Už milijoną eurų rekonstruotoje Aleksoto apžvalgos aikštelėje defektai bado akis

Prieš metus už milijoną eurų rekonstruotoje Aleksoto apžvalgos aikštelėje išryškėjo defektų. Kai kurie itin bado akis, tačiau rangovai tikina, kad tai – tik estetiniai nesklandumai.

Teks vėl tvarkyti

„Vandens pratekėjimas pastebimas ties siūle tarp aikštelės perdangos plokštės ir perimetro bortelyje bei prie atraminės sienos. Taip pat matome, kad dalyje viršutinės aikštelės nekokybiškai sudėta trinkelių danga – joje matomos duobės ir iškilimai“, – didžiausius iš defektų, dėl kurių visų jau kreiptasi į rangovą, įvardijo Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Anot jos, darbų rangovas artimiausiu metu pradės vėl tvarkyti aikštelę.

„Po šaltesnės žiemos, gausesnių kritulių ir ilgalaikių ryškesnių temperatūros svyravimų buvo nustatyti kai kurie projektinių sprendinių ir statybos darbų trūkumai. Siekiant užtikrinti mūsų pastebėjimų ir kai kurių abejonių dėl kokybės pagrįstumą, buvo atliktas nepriklausomas kokybės vertinimas, kurio metu identifikuoti tam tikri objekto trūkumai ir pateikti preliminarūs pasiūlymai, kaip juos ištaisyti“, – komentavo R.Savickienė.

Anot jos, su vertinimo rezultatais jau supažindinti projektuotojai ir statybos darbų rangovai. „Tikime, kad defektų šalinimas bus atliktas kaip įmanoma greičiau ir aikštelė tarnaus ilgus metus“, – dėstė savivaldybės atstovė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Miestui nieko nekainuos

Aleksoto aikštelės atnaujinimo darbus buvo patikėta atlikti rangovui UAB „HSC Baltic“.

„Bendradarbiaujame su užsakovu, tam ir yra garantinis laikotarpis“, – patvirtino rangovo atstovė, pridūrusi, kad tai esą yra „neesminiai defektai“, nepaisant jų, aikštele galima džiaugtis ir naudotis.

Be to, pašnekovės nuomone, dėl daugelio defektų kaltas ne rangovas, o „blogai suprojektuoti sprendiniai“. „Pateikta daug klausimų projektuotojams“, – sakė atstovė.

Anot jos, viskas bus sutvarkyta. „Nesakome, kad netvarkysime ir nedarysime. Žinoma, kažkas bus pakeista, defektai bus ištaisyti“, – teigė atstovė.

„HSC Baltic“ projektų vadovas Jonas Valiulis taip pat sakė, kad viskas bus tvarkoma, tik sprendžiamas apmokėjimo klausimas: nežinia, ar darbai bus vykdomi už rangovo, ar už projektuotojų lėšas. Bet kokiu atveju, miestui papildomai tai nieko nekainuos.

Taip pat matome, kad dalyje viršutinės aikštelės nekokybiškai sudėta trinkelių danga.

Nuo kamerų iki laiptų

„Po žiemos išsikraipiusios plytelės nėra naujiena. Pažiūrėkite prie „Žalgirio“ arenos kaip granitas sukritęs, duobės atsiradusios. Tai normalu. Nėra kažkokių ginčų, dangą sutvarkysime. Bet dar ir kitokių defektų šiek tiek yra“, – sakė J.Valiulis.

Būtent dėl kitų defektų ir aiškinamasi su projektuotojais. „Kaip suprantu, tai atsirado dėl tam tikrų projektinių sprendimų. Kaip hidroizoliacija ten numatyta drenažinė membrana, kuri, kaip matyti, neužtikrina norimo rezultato. Dabar projektuotojai yra užklausti, kaip būtų galima išspręsti tą problemą“, – teigė bendrovės projektų vadovas.

Atnaujintą Aleksoto apžvalgos aikštelę jau vėl reikia remontuoti. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Jis minėjo, kad vieta – labai šaltiniuota, todėl atsiranda papildomi niuansai. „Penktadienį savivaldybėje rengiamas susitikimas. Bandysime klausimus spręsti kuo greičiau. Pirmiausia, reikia išsiaiškinti, kaip sutvarkyti, kad problemos nesikartotų. Išsiaiškinę galėtume iš karto imtis darbų“, – tikino J.Valiulis. Jo vertinimu, defektams pašalinti prireiktų apie dviejų trijų savaičių, priklausomai nuo sprendimų ir darbuotojų užimtumo.

J.Valiulio vertinimu, atsiradusių defektų apimtis, palyginti su visu projektu, – minimali.

Savivaldybė nurodo, kad, rekonstruojant Aleksoto apžvalgos aikštelę, buvo pakeistas jos erdvių kontūras, įrengta stoginė ir atraminės sienelės, įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas V.Čepinskio gatvėje iki S.Dariaus ir S.Girėno gatvės, atnaujinti Vytauto laiptai, esantys lygiagrečiai funikulieriui, ir takai šlaito viršuje, įrengti mažosios architektūros elementai, sutvirtintas ir apželdintas šlaitas, įrengti inžineriniai tinklai (lietaus, buitinių nuotekų, vandentiekio, drenažo, ryšių, elektros, apšvietimo).

Vilmanto Raupelio nuotr.

Lankytojams su judėjimo negalia įrengti keltuvai, kurie kelia iš žemiau esančios aikštelės į aukštesnę ir atgal. Taip pat įrengti šviestuvai su automatiniu šviesos srauto reguliavimu ir vaizdo stebėjimo kamerų sistema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nėra

nėra portretas
Tiek meistram rankos iš subinės auga, tiek architektam reiktų atimt atestacijas, kad iškart nepaskaičiuoja temp kaitos ir kritulių galimo kiekio. Grybai ir tiek.

A. V

A. V portretas
Klišarankiai. Klaipėdoje be broko irgi niekas nedaroma.

Arnas Funkas

Arnas Funkas portretas
Projektas labai žemo lygio. Tie stikliniai bortai vemti verčia. Nuvalkioti iki negalėjimo. Ir aplamai - jokio jaukumo, jokios estetikos. Primityvus pinigų įsisavinimas ir tiek. Gėda architektui ir Kauno valdžiai !
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių