Pagaliau apklaustas Kauno eglės padegėjas: kai kurias versijas jis paneigė

  • Teksto dydis:

Pagaliau pajudėjo ledai tiriant sunkiai sveiku protu suvokiamą Kauno eglės Rotušės aikštėje padegimą. Šiandien šio išpuolio autoriui, kuris, portalo kauno.diena.lt žiniomis, jau išleistas iš specifinės paskirties gydymo įstaigos, pareikštas įtarimas dėl svetimo turto ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sugadinimo visuotinai pavojingu būdu.

Kraujyje nieko nerasta

Kauno teisėsaugininkai pranešė jau gavę ir šio asmens kraujo mėginių, kurie buvo paimti iš karto po jo sulaikymo, tyrimo rezultatus. Nei alkoholio, nei narkotikų juose nerasta.

Atsižvelgiant į šio 39-erių metų asmens būklę, teikti daugiau komentarų apie šį neeilinį išpuolį teisėsaugininkai nelinkę. Papildomai informuota tik tiek, kad jam skirtos kardomosios priemonės. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, švelnesnės už suėmimą.

Kol kas įtarimas dėl pasipriešinimo policijai šiam asmeniui nepareikštas.

Portalo duomenimis, per apklausą jis su pareigūnais bendravo. Ir neigė, kad taip pasielgė, turėdamas kažkokių motyvų. Juo labiau – už ką nors kam nors kerštaudamas. Nors teisėsaugininkams tiek laiko tylėjus, ši istorija jau spėjo apaugti ir tokiais gandais.

Portalo duomenimis, įtariamasis linkęs teigti, kad jam tiesiog kažkas „užėjo“. Viliamasi, kad į šį klausimą padės atsakyti psichiatrinė ekspertizė, kurią jam netrukus ketinama skirti.

Iškalbinga reakcija

Kaip jau rašyta, tą pernykštės gruodžio 4-osios naktį, kai buvo padegta Rotušės aikštėje esanti eglė, įtariamasis šiuo išpuoliu buvo sulaikytas po keliolikos minučių A.Juozapavičiaus prospekte. Jo automobilio modelį ir valstybinius numerius, akcentavę, kad šie – norvegiški, nurodė šio įvykio liudytojai.

Įtariamojo automobilis buvo pastebėtas jau už poros minučių važiuojantis link Šančių. Nei į garsinius, nei į šviesos signalus iš jį persekiojusių policininkų tarnybinio automobilio šio „Mitsubishi ASX“ vairuotojas nereagavo. Todėl nuspręsta kviestis pagalbon kolegas.

„Mitsubishi“ sustabdytas prievarta A.Juozapavičiaus prospekto pradžioje, kaip vėliau paaiškėjo – pakeliui į namus, užblokavus jam kelią. Atsidūrusiojo spąstuose reakcija į tai ir į jo automobilį apsupusius policininkus, vienas iš kurių buvo atstatęs į jį pistoletą, buvo isteriška: „Šaukit! Nušaukit!“ Tačiau prieš tai, bandydamas važiuoti atbulas, jis bandė parblokšti durelėmis ir vieną iš policininkų, kuriam, kaip vėliau pranešta, jo sulaikymo metu buvo sužaloti viena alkūnė ir vienas kelis.

TV3 laidos „Farai“ nuotr.

Apie tai, kad jis nukentėjo, bandydamas užgesinti „Mitsubishi“ variklį, minėtas pareigūnas pasakojo šį sulaikymą įamžinusios televizijos laidos „Farai“ įraše.

Viską neigė

Minėtame įraše užfiksuota ir, kad buvo problemų ištraukti „Mitsubishi“ vairuotoją iš automobilio, kurio viduje jautėsi stiprus benzino kvapas. Bandyta jį ištraukti laukan ir per vairuotojo, ir per priekines keleivio dureles, kol galiausiai tai pavyko per pirmąsias. Ir sulaikytasis paguldytas ant asfalto užlaužtomis rankomis, ant kurių netrukus uždėti antrankiai.

Nuo šios vietos vaizdas visiškai pasikeitė. Atsidūręs tarnybiniame policijos automobilyje, sulaikytasis staiga virto romiu avinėliu. Ir vebleno į įsiaudrinusių policininkų užduodamus klausimus, kad nežino dėl ko yra sulaikytas, prie eglės nieko nedarė, ir jokių kvaišalų nevartoja. Galiausiai iš viso atsisakė su pareigūnais kalbėti.

Po sulaikymo įtariamasis eglės padegimu pripūtė į alkoholio matuoklį nulius. Tačiau buvo nuvežtas medikams – paimti kraujo mėginių, ar nevartojo narkotikų. Ir medikai jau jo nebeišleido.

TV3 laidos „Farai“ nuotr.

Įamžintas ir pats išpuolis

Ne mažiau iškalbingas ir vaizdo įrašas iš pačios Rotušės aikštės. Ir bandžiusiųjų sulaikyti eglės padegėją nusikaltimo vietoje parodymai.

Užfiksuota, kaip lėtai į Rotušės aikštę, kurioje vaikšto nemažai žmonių, apie 1.40 val. lėtai įvažiuoja automobilis. Ir šiam sustojus prie pat eglės, iš jo vairuotojo vietos išlipęs asmuo atidaro beveik visas automobilio dureles. Galiausiai nešinas plastikine talpa, pirminiais duomenimis, su benzinu jis prieina prie eglės ir šią nušviečia šviesos pliūpsnis, po kurio ji pradeda nuo apačios degti.

Nusikaltimo vietoje padegėją sulaikyti bandę vaikinai pasakojo, kad jiems besiraičiojant ant žemės, atbėgę kiti asmenys, vieną iš jų palaikė įtariamuoju. O tuo pasinaudojęs padegėjas ištrūko ir įšokęs į savo automobilį, palikdamas nusikaltimo vietą, vos nepartrenkė žmogaus.

TV3 laidos „Farai“ nuotr.

Už svetimo turto ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sugadinimą visuotinai pavojingu būdu už Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų. Tačiau viskas priklausys nuo teismo medicinos psichiatrų verdikto.

Neįvertintas keistuolis

Kaip jau rašyta, teisėsaugininkų duomenimis, įtariamasis pastaruoju metu – apie dešimt metų gyveno Norvegijoje, kur dirbo įvairius darbus. Ir grįžo į Kauną – pas Žemųjų Šančių daugiabutyje gyvenančią mamą maždaug prieš mėnesį iki šio skandalingo įvykio.

Tačiau apie jo tolimesnius planus – ar atvyko tik šventėms, ar jau visam laikui, mama teigia nežinojusi, nes sūnus buvo uždaro būdo ir su ja beveik nebendravo. Todėl neaiškios ir aplinkybės, kuriomis šis emigrantas turėjo parvykti į Lietuvą, nors tai taip pat galėjo turėti įtakos išpuoliui, kurį jis surengė gimtinėje arba jo sveikatos būklei.

Sulaikytojo mama pareigūnams teigė taip pat nežinanti sūnaus poelgio motyvų. Jos prielaidomis, „galbūt sūnų užpuolė kokia nors liga“.

TV3 laidos „Farai“ nuotr.

Iki šio išpuolio Lietuvos teisėsaugai įtariamasis buvo žinomas tik dėl keliolikos metų senumo Kauno teismo nuosprendžio dėl narkotikų realizavimo, kuriuo dėl kelių šios nusikalstamos veikos epizodų buvo pasiųstas keliems metams už grotų. Ir 2006-aisiais buvo paleistas į laisvę, po ko greičiausiai netrukus išvyko į Norvegiją. Būtent ten buvo išduotas ir pas jį sulaikymo metu rastas vairuotojo pažymėjimas. O minėtas jo teistumas jau yra išnykęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Kai pagalvojo, kad pusę savo gyvenimo gaus dirbt už eglę kai sulaikė, nutarė geriau patapti atitinkamu ligoniu…kol nesulaikė lyg suvokė ką darė…paskui greitai susirgo neadekvačiai…protingai protingas tas nepakaltinamasis

"Pagaliau pajudėjo ledai..."

"Pagaliau pajudėjo ledai..."   portretas
Kur pajudėjo: anonimiškas nusikaltėlis (nežinomi net inicialai), nežinia kokioj įstaigoje dabar buvo, neaišku koks sušvelnintas režimas paskirtas, kaltinimai nepareikšti (vėliau bus per vėlu!)...

Antanas

Antanas portretas
Na, jeigu neadekvatumą iššaukė ne nuodas - tuomet jau teks gydyti palatoje Nr 6.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių