(Ne)laukta atomazga: nerandama nei A. Kalasiūno, nei kaltų dėl jo pabėgimo

Skandalingojo kalinio Andriaus Kalasiūno ieškanti Kauno policija vis dar neturi, kuo pasigirti. Nors tiek pastarosios atstovai, tiek Pravieniškių pataisos namų vadovybė teigia, kad viską padarė, ką privalėjo, konstatavus jo pabėgimą, nors ir buvo penktadienio popietė.

Paieška paskelbta tik pirmadienį

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos, kurioje A.Kalasiūnas atliko bausmę už pasikėsinimą itin žiauriai nužudyti buvusią savo merginą, direktorius Dainius Sušinskas portalui kauno.diena.lt pripažino, kad trys savaitės – jau nėra trumpa paieška.

Kaip jau rašyta, 34-erių A.Kalasiūnas, kuriam 2016-aisiais už minėtą nusikaltimą buvo skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, pasišalino iš Laisvės alėjos statybvietės, kurioje dirbo be sargybos, kai į šią atvyko tikrintojai iš pataisos namų, rugsėjo 13-osios popietę.

D.Sušinsko teigimu, tai konstatavę jo pavaldiniai, kaip ir privalėjo, per valandą padarė viską, ką tokiu atveju turėjo padaryti: informavo apie tai Kauno policiją, Kalėjimų departamentą, artimiausią pasienio ruožą.

Todėl, anot D.Sušinsko, klausimas, kodėl užsitęsė šio bėglio paieška, nors iš karto po pabėgimo jis teigė, kad A.Kalasiūno suradimas – tik laiko klausimas, – jau ne jam. O policijai.

Pastaroji apie tai iš viso nekalba – siunčia pas prokurorę Aldoną Vitkauskienę, vadovaujančią ikiteisminiam tyrimui dėl A.Kalasiūno pabėgimo, kurį atlieka Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija.

Darbovietė tokių nuteistųjų, kaip A.Kalasiūnas, neturi „ganyti“, nes jam buvo suteikta teisė vykti į darbą be sargybos, todėl jis galėjo laisvai judėti tame objekte.

Anot A.Vitkauskienės, A.Kalasiūno paieška buvo paskelbta tik rugsėjo 16-ąją, pareiškus jam už akių įtarimą dėl pabėgimo iš įkalinimo įstaigos. Į klausimą, kodėl tik po trijų dienų, prokurorė atsakė, kad tik tada gavo šią bylą. Tačiau, A.Kalasiūno paiešką, anot jos vykdo, Kauno policija, todėl visi klausimai apie tai turi būti šios pareigūnams.

O pasiteiravus prokurorės, ar stringančiai bėglio paieškai negalėjo turėti įtakos tas lemtingas delsimas, galimai susijęs su savaitgaliu, A.Vitkauskienė atsakė: „Nežinau.“

Policijos reformos šešėlis

Panašiai tarsi karštos bulvės kratytasi atsakomybės dėl A.Kalasiūno paieškos sėkmės ir iš karto po jo pabėgimo.

Pravieniškių pataisos namai teigė, kad bėglio ieško policija. Jie tik šiai talkina.

Tuo tarpu Kauno policija – kad A.Kalasiūno ieško jį „praganę“ pataisos namai. Nors vėliau paaiškėjo, kad iš pradžių oficialiai jo ieškojo Centro policijos komisariatas, kurio teritorijoje – minėta vartais į laisvę A.Kalasiūnui tapusi statybvietė. Nors po prieštaringai vertinamos policijos reformos, teritoriniai komisariatai Kaune savaitgaliais oficialiai nedirba – jų patalpos būna užrakintos.

Vėliau estafetės lazdelę iš Centro policijos komisariato perėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

D.Sušinskas atskleidė portalui kauno.diena.lt ir tai, kad bent jis bėglio iš žiniasklaidoje publikuotos šio nuotraukos iš kelių metų senumo teismo proceso neatpažintų. Esą dabar jis buvo gana tvarkingos išvaizdos – ne tik be apšepusios barzdos, bet ir visai kito veido – dėl sveiko gyvenimo būdo, atliekant bausmę.

Keitėsi A. Kalasiūno išvaizda ir teismams nagrinėjant jo bylas.

Tačiau, užsiminus apie tai Kauno policijai, jokios reakcijos nesulaukta.

Tuo tarpu, anot D.Sušinsko, kol kas bevaisiai A.Kalasiūno paieškai – dar toli iki rekordo. Vieno bėglio iš atvirosios kolonijos ieškota daugiau kaip metus, kol jis buvo sulaikytas užsienyje. Ir dabar laukia ekstradicijos atgal į Lietuvą.

Kiek pareigūnų – tiek nuomonių

Be to, pasak D.Sušinsko, po A.Kalasiūno pabėgimo buvo pradėtas ir tarnybinis patikrinimas, kurį atlieka komisija, sudaryta iš jų pataisos namų, Kalėjimų departamento bei Teisingumo ministerijos atstovų.

Jai duotas mėnesio terminas. O šios komisijos akiratyje – ir pareigūnai, susiję su A.Kalasiūno išleidimu iš pataisos namų dirbti be sargybos bei jo atvežimu į darbą, ir statybvietėje, iš kurios jis pabėgo, dirbusios bendrovės, su kuria pataisos namai buvo sudarę sutartį, atstovai.

Anot D.Sušinsko, šioje sutartyje, kaip ir kitose, buvo numatyta, kad darbdavys privalo juos informuoti dėl be sargybos dirbančio nuteistojo elgesio pasikeitimo, t. y., ar jis neturi per daug pinigų bei nepasišalina iš darbo vietos, ar neužsiima neleistina veikla mobiliuoju telefonu, kurį, beje, įstatymai leidžia jam turėti, ar jo nelanko pašaliniai asmenys ir pan.

Tačiau, po A.Kalasiūno pabėgimo visi nuteistųjų dirbančių be sargybos darbdaviai, D.Sušinsko teigimu, vėl buvo sukviesti ir jiems dar kartą akcentuotos jų pareigos.

Tuo tarpu, sutartis su minėta bendrove, iš kurios statybvietės pasišalino A.Kalasiūnas, nėra nutraukta. Laukiama tarnybinio patikrinimo rezultatų.

Tuo tarpu, prokurorė A.Vitkauskienė situaciją, kuria pasinaudojęs pabėgo A.Kalasiūnas, linkusi vertinti kiek kitaip, negu Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius. „Man atrodo, kad darbovietė tokių nuteistųjų, kaip A.Kalasiūnas, neturi „ganyti“, nes jam buvo suteikta teisė vykti į darbą be sargybos, todėl jis galėjo laisvai judėti tame objekte“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Al

Al portretas
Kokiu dar kaltu, ispritejot visai. Uz savo veiksmus jis atsakingas pats, niekas neprivalo kiekvienam uz nugaros stovet ir saugot

Anonimas

Anonimas portretas
Durniu slenis,durniu slenis,nuostabi salis kvailu ministru,cia bananai ananasai ir cigonai zmogzudziai,cia gyvena kantri liaudis,dramaturgais isvadinti,susiubuos gal viena karta ir bardako pamatai.

...

... portretas
Ir kas gali paneigt kad atlikęs Krabo 'zadaniją' sau patenkintas į kokią Bulgariją išvyks. :/
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių