Pareigūno užpuolimas Pravieniškėse: kalinys šuke smeigė dėl per trumpo pasivaikščiojimo?

  • Teksto dydis:

Pravieniškių kalėjime kalinys užpuolė ir bandė papjauti kalėjimo prižiūrėtoją. Pareigūnas buvo išvežtas į Kauno klinikas. Anot pareigūnų profesinės sąjungos atstovų, įvykis jų nenustebino – pareigūnų trūksta, o jų darbas prastai organizuojamas.

Kraupus incidentas įvyko, kai nuteistasis buvo vedamas iš pasivaikščiojimo kiemo. „Manome, kad užpuolė su šuke, kurią iš kažkur buvo išsidaužęs ar išsilupęs. Įprastai pareigūnai tikrina, bet nesugebėjo rasti arba buvo gerai pasislėpęs. Kai nusikaltėlis puolė, pareigūnai gelbėjo ir pats pareigūnas gynėsi. Pagal duomenis, nuteistasis norėjo, kad jam duotų papildomai pasivaikščioti, nes kažkuriuo metu iki pietų buvo vaizdo konferencija ir galimai dalis jo pasivaikščiojimo laiko nebuvo užtikrinta. Pareigūnai jam aiškino, kad pasivaikščiojimą užtikrins, bet ne čia ir ne dabar – užimtos eilės“, – sakė Pravieniškių pirmojo kalėjimo viršininkas Linas Nanartavičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pareigūnas buvo išvežtas į ligoninę, vėliau išleistas gydytis namo. Jam sužaloti du pirštai. Pareigūnų profesinės sąjungos dėl įvykio kaltina įstaigos vadovybę. Sako, kad prastai organizuoja darbą.

„Jeigu pareigūnai pagal tvarkas turėtų budėti arba dirbti postuose, tai turėtų būti du keturi žmonės, o ten jie dirba po vieną. Pareigūnų saugumas nėra garantuotas“, – kalbėjo Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė Loreta Soščekienė.

„Jeigu nuteistieji įžūlėja, vadinasi, atsakomybės mažai. Gaunasi taip, kad ateina pareigūnas ne vykdyti tarnybos, o atlikti tarnystę nuteistiesiems, nes nuteistieji – nebevaldomi“, – piktinosi Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos vadovas Kęstutis Pauliukas.

Vadovybė įvykį tirs.

„Tas asmuo buvo labiau kontroliuojamas ir buvo įtrauktas į linkusių užpulti sąrašą. Jį vedant buvo naudojami antrankiai. Matome tam tikrų mūsų taktikos dalykų, kuriuos įvertinsime ir bus atliktas tyrimas. Pasižiūrėsime, jeigu tai mūsų klaida, tai iš jos teks pasimokyti“, – tikslino Mindaugas Kairys.

Pasak profesinių sąjungų, dėl tragedija galėjusio pasibaigti užpuolimo kaltas ne tik prastas vadovavimas. Esą trūksta pareigūnų, kurie iš šios įstaigos bėga.

„Aš manau, kad įvyks ir daugiau tokių įvykių, nes kalėjimo tarnyba ir visa vadovybė negirdi dėl ko tokie dalykai vyksta būtent šitoje įkalinimo įstaigoje. Didžioji dalis pareigūnų šią įkalinimo įstaigą palieka. Palieka ne dėl kažko, o dėl vadovybės“, – teigė K. Pauliukas.

„Tokie atvejai reti, tikrai nesiečiau jų su pareigūnų trūkumu, nes pareigūnas, kuris dirbo Pravieniškėse, buvo iš Alytaus. Jis buvo pasitelktas tam, kad užtikrintų tinkamą pareigūnų kiekį“, – sakė M. Kairys.

Esą pareigūnas buvo iškviestas iš Alytaus į Pravieniškes, nes daug pareigūnų atostogauja.

„Nei atlyginimai, nei darbo sąlygos nėra tiek patrauklios mūsų pareigūnams, kad jie rinktųsi darbą įkalinimo įstaigose“, – teigė L. Soščekienė.

Kalėjimų tarnybos vadovas teigė, kad dirba su tokiu biudžetu, kokį turi.

„Ateinančių mokytis skaičius, palyginti su praeitais metais, išaugo dvigubai. Tačiau jis nėra toks, kurio reikėtų šiuo metu, kad sistema atsinaujintų“, – teigė M. Kairys.

Šiuo metu iš tarnybos išeina dvigubai daugiau žmonių, nei ateina, o trūksta beveik penktadalio darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

B

B portretas
Taip nebuna , galėjo tik pinigais nepasidalinti

Lietuvos ZONOJE bardakas.

Lietuvos ZONOJE bardakas. portretas
Ir vel PAREIGUNAS nuo lenciugo nutruko. Tai ka, gal administracija jiems esti neduoda?

kalejime geriau nei laisveje

kalejime geriau nei laisveje portretas
gyveni sau nemokamai... guli atosatogauji kula kula masazuoji ir jegas ORIAI pensijai kaupi.... a laisveje kekvienas elektrikas aferistas, kekvienas parkingas, kekvienas abonementizatorius pinigu nori...negana to ka valdzia PSD vezdu pagatava paskutini danti ismust tai dar ir vakcinas prievarta supirdoline puse tautos pusbadziu ismarint baigia... gerove...baisus krastas , visu aferu r aferistu rojus...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių