Neeilinė dvikova: pareigūnų sąjungininku tapo šaltis, įtariamojo – ugnis?

Kauno teisėsaugininkai bando įrodyti, kad vieną šalčiausių šios žiemos savaitgalių pakaunėje užsiliepsnojęs negyvenamas medinukas slėpė ne vieną mėnesį ten vykdyto nusikaltimo paslaptį.

Iškalbingi sutapimai

Už poros dienų po šio gaisro Batniavos seniūnijos Tirkšlių kaime, apie kurį pranešė pravažiuojančio automobilio vairuotojas, Kauno ugniagesiai gelbėtojai sulaukė policijos prašymo nuimti nuo vieno jį kertančio Jurbarko plento apšvietimo stulpo įrodymus. Turėtos galvoje trys vaizdo kameros, ugniagesių gelbėtojų nukeltos iš 10 m aukščio.

Prieš dvi dienas iki šios nekasdienės užduoties – sausio 16-osios vakare ugniagesiai gelbėtojai jau buvo lankęsi šioje vietoje. Po to, kai apie 20.30 val. vakaro gavo pranešimą apie atvira liepsna degantį vieno aukšto medinuką su mansarda, į kurį, kaip paaiškėjo, ir buvo nukreiptos šios kameros.

Šioje gaisravietėje jie užsibuvo kelias valandas ir paliko ją likus vos pusvalandžiui iki vidurnakčio. O Kauno policijos to paties šeštadienio įvykių suvestinėje buvo pranešta apie beveik tokiu pačiu laiku apdegusioje šio namo mansardoje rastas augalinės kilmės medžiagas. Įtariama, kad tai – kanapės.

Kanapėms auginti būtina aukšta patalpų temperatūra, o gaisrų tyrėjai nustatė, kad ugnis negyvenamame Tirkšlių medinuke įsiplieskė dėl galimo elektros įrangos gedimo. (Asociatyvi policijos nuotr.)

Netipiškas ir įtariamasis

Specialisto išvados, kokių augalų fragmentai buvo rasti gaisravietėje, teisėsaugininkai dar negavę. Tačiau ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto didelio kiekio kanapių auginimo buvo pradėtas nedelsiant. Už šį apysunkiams priskiriamą nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Jau pareikštas įtarimas dėl minėto nusikaltimo ir šį namą, pirminiais duomenimis, tik pernai nusipirkusiam kauniečiui. Tiesa, jis įtarimo nelinkęs pripažinti. Ir pateikė teisėsaugininkams kitokią versiją dėl juos sudominusio radinio. Ji dar tikrinama. O apie 30-ies metų įtariamajam kol kas skirtas rašytinis pasižadėjimas be pareigūnų žinios neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Anot teisėsaugininkų, su jokiomis Kauno gaujomis jis nesiejamas. Ir net nebuvo iki šiol žinomas policijai. Įtariamasis turi ir oficialų darbą.

Dalis paslapties atskleista

Iš karto po minėtų kamerų nuėmimo teisėsaugininkai buvo nekalbūs. Ir tai kėlė įtarimą, kad tai – jų technika, naudota operatyviniams tikslams. O apie tai nekalbama, nenorint paviešinti savo darbo metodų.

Dabar pareigūnai jau teigia, kad minėtos kameros – ne jų. Jos buvo įrengtos namo, kuriame galimai ne vieną mėnesį veikė pogrindinė kanapių auginimo laboratorija, apsaugai. Apie tokią galimą šios pastaruoju metu negyvenamos sodybos paslaptį jie sužinojo tik kilus gaisrui. Ikiteisminį tyrimą dėl to atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdyba, nes Kauno rajono policija tokių nusikaltimų netiria.

Ugniagesiai gelbėtojai jau nustatė labiausiai tikėtiną šio gaisro priežastį, kuri taip pat patvirtina teisėsaugininkų įtarimus, – galimas elektros įrangos gedimas. Kanapėms auginti būtina aukšta patalpų temperatūra. O tą savaitgalį, kaip jau užsiminta, šalyje buvo seniai regėti šalčiai.

Išdavikiškas statinys

Tačiau, ar jiems pagelbėjo jau minėtos ugniagesių gelbėtojų iš 10 m aukščio nukeltos vaizdo kameros, teisėsaugininkai nekomentuoja iki šiol. Jie linkę akcentuoti kitką – kad įtariamojo likimas labiau priklausys nuo specialisto išvados, kokių augalų fragmentai aptikti apdegusioje jo namo mansardoje.

Daugiau informacijos apie šį nestandartinį, kaip pripažįsta ir patys pareigūnai, įvykį, tiksliau – apie jo priešistorę, "Kauno diena" sužinojo iš šių apylinkių gyventojų. Jie pasakojo labai stebėjęsi, kad šio, nežinia kada statyto, namo, kuris jau buvo virtęs kiužena, buvusiai savininkei po vyro mirties pavyko šį statinį parduoti. Visi manė, kad naujasis savininkas jį įsigijo nugriauti – dėl neblogos vietos užsiimti kokiu nors verslu. Tačiau niekas neįtarė, kad būtent tokiu. Net ir tada, kai praėjusios vasaros pabaigoje šalia šios kiuženos buvo pastatyta kažkas panašaus į pavėsinę, ant kurios buvo užkeltos saulės baterijos.

Anot "Kauno dienos" šaltinių, ir tada manyta, kad galbūt naujasis savininkas pradeda savo planų įgyvendinimą nuo kito galo. O po gaisro, apnuoginusio galimai visai kitokią realybę, jau padaryta išvada, kad įsirengti pogrindinę kanapių auginimo laboratoriją šioje kiuženoje buvo patogu ir todėl, jog šalia tėra vos viena sodyba. Tačiau ir šios teritorija aklinai aptverta, o jos savininkų per dienas nebūna namuose, todėl šie tikrai nieko nematys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių