Kruvina nepilnamečių dvikova Kauno „Akropolyje“ baigsis teisinėmis lygiosiomis?

Beveik pusmetį trunkantis ikiteisminis tyrimas dėl didelį atgarsį sukėlusio 16-mečio sužalojimo peiliu Kauno „Akropolyje“ jau išvirto į dvi bylas. Vienoje iš jų šis paauglys – nukentėjusysis, o kitoje – potencialus įtariamasis. Be to, bus sprendžiama ir, kaip įvertinti jo bendraamžių, ne tik davusių pretekstą šiam kruvinam konfliktui, bet ir tiesiogiai jame dalyvavusių, veiksmus.

Apsauga incidentą pramiegojo?

Kaip jau rašyta, pranešimu apie šį kruviną incidentą pradėtos Policijos departamento suvestinės apie išskirtiniausius šiųmetės balandžio 2-osios įvykius šalyje.

Pranešta, kad visa tai nutiko automobilių stovėjimo aikštelėje ties ketvirtuoju minėto prekybos centro aukštu, kuriame esančioje pramogų zonoje mėgsta rinktis paaugliai, praleidžiantys čia nemažai laiko. Juos sieja ir susirašinėjimas internetu.

Tą šeštadienio popietę – apie 17 val. telefonu 112 buvo pranešta, kad prie 4b įėjimo padurtas žmogus. Jo užpuolikas iš įvykio vietos pasišalino.

Jau aišku, kad pranešimų apie šį neeilinį incidentą buvo ne vienas.

Skambino ir Kauno „Akropolio“ apsaugininkai, sužinoję apie šį daugelį sukrėtusį įvykį iš pašalinių. Nors, kaip nustatyta, kruviną paauglių dvikovą įamžino ir prekybos centre įrengtos vaizdo kameros.

Asociatyvi Laimio Steponavičiaus nuotr.

Dalis liudytojų – stručiai

Remiantis minėtu keliasdešimt sekundžių trunkančiu įrašu, iš pradžių dvikovon stoja vienas prieš vieną. Tačiau vienam iš jų dar bando padėti trečiasis.

Viskas baigiasi tuo, kad atsidūrusysis vienas prieš du išsitraukia peilį.

Visa tai vyksta keliolikos bendraamžių, tarp kurių – ir merginos, akyse. Viena iš jų vėliau bandė stabdyti nukentėjusiojo kraujavimą iki greitosios medikų atvykimo.

Kaip jau rašyta, peiliu sužalotas 16-metis iš Kaišiadorių rajono iš įvykio vietos skubiai išvežtas į Kauno klinikas. Jam konstatuotas sunkus sveikatos sutrikdymas.

Būtent dėl jo bei viešosios tvarkos pažeidimo ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, per kurį pas ikiteisminio tyrimo teisėją apklausta apie 20 nepilnamečių ar ką tik peržengusių šią amžiaus ribą asmenų, mačiusių minėtą incidentą arba vienaip ar kitaip jame dalyvavusių.

Ne visi jie buvo šnekūs. Kai kurie buvo linkę dėtis, kad lemiamu momentu buvo nusisukę ar, suskambus mobiliajam telefonui, buvo sutelkę visą dėmesį į jį.

Problemos dėl amžiaus

Kaip jau rašyta, įtariamasis sunkiu 16-mečio sveikatos sutrikdymu buvo nustatytas dar iki minėtų apklausų pabaigos.

Šis kaunietis – taip pat nepilnametis. Ir dar neturi amžiaus, kad galėtų atsakyti už abu nusikaltimus, dėl kurių pradėtas šis ikiteisminis tyrimas.

Už sunkų sveikatos sutrikdymą, kaip ir už dar dešimt nusikaltimų, tarp kurių – nužudymas, išžaginimas, vagystė ar plėšimas, Lietuvoje atsakoma nuo keturiolikos metų. Už viešosios tvarkos pažeidimą – nuo šešiolikos.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, įtariamasis sunkiu sveikatos sutrikdymu iki šio įvykio niekuo Kauno teisėsaugininkams nebuvo užkliuvęs. Jis neneigė nei dalyvavimo šioje kruvinoje dvikovoje, nei to, kad turėjo peilį. Tačiau šis esą buvo skirtas tik pagąsdinimui. Ir jis šio nesirengė panaudoti sprendžiant kilusį konfliktą.

Iškalbingas bumerangas

Paaiškėjo, kad pretekstu šiai kruvinai dvikovai tapo įvykiai Kauno „Akropolio“ viduje, kai grupė nepilnamečių ar ką tik šią amžiaus ribą peržengusių panelių užkabino dvi bendraamžes, buvusias su įtariamuoju sunkiu 16-mečio sveikatos sutrikdymu. O aiškinantis dėl to santykius minėtoje Kauno „Akropolio“ automobilių stovėjimo aikštelėje, būtent šis 16-metis pirmasis ir sudavė smūgį jį sužalojusiajam peiliu. O šis išsitraukė savo ginklą, kai jo užpuolikui bandė padėti dar vienas panašaus amžiaus jaunuolis. Nustatyta, kad šis nepilnametis – taip pat kaunietis.

Pretekstu šiai kruvinai dvikovai tapo įvykiai Kauno „Akropolio“ viduje, kai grupė nepilnamečių ar ką tik šią amžiaus ribą peržengusių panelių užkabino dvi bendraamžes.

Pradėjus dar vieną ikiteisminį tyrimą – dėl viešosios tvarkos pažeidimo, ir 16-metis, vėliau atsidūręs Kauno klinikose, ir jo pagalbininkas yra potencialūs įtariamieji.

Bus sprendžiamas klausimas ir dėl sudariusiųjų savo netinkamu elgesiu pretekstą tokiai įvykių sekai veiksmų įvertinimo administracine tvarka.

Baudžiamoji byla dėl sunkaus 16-mečio sveikatos sutrikdymo jau artimiausiais mėnesiais gali būti perduota teismui. Nepilnamečiui asmeniui už šį nusikaltimą gresia perpus švelnesnė bausmė nei suaugusiam. O šiam – iki dešimties metų įkalinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokia Lietuvos teisėsauga

Tokia Lietuvos teisėsauga portretas
Jaunuolį užpuolė nepilnamečių nusikaltėlių gauja, jis gynėsi, už tai jam baudžiamą bylą iškėlė ir baisiu laisvės atėmimo terminu grasina, o kai išsigimėlis daug baisiau sužaloja mergaitę, išprievartauja, tai tik nežymus sveikatos sutrikdymas - liepia tik po mamytės sijonu pasėdėti kurį laiką ir viskas.

HH

HH portretas
Koks suzalojimas, tai yra savigina. Jam pirmam trenke, paskui dviese puole, tai ka laukti kol suspardys ?

?

? portretas
O tai ką tam jaunuoliui derėjo daryti, kai jį užpuolė du vyresni paaugliai? Laukti kol suspardys galvą, kad liktu invalidu visam gyvenimui?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių