Vakcinacijos nuo COVID-19 tempai Kaune išaugo: gyventojai noriai renkasi trečiąją dozę

  • Teksto dydis:

Leidus revakcinuotis praėjus ne pusmečiui po antrojo skiepo, o keturiems mėnesiams, daugiau gyventojų gali būti paskiepyti trečiąja – sustiprinančiąja – vakcinos doze. Dėl to nuo praėjusio trečiadienio Kaune, kaip ir visoje Lietuvoje, juntama, kad skiepijimo nuo COVID-19 tempai padidėjo, gyventojai noriai renkasi trečiąją vakcinos dozę.

Prašo registruotis iš anksto

Kauno miesto poliklinikos (KMP) direktoriaus pavaduotojas medicinai Raimundas Micka teigė, kad Kaune per dieną trečiąja vakcinos doze vidutiniškai paskiepijama 700 žmonių. "Nuo lapkričio 1 iki 16 d. paskiepijamų asmenų skaičius svyravo nuo 660 iki 1 063", – situaciją komentavo pavaduotojas.

"Pastaruoju metu daugiausia kauniečių per dieną paskiepijame trečiąja doze. Antrąja doze vidutiniškai paskiepijame apie 200 asmenų, pirmąja doze – apie 300", – vardijo R.Micka.

KMP duomenimis, žmonės šiuo metu aktyviausiai renkasi "Pfizer-BioNTech" vakciną. Paklaustas, kaip galėtų apibūdinti šiuo metu vyraujančią skiepijimo nuo COVID-19 situaciją Kauno mieste – tempai sulėtėję ar paspartėję, R.Micka teigė: "Nuo lapkričio 11 d. stebimas padidėjimas, šiandien rytą buvo užregistruoti skiepytis 578 asmenys, o patikrinus 11 val. – jau 1 000 asmenų."

Spartėjant vakcinacijos tempams, KMP direktoriaus pavaduotojas medicinai gyventojų prašo skiepytis užsiregistruoti iš anksto. "Vėl didėjant besiskiepijančių asmenų skaičiams, primygtinai prašome registruotis Karštosios linijos trumpuoju telefono numeriu 1808 arba internetu www.koronastop.lt. Kai skaičiai buvo sumažėję, išimties tvarka spėdavome paskiepyti net ir neužsiregistravusius asmenis. Dabar nebespėjame, todėl nesiregistravusiems teks laukti atskiroje eilėje. Skiepytis "Pfizer-BioNTech" vakcina kviečiame registruotis ir į didžiųjų KMP padalinių (Dainavos, Šilainių, Kalniečių, Centro bei Šančių) Skiepų kabinetus", – vardijo R.Micka.

KMP atstovas informavo ir apie gautą keturvalentę gripo vakciną – tiek komercinę, tiek ir apmokėtą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (rizikos grupėms). "Lietuvos teisės aktai nedraudžia, pacientui apsisprendus, vienu metu skiepytis ir gripo, ir COVID-19 vakcina", – pridūrė R.Micka.

Skiepytis „Pfizer-BioNTech“ vakcina „Comirnaty“ galima didžiųjų KMP padalinių (Dainavos, Šilainių, Kalniečių, Centro ir Šančių) Skiepų kabinetuose. Vilmanto Raupelio nuotr.

Srautai išaugo trečdaliu

Apie pagreitį įgavusius skiepijimo tempus byloja ir Kauno vakcinacijos centro bei KMP Kalniečių padalinio vadovės Ivetos Dubrovos pateikti duomenys. "Srautai tikrai padidėjo. Iki lapkričio pradžios vidutiniškai paskiepydavome 4 tūkst. žmonių per savaitę. Antrą lapkričio savaitę jau paskiepijome 6 tūkst., praėjusią savaitę irgi buvo padidėjimas. Kiekvieną rytą stebiu eiles, kiek yra užsiregistravusių žmonių. Per dieną tas skaičius labai žymiai išauga", – teigė pašnekovė.

I.Dubrova antrino R.Mickai, kad tie asmenys, kurie skiepytis ateina neužsiregistravę, medicinos personalui tampa tikru galvos skausmu. "Jie buvo įpratę, kad vasaros metu, kai srautai buvo sumažėję,  priimdavome ir neužregistravusiuosius. Šiuo metu tai tampa problema. Darbo jėgos yra sumažėję, nes ir besiskiepijančiųjų srautai buvo sumažėję. O dabar ir užsiregistravusiųjų srautai išaugo, ir neužsiregistravusių žmonių ateina, dėl to labai sunku organizuoti darbą", – situaciją komentavo specialistė ir gyventojų dar kartą prašė, prieš atvykstant skiepytis, užsiregistruoti.

"Išankstinė registracija naudinga ir mums, ir pacientui. Žmogus ateina paskirtu laiku, procesas vyksta sklandžiau ir greičiau", – teigė I.Dubrova. Vilmanto Raupelio nuotr.

"Išankstinė registracija naudinga ir mums, ir pacientui. Žmogus ateina paskirtu laiku, procesas vyksta sklandžiau ir greičiau. O man, kaip vadovei, lengviau organizuoti darbą – tiek dėl darbuotojų, tiek dėl vakcinų atvežimo. Juk vakcinos į vakcinavimo centrą vežamos kiekvieną rytą", – teigė I.Dubrova.

Atvykę neužsiregistravę kauniečiai vakcinuotis laukia gyvoje eilėje. "Dabar tikrai tenka palaukti, nes pirmenybė teikiama užsiregistravusiems asmenims. Sunku pasakyti, kiek iš anksto neužsiregistravusiam žmogui gali tekti laukti eilėje – gali užtrukti ir iki pusvalandžio, ir iki valandos", – pridūrė pašnekovė.

Išankstinė registracija naudinga ir mums, ir pacientui. Žmogus ateina paskirtu laiku, procesas vyksta sklandžiau ir greičiau.

Visos Lietuvos tendencija

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, visoje Lietuvoje šiuo metu aktyviausiai skiepijamasi sustiprinančiąja vakcinos doze. "Žmonės registruojasi noriai, aktyvumas skiepytis padidėjo. Kai kuriomis valandomis registracijų skaičius išaugo iki trijų kartų. Buvo fiksuojamas padidėjusi sistemų apkrova, tačiau registracijos sistemos sutrikimų nebuvo", – situaciją komentavo SAM atstovai.

Ministerija antrino KMP atstovams – skiepijimo tempai padidėję visoje Lietuvoje. "Gausiausiai žmonės skiepijosi gegužę, todėl daugumai jau  praėję keturi mėnesiai nuo pasiskiepijimo paskutine vakcinos doze. Taigi, jiems yra rekomenduojama sustiprinančioji vakcinos dozė", – teigė ministerijos atstovai.

Primename, kad, praėjus keturiems mėnesiams, sustiprinančiajai dozei gali būti skiriama "Pfizer-BioNTech" gaminta "Comirnaty" arba "Janssen" vakcina. "Modernos" vakcina "Spikevax" revakcinuotis gali būti skiriama, kai po visiško vakcinavimo praeina pusmetis.

"Janssen" vakcinos dozė gali būti skiriama tik tiems gyventojams, kurie pirmą kartą pasiskiepijo būtent šia vakcina. "Comirnaty" arba "Spikevax" sustiprinančioji dozė skiriama gyventojams, vakcinuotiems bet kuria iš keturių Lietuvoje naudojamų vakcinų nuo COVID-19 ligos. "AstraZenecos" sukurta "Vaxzevria" vakcina nebus naudojama revakcinuotis. Jei revakcinuotis skiriama "Spikevax" vakcina, vadovaujantis gamintojo ir Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendacijomis, imunitetui sustiprinti bus suleidžiama pusė įprastos šios vakcinos dozės.

Kartais rekomenduoja anksčiau

Gyventojai, kurie po visiškos vakcinacijos, prieš skiepijimą ar tarp skiepijimų susirgo COVID-19 liga, nebus skiepijami sustiprinančiąja vakcinos doze – persirgus įgytas imunitetas jiems turėtų užtikrinti pakankamą organizmo apsaugą. Tie gyventojai, kurie susirgo dar nepabaigę pirminio skiepijimo kurso, po ligos praėjus 180 dienų, turėtų šį kursą užbaigti ir pasiskiepyti antrąja doze.

Retais atvejais, kai po visiškos vakcinacijos žmogaus organizme nesusiformuoja antikūnai, skiepytis sustiprinančiąja doze bus leidžiama anksčiau, praėjus mažiausiai 28 dienoms po paskutinio skiepijimosi. Tokiu atveju, ne anksčiau kaip 28 dieną po visiškos vakcinacijos gavus neigiamą antikūnų tyrimo rezultatą, gyventojas turėtų kreiptis į šeimos gydytoją ir gauti jo rekomendaciją, pateikiant įrašą e.sveikatoje, anksčiau pasiskiepyti sustiprinančiąja vakcinos doze.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris

Lauris  portretas
Ta pastiprincioji yra tam kad kuo dreiciau zmogus numirtu nuo to marmalo. Tos vakvinos ne zmonems skirtos o gyvulems

tai rasai

tai rasai portretas
tavo protelio jau seniai neliko po 3 dozes nuodu, tikkazin ar tu jo is vis turejai, nes tik sugebi vykdyti duotas komandas kaip dresiruotas suo, kvaisa

Čia kaip...

Čia kaip... portretas
tam anekdote - KARTĄ PARAGAVĘS NEGALI SUSTOT....
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių