Viltis ir įkvėpimas – vaistai sielai ir kūnui (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Pašaukimas, lemiantis veiklą, nepaklūstančią jokiems grafikams ir riboms. Pristatome dar dvi kaunietes, kurios savo atsidavimu Kaunui ir visai šaliai, talentu, žiniomis tapo svarbia atrama ir kompasu kitiems.

07. ESTELA TAMAŠAUSKIENĖ – gydytoja infektologė, atraminės kovojant su COVID-19 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja, stovėjusi ir stovinti priešakinėse pozicijose per abi COVID-19 bangas.

"Pirmasis karantinas buvo kupinas nežinomybės. Daugumos ligonių būklė buvo nesunki, tačiau užgriuvo daugybė organizacinių dalykų. Jiems buvo paaukoti savaitgaliai, dienos, naktys. Man tai buvo sunkiausias laikas per visą profesinę karjerą", – neslėpė E.Tamašauskienė.

Per antrąjį karantiną ėmė plūsti sunkios būklės ligoniai. Jiems gydyti reikėjo didelių medikų pajėgų. Situaciją gelbėjo savanoriai ir tai, kad ligoninės darbas jau buvo sustyguotas. COVID-19 pakeitė darbo sąlygas, kovai su juo teko telkti įvairių profilių specialistus.

Estela Tamašauskienė. Laimučio Brundzos nuotr.

"Pas mus skyriuje ir taip klaidu. Gausų personalą iš kitų skyrių reikėjo instruktuoti, kur kas yra, prisitaikyti užėmė laiko ir kainavo jėgų. Be to, trikdė ir tebetrikdo neprognozuojama ligos eiga", – pasakojo E.Tamašauskienė.

Antroji COVID-19 banga pribloškė jaunų žmonių staigiomis mirtimis. "Atrodo, pacientą jau beveik ruošiesi išleisti namo, jaučiasi gerai, ir staiga būklė dramatiškai pablogėja. Vienus pavyksta išgelbėti, kitų, deja, ne", – apgailestavo medikė.

Dirbi tiek, kiek reikia. Ir dar namo nešiesi darbo. Nežinau, kokie gydytojai griežtai laikosi darbo grafiko. Ir ne tik pandemijos metu.

Ji užsiminė, kad ligoninėje para parai nelygi – kiekvienąkart likimas būna paruošęs skirtingus scenarijus. Į E.Tamašauskienės vadovaujamą skyrių suplaukė COVID-19 sergantys asmenys, tarp kurių – ir turintys įvairių gretutinių sveikatos ir ne tik problemų: nuo priklausomybių,  psichikos ligų iki įkalinimo įstaigų gyventojų, bandžiusių pabėgti.

"Dirbi tiek, kiek reikia. Ir dar namo nešiesi darbo. Nežinau, kokie gydytojai griežtai laikosi darbo grafiko. Ir ne tik pandemijos metu. Bendravimas su pacientais yra malonumas, tačiau dar lieka kalnai dokumentacijos, kurią reikia įveikti", – sakė kaunietė ir atsidūsta, kad, šiek tiek atlėgus sunkių ligonių srautui, medikai jau gali sau leisti pietų pertraukėles, nes ilgą laiką dėl darbų gausos užkandžiauti tekdavo prabėgomis.

Sezoninių infekcinių ligų atvejų pernai, šiemet akivaizdžiai sumažėjo. Tai lėmė kaukių dėvėjimas, kontaktų vengimas. Tačiau karantinas, kaip pasakojo E.Tamašauskienė, buvo bejėgis prieš erkinio encefalito plitimą. Šiuo virusu užsikrėtusių žmonių dėl sutrikusios sveikatos į ligoninę ypač daug kreipėsi praėjusį rudenį.

16. SABINA MARTINAITYTĖ – legendinė operos solistė, VDU Muzikos akademijos profesorė, savo talentu ir žiniomis besidalijanti su studentais. Apie ją gražiausiais žodžiais atsiliepia daugybė buvusių mokinių, tebetęsiančių ar tik neseniai pradėjusių sėkmingą savo, kaip dainininkų, karjerą.

Žlugo stažuotė Milano "La Scala" teatre, atsisakyta pedagoginio darbo JAV universitete, bet kaunietė nieko nesigaili. Iki šiol išlaikė publikos meilę ir pasitikėjimą, gali didžiuotis daugybe savo studentų, dainuojančių, dirbančių pedagoginį darbą ir Lietuvoje, ir pasklidusių po platųjį pasaulį.

"Į visas koncertines programas įtraukiu ir lietuvių kompozitorių kūrinių. Esu įsitikinusi, tam, kad skleistum žinią apie Lietuvą, nebūtina išvykti iš savo šalies ir net nebūtina gyventi Vilniuje. Mano miestas – Kaunas, kuriame gimiau, užaugau ir su didžiausiu malonumu dirbu iki šiol", – kalbėjo S.Martinaitytė, už savo sėkmę dėkinga mokytojai profesorei Vladai Mikštaitei ir daugybei bendražygių, kolegų.

"Nesu iš tų žmonių, kurie galvoja, kad sėkmingą profesinę karjerą padarė patys vieni", – pridūrė solistė, pasižyminti darbštumu, užsidegimu.

Sabina Martinaitytė. Asmeninio archyvo nuotr.

Be koncertų ir dėstymo, S.Martinaitytė veda meistriškumo kursus, dalyvauja tarptautinių konkursų vertinimo komisijose, tam taip pat labai praverčia jos turtinga profesinė solistės patirtis.

Ji neslepia: mokytojas, kad ir geriausias, dainuoti neišmokys. Jaunas žmogus turi pats nepaprastai daug dirbti, kad taptų ryškia, kūrybinga asmenybe. "Tam reikia labai daug pastangų. Mokytojas – kaip laivo kapitonas: tik nurodo kryptį ir labai sumaniai veda tikslo link. Scenoje solistas turi būti laisvas nuo savo fobijų, kad galėtų paskleisti muzikos kūrinyje užkoduotą žinią. Dar man labai svarbu, kad jaunas dainininkas scenoje būtų nuoširdus", – akcentavo kaunietė.

Dar neišrastas toks instrumentas, kuris leistų pamatuoti ar aktyvuoti kūrybines galias, slypinčias žmoguje. O mūsų misija būtent tokia ir yra.

S.Martinaitytė vardijo, kad dainavimo mokytojas turi pelnyti visišką mokinio pasitikėjimą, turėti labai gerą intuiciją, nepaprastai didelį žinių bagažą, gerą estetinį skonį ir itin jautrią ausį. "Dar neišrastas toks instrumentas, kuris leistų pamatuoti ar aktyvuoti kūrybines galias, slypinčias žmoguje. O mūsų misija būtent tokia ir yra. Kiekvieną pamoką po mažytę kruopelytę nuvalome apnašas ieškodami to grynuolio, kuris vėliau dainuodamas didžiausioje pasaulio scenoje ar mažo kaimelio bendruomenės namuose skleis aukštosios muzikinės kultūros idėjas ir visur bus suprastas ir mylimas", – sakė solistė ir pedagogė.

Ji stengiasi ir toliau išlikti optimiste, tačiau neslepia, kad karantino nulemti išbandymai solistų bendruomenei yra sunkūs.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 d. iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis "Kauno diena" dėkoja projekto mecenatui "Mano būstas", pagrindiniams rėmėjams "Vikonda grupė", "Bosca", rėmėjams "Baltic Transline", "Volfas Engelman nealkoholinis", partneriams "Clinic DPC", SDG, renginio draugui LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inga

Inga portretas
Nr 7 Estela Beleškaite Tamašauskiene.

joske

joske portretas
Nebalsuosiu o balsuosiu uz vvyrus

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Sprendimas pagal nuotraukas, o kur gyvai atlikti darbai niekas nematė - juk karantinas......
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių