Didžiausio Lietuvos istorijoje galimo kyšio byla: STT agentai sutrukdė išvykti į Tenerifę?

Po net šešiolika valandų vakar Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko namuose vykusios kratos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pagaliau rado galimai jo iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno gautą 140 tūkst. eurų kyšį, kurio perdavimas, kaip leista suprasti, buvo užfiksuotas ir kitais įrodymais.

Per šiandien Kauno apygardos prokuratūroje surengtą dar vieną spaudos konferenciją dėl šio kol kas didžiausio Lietuvoje kyšio jos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis atskleidė ir tai, kad, turimais duomenimis, V.Šiliauskas šiandien ryte su šeima turėjo išskristi į Tenerifę. Turėti bilietai tik į vieną pusę.

Minėta aplinkybe motyvuota ir, kodėl šiandien kreiptasi į Kauno apylinkės teismą dėl griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo trims mėnesiams skyrimo ir V.Šiliauskui, ir J.Kriaučiūnui. Pastarojo namuose rasta beveik 400 tūkst. grynųjų, o V.Šiliausko gyvenamoje vietoje be minėto galimai paimto kyšio, kuris buvo perduotas pakete, – ir beveik ketvirtis milijono grynųjų.

STT nuotr.

„Jie buvo rasti įvairiose vietose, įskaitant ir slėptuves“, – sakė STT Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Linas Burdulis. Kaip matyti iš STT išplatintų nuotraukų, grynųjų kupiūros buvo sudėtos į stiklainius.

Pasak L. Burdulio, pinigai buvo rasti 50, 100 eurų kupiūromis. 

STT nuotr.

„Pinigus rado patys pareigūnai – nebuvo, kad juos asmuo ar asmenys ten esantys ateitų ir pateiktų“, – pridūrė jis.

Anot T.Staniulio, bus daroma viskas, kad šie pinigai patektų į valstybės biudžetą, t.y. bus tiriama ir jų kilmė. Prokuroras užsiminė, kad jau sulaukta kelių asmenų, atsiliepusiųjų į raginimą suteikti STT daugiau informacijos dėl galimos korupcijos Kauno miesto savivaldybėje, skambučių.

Tomas Staniulis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Nors dar ir šiandien negalėta atsakyti į visus žiniasklaidą dominančius klausimus – pavyzdžiui, su kokiu projektu susijęs šis kyšis ir, kur buvo paslėpti pinigai, kad jų reikėjo taip ilgai ieškoti, tačiau patikslinta, kad šis projektas – jau vykdomas, o galimas kyšis už jį buvo išslapstytas net keliose slėptuvėse.

Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai žada analizuoti bei vertinti ir viso abiejų įtariamųjų turto kilmę. Be to, T.Staniulis ir šiandien pakartojo, kad įtariamųjų šioje byloje gali būti ir daugiau. Be to, jis teigė, kad minėtas galimai V.Šiliausko iš J.Kriaučiūno paimtas kyšis, nors ir yra didžiausias Lietuvoje, palyginti su ta žala, kurią patiria po tokių atvejų už borto liekantys sąžiningi verslininkai, yra labai menkas.

Juozas Kriaučiūnas/Evaldo Šemioto nuotr.

J.Šiliauskas, kurį prašoma suimti maksimaliam laikotarpiui – trims mėnesiams, šiandien priešpiet buvo atvežtas į Kauno apylinkės teismą. Šio posėdis dėl tolesnio nuo pareigų nušalinto Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus likimo turėjo prasidėti tuo pačiu metu, kaip ir Kauno apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija dėl jam bei J.Kriaučiūnui pareikštų įtarimų.

Vedamas pareigūnų į teismą, po Kauno policijos areštinėje praleistos nakties V.Šiliauskas atrodė pavargęs. Į jokius žiniasklaidos klausimus V.Šiliauskas neatsakinėjo.

Kauno apylinkės teismas skelbs savo sprendimą, ar tenkinti prokuroro prašymą suimti V.Šiliauską trims mėnesiams, tik baigiantis darbo dienai.

Vilius Šiliauskas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Posėdis, kuriame bus nagrinėjamas prokuroro prašymas suimti trims mėnesiams ir J.Kriaučiūną, planuojamas iš karto po pietų.

„Autokaustos“ vadovas, vedamas į teismą, slėpė veidą po gobtuvu ir respiratoriumi. Taip pat, kaip ir V.Šiliauskas, buvo be antrankių ir į žiniasklaidos klausimus neatsakinėjo. 

„Autokausta“ – stadiono rangovė

„Autokausta“ yra laimėjusi ne vieną svarbų Kauno miesto savivaldybės rangos projektą. Tarp jų – S. Dariaus ir S. Girėno stadiono, „Mokslo salos“ statybos, Vilniaus gatvės senamiestyje rekonstrukcija.

Ši bendrovė statė ir Ledo rūmus, rekonstravo Laisvės alėją, stato Lengvosios atletikos maniežą šalia stadiono bei atliko kitus darbus.

Teisėsauga sako nustačiusi už kokį projektą galėjo būti duotas kyšis, tačiau šių duomenų neatskleidžia. Tai, pasak T. Staniulio, yra vienas iš šiuo metu vykdomų projektų.

Be to, pasak prokuroro, atsirado žmonių, atsiliepusių į teisėsaugos kvietimą teikti informaciją apie galimus kyšininkavimo epizodus.

Teisėsauga neatskleidžia, ar ikiteisminiame tyrime buvo arba bus apklausiami kiti savivaldybės politikai ar darbuotojai, tačiau neatmeta, jog įtariamųjų gali būti daugiau.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis trečiadienį nušalino V. Šiliauską nuo pareigų.

Valdančiųjų judėjimo „Vieningas Kaunas“ atstovas V. Šiliauskas Kauno miesto savivaldybės administracijai vadovauja nuo 2018 metų lapkričio, kai pakeitė pareigas palikusį tuometinį vadovą.

Juozas Kriaučiūnas (kairėje) ir Vilius Šiliauskas (dešinėje)/Kauno m. savivaldybės nuotr.

Tyrimo duomenimis, V. Šiliauskas iš J. Kriaučiūno kyšį galėjo priimti už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant. Kyšis, įtariama, perduotas trečiadienio naktį, tą pačią dieną pradėtas ir ikiteisminis tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to kaunietis

to kaunietis portretas
persirgus korona kaikam pazeidziamos smegenys...

tadas

tadas portretas
stt gali visus tikrinti, bet kas patikrins stt?

Kada patikrins -BŪSTO VALDA darbą???

Kada patikrins -BŪSTO VALDA darbą??? portretas
Įstatymas įpareigoja savivaldybę ,prižiūrėti namų administratorių darbą.Akivaizdu kad ji to nedaro,nes savivaldžiavimas ,nepasitarus su gyventojais atliekami remonto darbai,už darbus atsiunčia kosmines sąskaitas.Žmones skundėsi ir Seimo kontrolieriui,ir pilnas internetas skundų,dabar net pasikeitė pavadinimą.
VISI KOMENTARAI 105

Galerijos

Daugiau straipsnių