Žmonių gerumas kvepia žirniene: kartu su skurstančiais – prezidentė ir vyskupas

Šiandien Kauno senamiestis kvepia žirniene. Iš pradžių ją visiems norintiems pilstė Kauno vyskupas Algirdas Jurevičius, iš kurio vėliau samtį perėmė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Paruošta apie 800 porcijų

Tradiciškai pirmąjį savaitgalį po eglutės įžiebimo Rotušės aikštėje įsikūrė „Maltiečių sriubos“ karavanas su jau tradiciniais savo atributais – žirniene bei didžiuliu prekybos tinklo „Maxima“ tortu – tiems, kurie nemėgsta sriubos.

Apsilankyti šioje paramos akcijoje maltiečiai prašo už tuos, kurie neprašo patys, tik tyliai laukia mūsų pagalbos. Palaikyti ir paremti maltiečius – kad Kaune visus metus būtų daugiau nevienišų, sotesnių ir linksmesnių žmonių, kviečiami miesto gyventojai ir svečiai laukiami su vaikais – jog mūsų mažieji patirtų dalijimosi džiaugsmo pamokas.

Pasak Maltos ordino pagalbos tarnybos, rengiančios šią jų globojamų vienišų ir skurstančių senelių bei neįgaliųjų paramos akciją jau keturioliktus metus, Kauno grupės vadovės Rūtos Lukianskytės, šiemet Respublikinės Kauno ligoninės Maisto paruošimo tarnyboje vėl užsakyta apie 200 litrų arba apie 800 porcijų žirnienės. O „Maxima“ ir vėl padovanojo specialiai šiai akcijai savo konditerijos meistrų iškeptą tortą, kuris, kiekvienais metais vis didesnis.

Penkiaženklė svajonė

Tačiau, šiųmetės „Maltiečių sriubos“ akcijos Kaune tikslas – kad išsipildytų kalėdinė visų - ir globotinių, ir juos lankančių 40-ies savanorių, kurių didžioji dauguma - vyresnio amžiaus moterys, svajonė. Labai reikia neįgaliesiems pritaikyto autobusiuko, nes dauguma globotinių, kuriems maltiečiai atneša į namus bendravimo džiaugsmą ir sotesnį kąsnį, turi judėjimo negalią. Ir savanoriai neretai jiems būna vieninteliai pagalbininkai nuvykti pas gydytoją, bažnyčią ar prie artimųjų kapų.

Praėjusią vasarą kai kurie seneliai, juos globojančių Kauno maltiečių dėka, pirmą kartą gyvenime pamatė jūrą. 

Pasak R.Lukianskytės, jų nusižiūrėta tokias ir panašias svajones galinti įgyvendinti neįgaliesiems pritaikyta nevisiškai nauja devynių vietų transporto priemonė kainuoja apie 15 tūkst. eurų. Ir šiųmetėje akcijoje tikimasi tradiciškai surinkti du-tris tūkstančius suaukotų eurų.

Kaune sriubos dar nepilstė

Kauno maltiečių vadovės teigimu, turi jie ir nuolatinius akcijos dalyvius – Rotary klubą bei Respublikinę Kauno ligoninę.

Tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė, prisidedanti prie šios paramos akcijos kiekvienais metais, anot R.Lukianskytės, apsilankė jos renginyje Kaune pirmą kartą. Ir norinčių gauti žirnienės lėkštę iš jos rankų buvo kur kas daugiau, negu šią pilstant vyskupui. Šiam kviečiant lėkštei sriubos, ne vienas paaukojęs metalinį pinigėlį, mandagiai atsisakydavo: „Yra kam labiau to reikia ir visiems gali neužtekti.“

Stikliniame aukų inde šalia metalinių eurų – ir 10-ies bei 20-ies eurų banknotai. O neatsisakiusiųjų sriubos būryje – ir vis labiau įsidrąsinantys benamiai. Vienas elgetaujantis prie Katedros durų žvelgė ilgesingu žvilgsniu į Rotušės aikštės pusę dar likus pusvalandžiui iki akcijos pradžios.

Laukiamas ir meras

Yra ir tokių, kurie paprašo ir antros lėkštės sriubos. 

Prisidėję prie akcijos aukomis, žiniasklaidai teigė, kad matantys, jog jaunimui emigruojant į užsienį, vienišų žmonių daugėja. Ne vienas prisipažino nežinantis, ar jam pačiam kada nors nereikės tokios pagalbos.   

Buvo numatytas vidurdienį apsilankymas šioje labdaros akcijoje ir viešai skelbiamoje Kauno mero Visvaldo Matijošaičio dienotvarkėje. Tačiau jis nepasirodė. Nors maltiečiai dar mero laukia. 

Vidurdienį Kaune prasidėjusi ši jau gražia tradicija – keliaujant per Lietuvą priminti, kad Kalėdų laukimo laikotarpiu žmogiška atjauta ir gerumas turėtų būti svarbiausi, tapusi maltiečių senelių paramos akcija vyks iki 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lai šią politinę SRIUBĄ ė d a

lai šią politinę SRIUBĄ   ė d a  portretas
landsbergizmo KLIKOS sovietinės ATPLAIŠOS/kgb/. -Pirma p a r a z i t a i nualino gyventojus, o po to savo š l y k š č i a LAIKYSENA k i š a BEVERTĘ sriubą.-- PANAŠIAI k g e b i s t a i elgėsi po II-ro pasaulinio karo , kai l i e t u v i a i-ūkininkai buvo tremiami į SIBIRĄ.

Kęstas

Kęstas portretas
Kai buvo prezidentė, lipo ant vokiečių tanko ir atidavė milijardą eurų per metus auksiniams kareivių šaukštams. Dabar tyčiojasi su žirniais. Liberalė. Ar šiuolaikinis liberalizmas yra priešiškas idėjoms kurti šeimą ir auginti vaikus? Atsakymas yra: taip, šiandieninis liberalizmas tikrai yra priešiškas šeimai ir, to pasekoje, lietuvių tautai. Koks gi, nagrinėjant smulkiau, yra šiandieninis liberalizmas šiuo požiūriu? Dažnas prestižo ir žiniasklaidos leidinys duoda pirmenybę poliamorijai ar atvirai santuokai, ar visiškam lyčių normų išvengimui su tikslu, kad nuraminti žmones, kurie priešingu atveju gali norėti šiek tiek daugiau normatyvumo (ir dar keletą vaikų), kad viskas yra šaunu, nes jie yra revoliucijos avangarde." Visos pagrindinės Lietuvos partijos pasiduoda šiandieninio liberalizmo madai. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

nuomone

nuomone portretas
mano asmenine nuomone ,tokios akcijos turetu buti slaptos ,kai salyje gyvena nepilnai 2 milijonai ,ir dar keliems tukstanciams reika ismaldos ,tai turetu buti geda musu buvusiai prezidentei,kad per 10m,nesugebejo padaryti taip ,kad tokiu labdaru nebutu, o nevaikscioti su samciu rankoje ir vaizduoti geriete
VISI KOMENTARAI 68

Galerijos

Daugiau straipsnių