VDU atidarys A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centrą

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) pirmadienį bus atidarytas akademiko Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras. Pasak VDU, ypatingas dėmesys centre bus skiriamas žmogaus ir pilietinių teisių problematikai, Rytų Centrinės Europos valstybių politikos studijoms ir tyrimams, aiškinamasi, kaip jos laikosi tarptautinių įsipareigojimų ir pažadų saugoti žmogaus bei pilietines teises.

Andrejus Sacharovas vertinamas kaip vienas drąsiausių sovietų režimo kritikų, tapęs kovos už pagrindines žmogaus teises simboliu. Pirmiausia išgarsėjęs kaip vandenilinės bombos išradėjas, vėliau mokslininkas susirūpino savo atradimo pasekmėmis žmonijos ateičiai ir pradėjo didinti sąmoningumą apie branduolinio ginklavimosi pavojus. A. Sacharovas Sovietų Sąjungoje buvo laikomas pavojingu disidentu. Iš dalies jo pastangų dėka buvo pasirašyta Branduolinių bandymų uždraudimo sutartis, o 1970-aisiais, nepaisant vis stiprėjančio režimo spaudimo, kartu su bendraminčiais įsteigtas Maskvos žmogaus teisių komitetas. 1975 m. A. Sacharovo nuopelnai buvo pripažinti ir jam įteikta Nobelio taikos premija. Dėl nuolatinių pastangų stengiantis išlaisvinti savo šalies disidentus ir režimo kritikos A. Sacharovas buvo ištremtas į Gorkio miestą, siekiant apriboti jo ryšius su užsieniu. A. Sacharovo vardu pavadinta Europos Parlamento premija, kuri kasmet teikiama kovotojams už minties laisvę.

„Kas galėjo numatyti, kad po daugelio metų taip vadinama A. Sacharovo doktrina įsigalės ir taps įrankiu kovoje prieš įvairius žmogaus teisių pažeidėjus? Disidento vardu pavadintas centras turėtų skirti dėmesį ne tik žmogaus ir pilietinių teisių judėjimui totalitariniuose bei kituose despotiškuose režimuose, bet ir trims svarbiausioms demokratijos plėtros sąlygoms, kurias jis minėjo savo Nobelio premijos priėmimo kalboje. Jo teigimu, taika, pažanga, žmogaus teisės yra neatskiriamai susiję: neįmanoma pasiekti vieno, jei kitų yra nepaisoma“, - centro viziją pristato A. Sacharovo dukra, Harvardo universiteto K. W. Davis Rusijos ir Eurazijos studijų centro direktorė Tatjana Jankelevič (JAV).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vau.....

Vau..... portretas
kaip sakoma issilekejus be mujlo tiesiai y dzemokracijos RAUKUS.....

Mįslė

Mįslė portretas
Nežinau,ar verta tokius gabius žmones dievinti?Iš vienos pusės tokie ypatingų gabumų žmonės kuria visą žmonijos progresą,iš kitos pusės,juk jie sukūrė baisiausius ginklus,kurie pražudė milijonus žmonių ir niekas nežino,ką tie ginklai dar padarys.gal net planetą sunaikins?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių