Žmogžudystės byloje – senos patrulių nuodėmės šešėlis

Kauno apygardos teismas sprendžia dilemą, kuo tikėti: ne kartą už smurtą teistu recidyvistu, ar tik kartą, tačiau – už nužudymą, dirbant policijoje, kalėjusiu asmeniu? Pirmasis kaltinamas vieną auką nužudęs. Buvęs pareigūnas – padėjęs slėpti jos palaikus.

Skandalinga uodega

Makabriškos Ramučių paslapties byloje apklausti abu kaltinamieji, slėpę ją beveik dvejus metus.

"Kauno diena" rašė, kad 36-erių S.P. iš Žemųjų Šančių pasigesta po šventinio 2015-ųjų Kalėdų ir 2016-ųjų sutikimo maratono. Tačiau jo palaikai buvo rasti tik pernai gruodį vienos privačios Ramučių Liepų gatvės valdos lietaus kanalizacijos šulinyje.

Nužudytasis buvo atvykęs į šį namą švęsti jo savininko sūnaus Arvido Narausko 50-metį. Pastarasis anksčiau dirbo policijoje, tačiau gana skandalingomis aplinkybėmis paliko šią tarnybą. 1993-iaisiais Kauno policijos patrulių rinktinėje tarnavęs A.Narauskas Vilijampolėje nušovė automobilį vairavusį neblaivų pažeidėją, kuris stabdomas nestojo, o sulaikomas priešinosi. Už tai ir tarnybinių įgaliojimų viršijimą A.Narauskui buvo skirta dešimties metų laisvės atėmimo bausmė. Tačiau, pritaikius amnestiją, jis buvo paleistas lygtinai anksčiau laiko po pusseptintų metų.

52-ejų A.Narauskas S.P. nužudymo byloje kaltinamas tik nusikaltimo slėpimu ir nuosprendžio laukia laisvėje. Jis parodė ir slėptuvę tėvo namų kieme, į kurią buvo įmesti S.P., kurį esą nužudė jau penkis kartus teistas buvęs jo nuomininkas Darius Navickis, palaikai.

Įrankis – puodelis?

Pasak A.Narausko, D.Navickis nužudė S.P., užpykęs dėl šio juokelio – kad gavęs atlyginimą, jis galėtų pastatyti butelį. Už tai, stvėręs keraminį puodelį, D.Navickis trenkė juo neblaiviam šmaikštautojui per viršugalvį. Nuo šio smūgio pastarasis žuvo vietoje.

Apie tai A.Narauskas papasakojo tik pernai. Iš pradžių jis su su D.Navickiu S.P. paiešką pagal jo motinos pareiškimą pradėjusiems teisėsaugininkams teigė, kad pastarojo jie tada nesulaukę.

S.P. buvo nesėkmingai ieškomas beveik dvejus metus, kol pareigūnams pavyko surinkti pakankamai įkalčių prieš minėtus jo draugus. Ir A.Narauskas galiausiai parodė, kur paslėpti S.P. 2015-ųjų gruodžio viduryje nužudytojo palaikai.

Ugniagesiai gelbėtojai juos iš A.Narausko tėvui priklausiusios valdos lietaus kanalizacijos šulinio iškėlė jau dalimis.

Namo savininkas šios tragiškai pasibaigusios užstalės metu jau gulėjo sunkios ligos patale, todėl S.P. ieškoję teisėsaugininkai jo net neapklausė. Nors, apžiūrint jo namus, buvo aptikta kraujo pėdsakų, kaip paaiškėjo vėliau – dar vienos D.Navickio aukos, nukentėjusios per ten vykusias nesibaigiančias užstales.

Iškalbingi liudijimai

Minėtas asmuo buvo atvesdintas į D.Navickio ir A.Narausko teismą prievarta. Ir nepaisant to, kad prieš jo apklausą nuosprendžio už grotų laukiantis D.Navickis greičiausiai bandė daryti jam psichologinį spaudimą, patvirtino tada nei iš šio, nei iš to gavęs nuo teisiamojo kumščiu į nosį ir apsipylęs kraujais.

Anot sumuštojo, teisiamasis, kaip ir jis, esą galėjęs kažką pasakyti, tada buvo neblaivūs. D.Navickis, būdamas įkaušęs, garsėjo konfliktiškumu, apie tai byloja ir penki jo teistumai. Visi jie susiję su smurtu – išžaginimas, fizinio skausmo sukėlimas, nesunkus sveikatos sutrikdymas, viešosios tvarkos pažeidimas.

Vien per minėto liudytojo ir buvusio A.Narausko kaimyno apklausą paaiškėjo dar mažiausiai trys 38-erių D.Navickio aukos. Kaimynas taip pat teigė, kad A.Narauskas jam skundėsi, kad karaliumi jo namuose pasijutęs nuomininkas smurtauja ir prieš jį, ir prieš tėvą.

Legenda apie durklą

S.P. nužudymo metu D.Navickis ne per seniausiai buvo grįžęs iš pataisos namų, kur atliko eilinę bausmę.

Kalėjimo "universitetuose" įgyta patirtis jautėsi ir D.Navickiui duodant teisme parodymus apie jam inkriminuojamą S.P. nužudymą. Esą jis dėl to nekaltas. Vienintelė jo kaltė – kad slėpė A.Narausko, kuris esą su savo draugeliais buvo sumušęs ir jį, padarytą nusikaltimą.

Kaip jis, fiziškai už jus silpnesnis, galėjo jus terorizuoti?

Neva, grįžęs po darbo tądien, kai yra kaltinamas S.P. nužudymu, į namus, jau šio neberadęs. Tačiau aptiko klanus kraujo ir į grindis įsmeigtą A.Narausko durklą. Šią Kalašnikovo automato dalį pastarajam buvo dovanojęs senelis ir A.Narauskas laikydavo ją išgaląstą po pagalve.

Pasiteiravus tada A.Narausko, ką visa tai reiškia, šis jam užsiminęs apie buvusį konfliktą su S.P., kurį esą supykęs išvarė. Apie tai, kad paslėpė šio kūną kieme esančiame šulinyje, A.Narauskas neva pasakė daug vėliau ir nuo to laiko pradėjo jį terorizuoti. Anot D.Navickio, jis skambinęs dėl to ir į policiją, bet ši gi pastaruoju metu ne visus pranešimus registruoja.

"Kaip jis, fiziškai už jus silpnesnis, galėjo jus terorizuoti?" –  nenorėjo leistis būti kvailinamas teisėjas Albinas Antanaitis, į ką D.Navickis, apeliuodamas į ankstesnį A.Narausko teistumą, atsakė, kad pastarasis – treniruotas buvęs policininkas.

Panašiai D.Navickis kalbėjo ir apie savo sugyventinės parodymus, kad jis per miegus pasakęs, jog nužudė žmogų. Esą ji kalbėjo tai, ko reikėjo į apklausą ją iškvietusiems ir kava vaišinusiems pareigūnams.

Be to, anot D.Navickio, ir ankstesni jo teistumai dėl esą smurto tebuvo stumtelėjimas. "O dabar gi teisia už viską", – ir toliau demonstravo, kad, būdamas už grotų, seka visas šiandienos aktualijas, D.Navickis.

Prie S.P. nužudymo bylos yra prijungti ir jo sugyventinei iš už grotų rašyti laiškai, kuriuose daromas spaudimas, ką ji turi kalbėti, kai bus iškviesta į teismą.

Tačiau galiausiai viskas tapo aišku, kai teisėjas perskaitė D.Navickio parodymus, duotus pernai po jo sulaikymo. Tada jis teigė, kad tądien, kai yra kaltinamas S.P. nužudymu, grįžęs iš darbo, jau radęs pastarąjį gulintį koridoriuje. O kai ryte šio jau ten nebebuvo, A.Narauskas pareiškęs, kad jo svečias greičiausiai atsigavęs ir paryčiais išėjęs pro neužrakintas duris.

"Tada teigėte, kad matėte tądien S.P. sumuštą, bet nežinote, kur jis dingo. Šiandien – kad tądien jo nematėte, tik po to sužinojote, kur jis slepiamas", – rėmė prie sienos savo mele susipainiojusį D.Navickį teisėjas. Tačiau teisiamasis ir toliau nepasidavė – esą neprisimena davęs tokius parodymus. Bet jo advokatei priminus, kad ji tada irgi dalyvavo, jau teigė esą po pareigūnų sulaikymo buvo ištiktas tokio streso, kad nebesuvokė, ką tada šnekėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių