Vilniaus gatvės rekonstrukcija pažėrė pirmuosius lobius: rastos XVII a. monetos

Pagrindinėje Senamiesčio gatvėje jau įsibėgėjo rekonstrukcija. Nuėmus istorinį grindinį, darbus pradėjo archeologai. Penktadienį rastas ir pirmasis lobis.

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai pranešė, kad ties Vilniaus g. 16 namu archeologai rado lobį – senovinių monetų. Miestiečiams smalsu, koks likimas laukia radinių.

„Štai pirmieji lobiai – senovinės monetos. Tikiuosi jos bus išsaugotos ir vėliau galėsime pamatyti, ką slėpė Vilniaus gatvės grindinys“, – keliais užfiksuotais vaizdais, užfiksuotais Vilniaus gatvėje, pasidalijo kaunietis Sergejus.

Portalas kauno.diena.lt pasidomėjo, koks yra tas pirmasis radinys. Paaiškėjo, kad Kauno arkikatedros prieigose rastos XVII a. monetos. Tiesa, jų nėra daug.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Tai Jono Kazimiero šilingai, viena kita buvo ir carinių laikų. Archeologai mini, kad šios monetos tuo metu buvo labiausiai kaldinamos ir jų pagaminta buvo labai daug. Šiai dienai yra užfiksuota vieta, kur rastos monetos, jos bus aprašomos ir pagal tai parengtos ataskaitos bei atiduotos į Kauno miesto muziejų. Rastos pavienės monetos, tačiau kiek jų tiksliai, dabar negaliu pasakyti. Tai paaiškės po ataskaitos“, – komentavo Kultūros paveldo departamento vyr. specialistė Asta Nauresckaitė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Kol kas dar nėra žinoma, ar archeologai kasinės tik tame gylyje, kuriame rado monetas, ar tyrinėjimų horizontas bus plečiamas. Visgi, neatmetama, kad prieš pradedant didžiuosius rekonstrukcijos darbus, istorikai atras dar daugiau lobių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Na va ir baigėsi greitas remontas,dabar ne metus,o dešimt metų Vilniaus gt. gyventojai vaikščios po apkasus.Užuojauta.

Gyventojas

Gyventojas portretas
Po pasitvirtinusio radinio turi buti kruopsciai istyrineta Vilniaus gatve, nera kur skubeti, nes po sitos rekonstrukcijos, Vilniaus gatves daugiau niekas netyrines ir bus viskas su istorija. Todel reikia neskubeti ir viska kruopsciai istirineti.

Pamenu

Pamenu portretas
kaip sovietmečiu senamiestyje su ekskavatorium aukso monetas (matyt žydų) kaušu užkabino.Senamiesčio moterys su sietais žemę sijojo , o dirbę žemkasiai -statybininkai darbą metė, Saugumiečiai atvykę visus filmavo, o po to "išmušinėjo"
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių