Ypatingąjį archyvą papildė iš Rusijos gautos K. Skučo baudžiamosios bylos kopijos

Lietuvos ypatingąjį archyvą papildė iš Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) Centrinio archyvo gautos paskutinio tarpukario Lietuvos vidaus reikalų ministro, nepriklausomybės kovų dalyvio Kazimiero Skučo baudžiamosios bylos kopijos.

Archyvui perduotos K. Skučo apklausos protokolų, kaltinamosios išvados, SSRS Aukščiausiojo teismo Karinės kolegijos posėdžių protokolų ir nuosprendžio bei kitų dokumentų kopijos, trečiadienį pranešė Lietuvos ypatingasis archyvas.

Šie dokumentai papildė archyvo turimą bylą, kurioje iki šiol saugota originali NKVD kalėjime daryta K. Skučo nuotrauka ir kelios kopijos iš jo baudžiamosios bylos.

Pranešama, kad dokumentai archyvo fondus pasiekė K. Skučo dukterėčios, „Kauno dienos“ žurnalistės Virginijos Skučaitės iniciatyva. Su naujai gautais dokumentais galima susipažinti archyvo KGB dokumentų skaitykloje.

Virginija Skučaitė

K. Skučas gimė 1894 metais, vėliau dalyvavo Lietuvos nepriklausomybės kovose, tapo brigados generolu, vėliau – paskutiniosios tarpukario Vyriausybės vidaus reikalų ministru.

Jis 1940 birželį iš ministro pareigų atleistas ir suimtas, kalintas Kauno sunkiųjų darbų kalėjime, vėliau išvežtas į Maskvoje buvusį NKVD Lubiankos kalėjimą.

1941 metų liepos pradžioje nuteistas mirties bausme sušaudant. Liepos 30 dieną Butyrkų kalėjime sušaudytas ir palaidotas NKVD objekte „Komunarka“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Paskaitykite Ramanauskas Vanagas "Daugel krito sūnų", Mintis 1991. - 446, pvz. 55 psl. "Kiti mūsų vyrai grįžo iš Makniūnų pieninės. Jie atsigabeno tris centnerius sviesto ir iš vieno komunisto konfiskuotą kiaulę" Karviena buvo iki gyvo kalo įkirėjusi" . Rašo ir kaip ir ką užpiuldinėjo, šaudė. O Mums apie Ramanausko Vanago geranoriškus atpasakojimus - prisiminimus dalintis mintimis draudžiama? Kaip čia suprasti?Mano tel. 8 662 33770

tam-,,,to cia,,,, --von pakerksnute

tam-,,,to cia,,,, --von pakerksnute portretas
kgebesniku utele -patrijote...

to cia idioteliams -...

to  cia idioteliams -... portretas
Ir čia savo mešlą azijos troli drabstai ..vis nerimstat atmatos..
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių