Kontrabandininkų neišgelbėjo nei advokatai, nei smaragdai

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį kokaino, slėpto anglyse, kontrabandos byloje. Ja kaltinti du dzūkai ir kolumbietis įkalinti nuo aštuonerių iki devynerių metų.

Siūlytas rekordinis užstatas

Kaip jau rašyta, nuosprendžio už grotų laukė tik vienas iš trijų kaltinamųjų neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotikų bei jų kontrabanda organizuotoje grupėje –  Kolumbijos Respublikos bei Nyderlandų Karalystės pilietybę turintis Diego Pena Murillo, kuriam nepavyko ištrūkti į laisvę net už siūlytą rekordinį 100 tūkst. eurų užstatą.

Kiti du kaltinamieji – Kęstutis Zienka ir Vaidotas Matulaitis, jų advokatų pastangomis, buvo paleisti į laisvę už 15 ir 20 tūkst. eurų užstatus, dar prieš perduodant bylą teismui.

Prokuroras Mindaugas Sabaitis minėtiems bendradarbiams iš Alytaus taip pat siūlė ne vienodas bausmes. 46-erių K.Zienkai – dvylikos metų įkalinimą, 29-erių V.Matulaičiui - vienuolikos. Tokia pati bausmė, kaip ir pastarajam, siūlyta ir 55-erių D.P.Murillo.

K.Zienka (kairėje) ir V.Matulaitis (dešinėje)/Vilmanto Raupelio nuotr.

Pripažinti geriausiais pareigūnais

Nė vienas iš teisiamųjų savo kaltės nepripažino. Nors buvo sulaikyti 2015-ųjų liepos 3-iąją po daugiau kaip savaitę prie vieno Alytaus angaro trukusios Kauno apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnų pasalos su laukan išsineštu maišeliu, kuriame buvo beveik 12 kilogramų kokaino. Anot bylą teismui rengusių teisėsaugininkų, tik tiek tespėję jo išgryninti iš angare buvusių 129 tonų anglies, kurioje ši narkotinė medžiaga buvo slepiama.

Vėliau ONTV pareigūnai teigė rankomis perrinkę visus šiame angare sandėliuotus maišus su anglimi – konstatuota, kad juose buvo ne mažiau kaip 71 kilogramas kokaino. Esą jo vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų. Kauno apskrities ONTV už šią operaciją 2015-aisiais buvo pripažinta geriausiu kovos su mafija padaliniu šalyje.

Purtėsi narkotikų šleifo

Stojęs prieš teismą, K.Zienka tikino, kad tik atvežė į minėtą angarą maišus su anglimi Vyganto Pankos, teisėsaugininkų laikomo šios kontrabandos organizatoriumi, prašymu, nieko nežinodamas apie juose paslėptus narkotikus. Todėl ir pakvietęs bendradarbį V.Matulaitį į talką padėti šiuos maišus iškrauti.

K.Zienka tikino neturėjęs nieko bendro ir su D.P.Murillo. Tai buvo V.Pankos atsiųstas žmogus, su kuriuo dėl kalbos barjero jis net nesusikalbėjęs.

D.P.Murillo teisme pareiškė, kad atvyko į Lietuvą smaragdų savo juvelyrikos verslui. Anksčiau partneriai iš gimtosios Kolumbijos atsiųsdavo šių brangakmenių jam tiesiai į Olandiją, kurioje iki sulaikymo gyveno. Tačiau šį kartą reikėjo važiuoti jų į Lietuvą. Ir D.P.Murillo tikino nežinojęs, kad reikės ieškoti smaragdų maišuose su anglimi. Esą pavyko šiuose rasti tik du smaragdus, nors, kaip teigta, jų turėjo būti kur kas daugiau.

D.P.Murillo kuprinėje po jo sulaikymo iš tikrųjų buvo aptikti du apie trijų bei penkių centimetrų diametro akmenys su žalios spalvos priemaišomis. Kuprinės savininkas tikino, kad pastarosios – smaragdai.

D.P.Murillo/Vilmanto Raupelio nuotr.

Ne viską sugebėjo paaiškinti

Tačiau, K.Zienka nesugebėjo paaiškinti, kaip V.Panka jį susirado, – teisėsaugininkai išsiaiškino, kad nei įmonės, kurioje jis dirbo, paslaugos, nei šios telefonas nebuvo viešai skelbiami.

Nesugebėjo K.Zienka paaiškinti ir, kodėl vežė sulaikymo metu iš jo perimtą maišelį ne krovininio mikroautobuso bagažo skyriuje, o salone. Nors esą pasiėmė jį, norėdamas išbandyti atgabentą akmens anglį kaip kurą.

Ekspertai, kuriems buvo perduotas šis maišelis, konstatavo, kad jame –koncentruotas kokainas, kokio nebuvo nė viename angare sandėliuotame didmaišyje su šiuo kuru. Juose ši narkotinė medžiaga buvo išslapstyta mažesniais kiekiais.

Be to, po teisiamųjų sulaikymo sandėlyje buvo rastos pirštinės ir respiratoriai, ant kurių ekspertai aptiko visų jų biologinių pėdsakų bei kokaino.

Kaltinamajame šios bylos akte buvo teigiama, kad nustatytos ir konkrečios užduotys, kuriomis buvo pasiskirstę V.Pankos suburtos organizuotos grupės nariais buvę teisiamieji. K.Zienka buvo atsakingas už krovinio, V.Pankos atplukdyto į Klaipėdos uostą, priėmimą bei iškrovimą. V.Matulaitis iš pradžių turėjo jam padėti, bet vėliau, kaip ir K.Zienka, jau dalyvavo ir kokaino, paslėpto šiame krovinyje, išgryninime. O to juos turėjo išmokyti prieš 30 metų už nusikaltimą, siejamą su narkotikais, Ispanijoje jau teistas D.P.Murillo.

Slapstėsi du metus

Pradėjus ikiteisminį tyrimą pasislėpęs V.Panka pasidavė policijai po daugiau kaip dvejų metų slapstymosi – tik praėjusios vasaros pabaigoje.

Teisėsaugininkams, tiriantiems į atskirą ikiteisminį tyrimą išskirtą jo bylą, šis 50-metis kaunietis

prisipažino organizavęs 2015-ųjų vasarą jūrinių konteinerių su akmens anglimi atplukdymą iš Kolumbijos į Klaipėdą. Esą su verslo partneriu iš Kolumbijos. Tačiau taip pat tikino nieko nežinojęs apie krovinyje, kuris esą turėjo pasiekti ne Rusiją, kaip įsitikinę teisėsaugininkai, o Lenkiją, paslėptus narkotikus. O, kai sužinojo, kad policija sulaikė K.Zienką, su kuriuo jis susipažino esą per skelbimus, labai išsigando, todėl ir pasislėpė. Tačiau dabar nusprendė pasiduoti - kad įrodytų savo nekaltumą.

V.Panka teigė nepažįstantis nei V.Matulaičio, nei D.P.Murillo, kaip, beje, ir pastarasis tikino nepažįstantis jo.

V. Panka/ Vilmanto Raupelio nuotr.

Nevyniojo žodžių į vatą

Teisiamųjų advokatai, kurių jie turėjo ne po vieną, buvo įsitikinę, kad jų ginamieji turi būti išteisinti.

„Lietuvoje susidarė labai įdomi situacija – iš pradžių garsiai sušunkama, koks baisus nusikaltimas įvykdytas, suformuojama visuomenės nuomonė, o po to bandoma laukti geidžiamų rezultatų. Ar ir šį kartą iš didelio oi oi oi neišeis eilinis pykšt?!“ – per baigiamąsias kalbas retoriškai klausė vienas iš V.Matulaičio advokatų – Stasys Zabita, teigdamas, kad, jo nuomone, kaltinimas teisiamiesiems yra pagrįstas tik prielaidomis, bet ne įrodymais. Todėl visos abejonės, nepaisant sukelto ažiotažo – remiantis įstatymais, turi būti aiškinamos jų naudai.

Advokatams buvo pavykę priversti bylą nagrinėjusį teisėją Olegą Šibkovą atnaujinti įrodymų tyrimą, kviečiant į teismą papildomai apklausai du Kauno ONTV pareigūnus, atlikusius angaro apžiūrą ir kratą jame, bei du ekspertus, tyrusius iš ten paimtus jau minėtus pirštines bei respiratorius, ant kurių buvo aptikta teisiamųjų DNR bei kokaino. Advokatai buvo linkę įrodinėti, kad šie įkalčiai byloje galėjo atsirasti neteisėtai.

Atsižvelgta į europinę praktiką

Teisėjas O.Šibkovas pripažino visus tris teisiamuosius dalyvavus organizuotos grupuotės, gabenusios narkotikus iš Kolumbijos į Lietuvą, veikloje, atmesdamas D.P.Murillo versiją dėl smaragdų, kaip bandymą klaidinti teismą.  

"Murillo atvyko į Lietuvą atrinkti narkotines medžiagas," - konstatavo O.Šibkovas, pripažindamas K.Zienką su V.Matulaičiu tik antraeiliais šios grupuotės nariais. Į tai atsižvelgta, skiriant bausmes.

D.P.Murillo nuteistas devynerių metų laisvės atėmimu. K.Zienka - aštuonerių su pusę metų. V.Matulaitis - aštuoneriems metams nelaisvės. Tačiau du pastarieji iki nuosprendžio, kurį dar galima per 20 dienų apskųsti, įsiteisėjimo palikti laisvėje. Suimti jų teismo salėje, siūlydamas savas bausmes, neprašė ir prokuroras.

D.P.Murillo paliktas už grotų iki nuosprendžio įsiteisėjimo. Tačiau tie daugiau kaip pusantrų metų, praleistų Kauno tardymo izoliatoriuje, įskaityti į jam skirtą bausmę. Kaip K.Zienkai - beveik vieneri metai ir keturi mėnesiai, o V.Matulaičiui - beveik pusmetis, kai jie buvo suimti.

Anot O.Šibkovo, nuteistiesiems skirtos švelnesnės bausmės, negu už jų padarytus nusikaltimus numato Lietuvos įstatymai, atsižvelgiant į Europos žmogaus teisių teismo praktiką. "Jeigu tyrimas buvo  gana ilgas, kaip ir įtariamųjų suėmimas, tai turi būti kompensuojama bausmėmis", - aiškino teisėjas. Pagal Lietuvos įstatymus, nuteistiesiems grėsė laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.

Nuosprendyje skelbiama, kad iš anglių išrinktas kokainas turi būti sunaikintas.

Nė vieno iš nuteistųjų advokatas į jo paskelbimą neatvyko. Panašu, kad dėl to, vos palikę teismo posėdžių salę, K.Zienka su V.Matulaičiu puolė "maigyti" savo mobiliuosius telefonus.

Artimiausiais mėnesiais Kauno apygardos teismui planuojama perduoti ir V.Pankos bylą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nei vienu žodžiu

Nei vienu žodžiu portretas
Dar neseniai tikėjau tokia kilnia teisėsaugos veikla. Dabar - ne.

Z

Z portretas
Nu va . Bachurizacija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių