Akibrokštas Kauno kavinėje: ant batuto susižalojo vaikas, o kaltų nėra?

Kauniečių šeimos pietus Karmėlavos kavinėje "Tigrasa" apkartino vaiko trauma. Nuo batuto nukritusi mergaitė susižalojo ranką, o darbuotojai dar pareikalavo sumokėti už sugadintą įrenginį.

Nelaimė kavinėje

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietė Lina ir papasakojo, kaip jos vaikas susižalojo ant kavinės "Tigrasa" batuto. Viskas nutiko praėjusį birželį, tačiau dar beveik metus vyko ikiteisminis tyrimas. Jo metu nustatyta, kad vaikas susižalojo netyčia. Nurijusi kartėlį kaunietė nusprendė paviešinti savo istoriją. Ji įsitikinusi, kad už nesaugius atrakcionus turi atsakyti kavinės šeimininkai.

"Su šeima sėdėjome kavinėje. Vaikai paklausė barmenės, ar gali pašokinėti ant batuto. Pastaroji pasakė, kad taip, žinoma. Vaikai nuėjo ir staiga girdime riksmus, kad jau verkia. Ateina mergaitė ranką susiėmusi", – apie nelaimę pasakojo Lina.

Dešimtmetė susilaužė ranką, nes šokinėjant ant batuto plyšo apsauginis tinklas. "Jis buvo tiesiog jau sudilęs nuo saulės. Ar kavinės gali bet ką statyti ir saugumas nesvarbu? Ar verslininkai atsako už vaikų saugumą kavinės teritorijose? Tikriausiai ne. Bet ar jie privalo atsakyti už saugią techniką jų teritorijose? Ar privalo patikrinti saugumą prasidėjus sezonui?" – retoriškai klausė nukentėjusios mergaitės mama.

Šokiravo darbuotojai

Kaunietė pasakojo, kad, nutikus nelaimei, ją itin nustebino kavinės "Tigrasa" personalo elgesys. Pasigirdus vaiko verksmui, barmenė taip pat nubėgo pasižiūrėti, kas įvyko, tačiau, mamos teigimu, užuot suteikus medicinos pagalbą, buvo pasiūlyta sumokėti už sugadintą batutą.

"Ji priėjo prie mūsų ir pasakė, ar mes galime ateiti ir užpildyti batuto suplėšymo aktą. Mes tikrai susipykome, nes, užuot pasiūliusi padėti vaikui, nes matė, kad jis rankos nepajudina, liepė susimokėti. Tikrai nustebau, kad kavinės darbuotojai taip elgėsi. Kai apsipykome, tada jau sakė, kad mokėti nereikia. Nenorėjome ilgiau gaišti laiko, tad susimokėjome už maistą iš išskubėjome į Kauno klinikas", – pasakojo kaunietė Lina.

Mes tikrai susipykome, nes, užuot pasiūliusi padėti vaikui, liepė susimokėti.

Ji apie incidentą pranešė ir policijai. Tuomet paaiškėjo, kad batutas stovi ne "Tigrasos", o privačioje teritorijoje, priklausančioje kavinės savininkui.

"Nežinau, kodėl taip daro, bet išėjo taip, kad neva vaikai patys savavališkai ten nuėjo. Esą ten niekas mūsų neleido. Mes kiekvienais metais ten važiuodavome, metų metus ten tas batutas stovėdavo, visada būdavo galima, o dabar ne. Juolab kad vaikai dar ir paklausė barmenės", – stebėjosi Lina.

Pareigūnai palaikė verslininkų pusę. Kaunietė sakė, kad toliau teisybės ieškoti teismuose ji nežada, nes nenori gaišti laiko ir skirti tam papildomų pinigų.

Kaunietė siekia įspėti kitus tėvus, kad būtų atsargūs, nes už nesaugius atrakcionus ir ant jų susižalojusius vaikus gali tekti atsakyti patiems. Taip numetama atsakomybė nuo verslininkų, kurie turėtų užtikrinti, kad mažiesiems lankytojams jų kavinėse būtų saugu.

"Pats tyrimas buvo vilkinamas. Vyko beveik metus. Nustatyta, kad įvyko netyčinis vaiko sužalojimas. Toliau sprendimo nebeskundėme, nes tai labai daug kainuoja, tačiau kalbėjau su advokate, ji sakė, kad tikrai laimėtume, nes kavinė turi užtikrinti saugumą", – sakė ranką ant batuto susilaužiusios mergaitės mama.

Gynybinė versija

Kavinės "Tigrasa" vadovas Vidmantas Salminas "Kauno dienai" pateikė kitokį įvykusios nelaimės vaizdą. Anot jo, vaikai patys esą nuėjo ant batuto, nors dar nebuvo galima naudotis atrakcionu, nes jis nebuvo visiškai įrengtas.

"Vaikas buvo nedirbančioje, privačioje teritorijoje. Mes dar tik viską tuomet įrenginėjome, buvo ruošiamasi sezonui. Ten ir šiaip batutas stovėjo privačioje teritorijoje, ant jo net užlipti nebuvo kaip. Toje vietoje buvo pastatyta palapinė ir padarytas kaip sandėlis, o vaikai nuėjo ten vieni, be tėvų priežiūros ir nutiko nelaimė", – aiškino V.Salminas.

Jis pridūrė, kad netoli baro yra įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Esą vaikai ten galėjo laisvai ir saugiai žaisti.

"Pas mus visur yra iškabinti įspėjimai, kad tėvai turi prižiūrėti savo vaikus. Mano darbuotojai juk negali visų vaikų prižiūrėti, ką jie veikia. Ir šiaip keista, kai duodi vaikams užsiėmimų nemokamai, visi galvoja, kad darbuotojai turi juos prižiūrėti, bet aš ir mokamame parke savo vaikus prižiūriu. Man labai gaila ranką susilaužiusios mergaitės, tačiau kur buvo tėvai?" – klausė V.Salminas.

Jis patikino, kad darbuotojai tikrai negalėjo prašyti susimokėti už batutą, nes sezono metu, kai būna visos sūpynės įrengtos, vaikai gali aikštelėje žaisti nemokamai. Paklausus, ar Karmėlavoje įsikūrusioje kavinėje mergaitei susilaužius ranką buvo suteikta medicinos pagalba, vadovas atsakė, kad tėvai mažametę patys nuvežė į gydymo įstaigą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matas

Matas portretas
Gal tu Lina mažiau ėsk ir savo vaikus prižiūrėk? Bandai čia pinigų išlošt iš jų? Vaikus kad ir kur leidi turi prižiūrėt išmok būt mama o paskui kitus kaltink, ir per tokias kaip tu paskui bijos kavinėse statyt panašius dalykus, "saulės išdilintas" tau smegenys isdilusios. Tai tik mano nuomonė:)

Lena

Lena portretas
Gal uz maista barmenai turi pasidengti kuri jus suvalgote .ji gal net vaikiu neturi. Savininkams galite prikaisioti. Bet ne darbuotoju saskaita .ar paprasete iskviesti pagalba.

Apakau

Apakau portretas
Galėtų šiuolaikinė spauda kažko normalesnio pasiieškoti, o ne neatsakingų burbuliuojančių "super-mamyčių". Vaikas mažas, tikrai visur yra pridėta užrašų jog tėvai turėtų prisižiūrėti savo vaiką patys ir tai apskritai turėtų būti elementaru, atvykote į kavinę, o ne į vaikų laisvalaikio kampelį ar darželį, padavėjai ir taip yra "persipise" darbais ypatingai Lietuvoje, o jei jūs neturit proto sustebėti savo vaiko ypatingai dešimtmečio ant batuto, tai atsiprašau, ne tik, kad tinklas nepadės, bet jau ir pats dievas nuleis rankas. Kaip pavyzdžiui kas jeigu vaikui būtų susišviete daryti "salto" ir būtų nusileidęs ir pażeidęs kaklą? Kas tada? Vėl darbuotojai kalti dėl neapdairumo? Batututas kaltas dėl nesaugumo? Apie ką čia pūliuojat? Batutas yra batutas, ćia nieko daugiau ir nebepridursi, visada yra rizika susižaloti, tad arba pati tamsta stovite ir stebite vaiką jog nedarytų nesąmonių vistiek su sava rizika arba žaidžiate likimu. Tai tikrai 100% jūsų, kaip neatsakingos motinos kaltė.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių