V. Mitkuvienė: nauja diena bibliotekoje – tai nauja pažintis ir atradimai

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje vykusiose Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos Metų nominacijų įteikimo iškilmėse Ringaudų biblioteka pripažinta nominacijos „Biblioteka – geriausias vaikų ir jaunimo draugas“ kaimo filialų kategorijoje nugalėtoja. Kas lėmė, kad bibliotekininkės Vilija Mitkuvienė ir Diana Šarakauskaitė pelnė tokį titulą?

Svarbu vieta

V.Mitkuvienė neabejojo: labai svarbu, kur biblioteka yra įsikūrusi. 2011 m. rugsėjo 1 d. Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinys Ringaudų biblioteka atvėrė duris renovuotos Ringaudų pradinės mokyklos patalpose. Šią biblioteką sieja graži draugystė su Ringaudų pradinės mokyklos vaikais ir vietos jaunimu. Ringauduose auga smalsi, daug skaitanti jaunoji karta, vis dažniau leidžianti laisvą laiką bibliotekos organizuojamose veiklose.

„Mes džiaugiamės akimirkomis, praleistomis su bendruomene: įvairiais renginiais, edukacijomis, kokybiškos literatūros „degustacijomis“, – šypsojosi vyr. bibliotekininkė.

Vilioja renginių gausa

Žinoma, ta pati erdvė turi įtakos, tačiau trauką į biblioteką sustiprina draugiškas bendravimas, leidinių ir ypač renginių gausa ir įvairovė.

Biblioteką sieja graži draugystė su žinoma Ringaudų menininke, knygų iliustruotoja, dizainere Inga Dagile. Vaikams smalsu, kaip gimsta knyga. I.Dagilė tokio pavadinimo edukacijoje vaikus supažindino su knygos gimimo istorija, pakvietė drauge virtualiai nuvykti net į spaustuvę.

Tęsdama draugystę su partneriais: pradine mokykla, laisvalaikio sale, Skautų būreliu, gamtininku Algirdu Pieniuta, biblioteka plėtoja tvarios bibliotekos idėjas. „Balandį, kai buvo švenčiama Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, šiemet pasirinkusi „Tvarios bibliotekos“ temą, kartu gaminome ir apgyvendinome vabzdžių namelį. Vyko žaismingas ir įdomus gamtamokslinis ugdymas: vaikai geriau susipažino su vabzdžių gyvenimu, svarba, funkcijomis ekosistemoje. Bendraudami ir perimdami gamtininkų žinias ir patirtį, edukacijos dalyviai dar kartą įsitikino, kaip svarbu saugoti gamtą, jos įvairovę. Vasarą skaitysime knygas prie vabzdžių namelio ir stebėsime jų gyvenimą“, – pasakojo V.Mitkuvienė.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Ringaudų vaikai, ištvermingai žingsniuodami iš Ringaudų pradinės mokyklos link Mainų bibliotekėlės (Gėlių ir Žalgirio g. sankryžoje), tradiciškai dalyvauja akcijoje „Lietuva skaito, Ringaudai skaito!“ (ne)tradicinėje erdvėje. Gegužės 5-osios rytmetį jaunimas atnaujino kaimo Mainų bibliotekėlę. Aikštėje susirinkę vaikai skaitė Vytauto V.Landsbergio knygas.

Reakcija: mokiniai nustebo „Žiburėlyje“ (1933) radę komiksų. / KRS nuotr.

„Didelio susidomėjimo sulaukė rytmetys bibliotekoje „Nuo „Aušros“ iki šiuolaikinės spaudos“, – sakė bibliotekininkė. Moksleiviams buvo pristatyti bibliotekos turimi spaudos komplektai: mėnesinis kultūrinis žurnalas „Vairas“ (1930), Lietuvos kariuomenės savaitinis laikraštis „Karys“ (1932), iliustruotas Lietuvos skautų ir skaučių laikraštis „Skautų aidas“ (1933), Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vaikų laikraštis „Žiburėlis“ (1933). Iš laikraščio „Žiburėlis“ mokiniai skaitė Vytės Nemunėlio eilėraščius, nustebo radę komiksų, labiausiai juos prajuokino rubrika „Įvairumėliai“.

„Jau dabar laukiame vasaros atostogų, kad drauge su vaikais ir visa jaunuomene pasidžiaugtume vasaros atradimais bibliotekoje ir būtume įkvėpti knygų magijos aktyviai dalyvaudami akcijoje „Vasara su knyga“, – prisipažino Ringaudų bibliotekininkės.

Liko ištikimi

Pašnekovės pasidžiaugė: Ringaudų padalinyje skaito vaikai, jų tėvai ir seneliai. „Kai kurių skaitytojų skaitymo stažas įspūdingas: bibliotekos duris pravėrę dar būdami vaikai, jie liko ištikimi bibliotekos bičiuliai net ir dabar, prabėgus daugybei metų. Šiuolaikinis skaitytojas, išlepintas nuolat tobulėjančių informacinių technologijų, užsukęs į Ringaudų biblioteką randa platų asortimentą naujausių leidinių vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems“, – kodėl pavyksta išlaikyti skaitytojus, argumentavo V.Mitkuvienė.

Pasak pašnekovės, meilė knygai sieja visus bibliotekos lankytojus – vaikus, jaunimą ir suaugusiuosius. Tačiau poreikiai skiriasi: vaikams ir jaunimui labiau patinka skaityti nuotykių knygas, o suaugusieji renkasi klasikinę grožinę ir psichologinę literatūrą.

30 m. Ringaudų bibliotekoje dirbanti moteris pastebėjo, kad Ringaudų kaimas jaunėja, mat sparčiai plečiasi gyvenvietė ir auga jaunų gyventojų skaičius. „Kartu jaunėja ir skaitytojai. Kasmet biblioteka sulaukia vis daugiau skaitančių jaunų šeimų, kurias domina klasikinė grožinė, psichologinė literatūra, saviugdos ir vaikų ugdymo literatūra“, – sakė bibliotekininkė.

Kas patinka labiausiai

Ringaudų bibliotekoje vaikams patinka leisti laisvalaikį, susitikti su draugais, skaityti knygas, žaisti įvairius stalo ir kompiuterinius žaidimus. Populiariausias stalo žaidimas – Kauno rajono materialųjį ir nematerialųjį paveldą aktualizuojantis inovatyvus žaidimas su QR kodais „Būkime keliautojais ir atradėjais“, kurį sukūrė Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkės Virginijos Tamašauskienės vadovaujama bibliotekos darbuotojų komanda. Jaunimas dažniau renkasi edukacines veiklas bibliotekoje.

Atgimimas: gegužės 5-osios rytmetį jaunimas atnaujino Ringaudų kaimo Mainų bibliotekėlę. / KRS nuotr.

„Vaikai ir jaunimas bibliotekoje skaito išties daug programinės literatūros. Be šių skaitinių, vaikams labai patinka linksmos nuotykių knygos. Itin populiarios yra rašytojo Tomo Dirgėlos detektyvinės istorijos; taip pat rašytojų Kęstučio Kasparavičiaus, Vytauto V.Landsbergio knygos neužsibūna bibliotekos lentynose. Jaunimą labiau domina fantastinės istorijos. Rašytojos Frances Hardinge „Gegutės daina“ – populiariausias jaunimo skaitinys. Dauguma skaitytojų ateina į biblioteką jau žinodami, kokios knygos reikia. Vieni renkasi knygas pagal savo polinkius ir pomėgius, o kitiems reikia draugo ar bibliotekininko patarimo“, – pasakojo V.Mitkuvienė.

Net jei būtų galimybė atsukti laiką atgal, pašnekovė patikino, kad rinktųsi tą pačią specialybę. „Bibliotekininko veiklos yra labai įvairios ir įdomios. Tai daugiau nei skolinti knygas. Bibliotekoje esama daug skirtingų veiklų: aptarnaujami skaitytojai, rengiamos parodos, vyksta edukacijos, kompiuterinio raštingumo mokymai, „Lego“, robotikos užsiėmimai, popamokinis užimtumas. Kasdien bendraudamos su bibliotekos lankytojais gyvename jų nuotaikomis, semiamės energijos, patirties, stengiamės tenkinti jų poreikius. Nauja diena bibliotekoje – tai nauja pažintis ir atradimai!”, – patikino V.Mitkuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių