmeninis. Šį atsakymą savo parašu patvirtino generalinio komisaro pavaduotojas V. Račkauskas ir jis buvo išsiųsta prokurorams.

Teigiama, kad D.Kedžio draugas M.Žalimas prieš žudynes kreipėsi į Policijos departamentą, suteikė pareigūnams informacijos, tačiau ta informacija nebuvo tinkamai įforminta, nebuvo atlikta oficiali šio asmens apklausa.

Pareigūnai savo kaltę visą laiką neigė.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas J.Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta V.Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes įvykdė D.Kedys. Jis kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir Laimutės Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaubas

Siaubas portretas
Nuo ko yra saugomas Zalimas? Kad jis duoda melagingus parodymus,tai visiems suprantama,bet kodel uz musu moketoju pinigus yra jis,Stankunaite ir dar didziule chebra yra saugomi ir nuo ko?Kazkas labai bijo.kad tiesa neisplauktu i viesuma,tada ne vienem aukstam ponui prisviltu uzpakalis...Zalimui suteiktos naujos instrukcijos,kaip kalbeti,ka kalbeti,tai patikekit,vel paciulbes kokia eiline melaginga nesamone.

timpt uz vadziu vel is pradziu

timpt uz vadziu vel is pradziu portretas
Zalimas - valstybes saugomas liudininkas.... anekdotas...

kada

kada portretas
ponia Venckiene parskraidins i LT? Juk zino, kur ji gyvena. Kas jos uznugaryje? Tata, prezidente?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių