Kauno daugiabutyje – generalinė tragedijos repeticija

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio ryte V.Krėvės prospekto 10-ąjį numerį turinčiame penkiaaukštyje galima sakyti vyko generalinė bet kada galinčios įvykti tragedijos repeticija. Pradedant tuo, kad gaisro židinyje nebuvo įrengtas dūmų detektorius ir baigiant, jog ugniagesiai gelbėtojai turėjo gaišti brangias minutes, nežinodami rakinamų laiptinės lauko durų kodo.  

Galima sakyti, kad pasisekė ir su gaisro kilimo laiku - apie jį pranešta 7.06 val. Pirminiais duomenimis, kažkas iš jau prabudusių kaimynų pastebėjo iš vieno penktojo aukšto buto langų laukan besiverčiančius dūmus. 

Jeigu šis gaisras būtų kilęs, pavyzdžiui, per patį nakties įmygį, jo pasekmės galėjo būti kur kas blogesnės. Kita, vertus, esant realiausiai versijai, kad nelaimę prišaukė neatsargus buto šeimininko elgesys – rūkant lovoje, dūmų detektorius, jeigu jis būtų šį įsirengęs, galėjo pranešti apie gresiantį pavojų iš karto.

Į įvykio vietą, įvertinus, kad dega daugiabutis, buvo pasiųstos net trys autocisternos ir keltuvas. Pirmieji ugniagesiai gelbėtojai buvo gaisravietėje jau už šešių minučių. Tačiau, negalėdami patekti į degantį butą, dar turėjo skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą, kad šis susisiektų su apie nelaimę pranešusiu asmeniu ir sužinotų laiptinės durų kodą. Deja, susisiekus su juo, paaiškėjo, kad tai – kitoje laiptinėje gyvenantis asmuo.

Galiausiai ugniagesius į laiptinę, kuri jau skendėjo dūmuose, kažkas įleido. O degančio buto penktajame aukšte durys buvo nerakintos. Jo šeimininkas aptiktas koridoriuje, į kurį jau taip pat buvo persimetusi liepsna. Neatmetama, kad jis pats ir atrakino duris, tačiau jau išeiti nebepajėgė. Greitosios medikai, kuriems buvo perduotas iš gaisro židinio išvestas asmuo, konstatavę apsinuodijimą anglies monoksidu, skubiai išvežė jį į Klinikas.

Nežinodami, kiek degančiame bute gali būti žmonių, ugniagesiai gelbėtojai ieškojo ten jų ir daugiau. Buvo duomenų, kad anksčiau vienas šio buto kambarys buvo išnuomotas. Be to, teko patikrinti ir visus laiptinėje esančius butus – ar juose taip pat niekas neapsinuodijo smalkėmis ar dūmais, kuriuose skendėjo visa laiptinė. Visiems, kurie rasti namuose, pasiūlyta evakuotis, kol patalpos bus išvėdintos.

Su nelaimės padariniais kovojo net 14 ugniagesių gelbėtojų. Gaisras lokalizuotas per 15 minučių nuo atvykimo. O užgesintas 7.32 val. Tačiau, dar beveik iki 9 val. perpylinėti vandeniu gaisro židinyje buvę baldai. Ugnis spėjo nusiaubti vieną iš dviejų šio buto kambarių. Nuo karščio išdužo balkono bei virtuvės lango stiklai. Likusi buto dalis, kaip ir laiptinė aprūko.

Gesinant gaisrą sulietas vandeniu ir apačioje esantis butas.

Nustatyta, kad gaisro židinys buvo miegamajame. Tačiau, versija dėl galimo gedimo elektros įrangoje atmesta pirmiausiai. Neišdegusioje buto dalyje aptikus nuorūkų, apsistota ties prielaida, kad nelaimę prišaukė neatsargus buto šeimininko elgesys.

1960 m. gimęs nelaimėlis iš gaisravietės buvo nuvežtas Klinikų reanimacijos specialistams. Tačiau, po šių suteiktos skubios pagalbos pavakarę jį jau planuota iškelti į Nefrologijos skyrių. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, jis prisipažino, kad rūkė lovoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

b

b portretas
Gaisras visuomet yra baisu, bet reikia pagalvoti ir apie kaimynus, juk dabar jiems viską bute reikia pradėti is naujo. Baldai sugadinti. remontą is nuojo daryt, o gaisro kaltininkams turėtų būti grieščiausios nuobaudos. O kaimynams kantrybės su tokiais nuomininkais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių