Sukčių pinklės: nauju telefonu kaunietė džiaugėsi vos mėnesį

Policijos duomenimis, populiarėja trumpalaikį pasipelnymą nešančios vagystės. Aferistai įjunko pirkti prekes išsimokėtinai ir vos ne išėję už parduotuvės durų parduoti jas mažesne kaina. Taip, neinvestavę nė euro, akimirksniu pralobsta.

Patikros nepakako

Kaunietė Lina į vyro padovanotą mobilųjį telefoną "SamsungS8" žvelgia kaip į dailų žaisliuką. Gali naudotis gera kokybe pasižyminčia telefono kamera, tačiau aparato IMEI yra užblokuotas. Naujo telefono teikiamais pranašumais moteris pasinaudojo viso labo mėnesį. Vieną dieną telefonas staiga nebeveikė.

"Kreipėmės į "Telia". Nuramino, kad telefonas garantinis, tad be rūpesčių galime keliauti į garantinį remontą ir ten sužinosime, koks gedimas įsimetė", – pirmuosius žingsnius sugedus naujam telefonui prisiminė Lina. Tik tada paaiškėjo, kad visai ne gedimas palaužė naujo gaminio veikimą. Telefono aparato IMEI buvo užblokuotas, nes abonentas laiku nesumokėjo mėnesinio mokesčio ir dalies įmokos už telefoną.

Mums nė nekilo įtarimas, kad gali būti kažkas negerai.

Ši situacija kaunietei tapo labai netikėta. "Manau, tokių kaip mes yra tikrai ne vienas. Mums nė nekilo įtarimas, kad gali būti kažkas negerai. Vyras skelbimuose rado parduodamą telefoną ir nupirko. Telefonas buvo neišpakuotas. Visi garantiniai raštai. Žodžiu, mums atrodė, kad toks naujas daiktas nekelia jokios rizikos. Be to, kaina buvo 300 eurų mažesnė nei tą patį telefoną perkant salone. Daugybė žmonių taip perka, nes salonuose didžiuliai antkainiai", – dėstė Lina.

Lina ir policijos pareigūnams pabrėžė, kad perkant telefoną nekilo jokių abejonių. Tokio modelio aparatų buvo parduodama ir dar pigiau, tačiau ji su vyru specialiai rinkosi, kad būtų naujas ir su garantija.

"Vyras tikrino tą telefoną. Dabar juk yra visokių programėlių, kurios patikrina IMEI, kad aparatas nebūtų vogtas. Viskas ten buvo gerai", – pasakojo Lina. Tai, kad telefonas buvo pavogtas, paaiškėjo tik tada, kai "Telia" nesulaukė pirmosios įmokos ir užblokavo telefono IMEI.

Aferistas identifikuotas

Kauno apskrities policijos Centro policijos komisariato laikinai einantis viršininko pareigas Egidijus Plauska patvirtino, kad dėl šio įvykio yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. "Yra net aiškus žmogus, padaręs šį nusikaltimą. Jis pasidarbavo ne tik Kaune. Įtariamasis pasižymėjo ir kituose Lietuvos miestuose. Tačiau kol kas tyrimas labai šviežias, todėl mažai ką galima pasakyti", – teigė E.Plauska.

Centro policijos laikinasis viršininkas paaiškino, kad vykstant tyrimui bus sprendžiama, kaip toliau bus elgiamasi, nes tyrimas pradėtas pagal "Telia" pareiškimą, o kokį statusą byloje įgaus per skelbimus telefonus įsigiję asmenys, dar neaišku.

Pareigūnas patvirtino, kad gana populiarus greito pasipelnijimo modelis – imti prekę išsimokėtinai ir neinvestavus nė cento greitai praturtėti skubiai ją pardavus. Tiesa, turtingos laimės kelias trumpas, tačiau kažkuriam laikui malonus atsipūtimas garantuotas.

Kaunietės Linos atveju dėliojasi tokia įvykių eiga: vienos bendrovės direktoriumi prisistatęs vyras pateikė padirbtus dokumentus ir įmonės vardu iš salono "Telia" Kauno "Akropolyje" rugsėjo viduryje paėmė tris telefono aparatus "SamsungS8". Sudarė sutartį, kad už aparatus mokės atsiskaitydamas už mėnesio paslaugas, ir suskubo internete pasiskelbti už 600 eurų parduodantis tris naujutėlaičius "SamsungS8".

Spalio viduryje nesulaukusi pirmosios įmokos, "Telia" užblokavo telefono IMEI. Lina pripažįsta, kad jiedu su vyru turėjo būti atidesni, tačiau užkliuvo ir parduodančios brangius telefonus bendrovės požiūris.

"Taip išeina, kad jie net nesidomėjo, ar ta bendrovė, kurios direktoriumi prisistatė vagis, pajėgi išsimokėti už tuos telefonus, kiek ten darbuotojų, ar jie nebankrutuoja, ir taip lengva ranka įdavė tris naujus ir brangius telefonus", – svarstė moteris.

Ragina nerizikuoti

Bendrovės "Telia" atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis patvirtino, kad visais atvejais, kada susiduriama su sukčiavimu arba bandymais tai daryti, bendrovė nedelsiant praneša policijai ir imasi kitų prevencinių priemonių.

"Deja, tokių atvejų vis dar pasitaiko, todėl žmones jau ne kartą esame perspėję, kad nepirktų išmaniųjų telefonų iš nežinomų pardavėjų. Asmuo, įsigijęs nežinomos kilmės įrangą, rizikuoja prarasti sumokėtus pinigus – telefonai, kaip ir šiuo sukčiavimo atveju, buvo užblokuoti. Pasitaiko atvejų, kad ir privatūs asmenys parduoda įrangą, už kurią patys nėra išsimokėję, o ją per skelbimus įsigiję žmonės tai supranta tik vėliau, kai dėl nevykdomų finansinių įsipareigojimų būna blokuojamas aparato IMEI", – aiškino A.Stasiulaitis.

Dėl pradėto ikiteisminio tyrimo A.Stasiulaitis negalėjo išsamiau komentuoti situacijos, kokiais kriterijais remiantis su direktoriumi apsimetusiu asmeniu buvo pasirašyta sutartis dėl trijų telefonų.

Vieną telefonų įsigijusi Lina pastebėjo, kad tuoj po to, kai buvo užblokuotas jos aparato IMEI, skelbimuose pasirodė pasiūlymas pirkti užblokuotą "SamsungS8". Moteris įsitikinusi, kad kažkas sėkmingai įsigijo ir užblokuotą telefoną. Moteris svarstė, kad greičiausiai yra galimybė ir tokį neveiksnų telefoną prikelti naujam gyvenimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Žiauru, kaip jūs nieko neišmanote ir komentuojate. Komercinis santykis (sandoris) yra tarp pirkėjo ir pardavęjo. Ponios sandoris sudarytas su X nežinomuoju, tai komercinis santykis tik tarp jų.Tai prie ko čia Telia ar kiti oficialūs pardavėjai? Ar ponia pirko telefoną iš Telios - ne, ar ponia pasirašė sutartį su Telia - ne, tai kur čia Telios kaltė?Gaila ponios patyrusios nuostolių, bet tokia kaina perkant daiktą iš neaiškių pardavėjų. Čia, kaip viename komentare rašė, taupus moka du kartus. Puolate operatorius kaltindami nesąžiningumu, o tikrojo kaltininko nė neminit.Ar tik ne todėl, kad patys kalti ir nenorite pripažinti to.Ir kur jūsų pačių atsakombė, kai perkate iš neaiškių asmenų, negi esate tokie naivūs, kai tokiame portale, kaip Skelbiu LT rade 300 eurų pigesnę prekę, įsivaizduojate, kad viskas čia švaru? Batus galite pirkti iš tokių vietų, o ne techniką ir juolabiau, kuri paimta išsimokėtinai. Galų gale atsimerkite ir prisimkite patys atsakomybę, o ne visada ieškokite kaltų.

Meistras

Meistras portretas
El. Paštas. Serioga100@inbox.ru

Meistras

Meistras portretas
Galių bet kokį tel. Atrišti jei užblokavo kreipkitės.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių