Uraganinis vėjas Kauno apskrityje plėšė stogus, vertė medžius: padaryta didelė žala

  • Teksto dydis:

Praėjusią parą šalyje praūžus galingai audrai, lydėtai stiprių gūsių, Kauno apskrityje vėjas vartė medžius. Jie užtvėrė kelius, pakibo ant namų nutraukdami elektros laidus, įstrigo tarp langų, lamdė automobilius. Penktadienio rytą ugniagesiai tebevykdė darbus, šalindami kliūtis ir fiksuodami padarinius.

Virto medžiai

Kibti į darbus Kauno ugniagesiai pradėjo dar ketvirtadienį prieš vidurdienį. Buvo gautas pranešimas, jog Kauno rajone, Karmėlavos seniūnijos teritorijoje, Margavos kaime, ant kelio nusviręs medis kelia pavojų eismui. Į įvykio vietą nuvykus brigadoms, medį teko pjauti.

Tiesa, pajėgos kovo 12-osios popietę taip pat skubėjo į Raseinių rajoną, Gruzdiškės kaimą, nes kelyje  Raseiniai-Baisiogala pastebėtas ant važiuojamosios dalies lūžtantis medis, kuris taip pat kėlė pavojų eismui.

Buvo gautas pranešimas ir apie nelaimę Kėdainių rajone – ugniagesiai vyko į iškvietimą dėl ant mokyklos užvirtusio medžio, kuris išdaužė langus trečiame aukšte. Pasak jų, nulūžo šalia Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro augusi eglė, medis buvo įstrigęs trečiojo aukšto lange.

Traukė elektros laidus, plėšė stogus

Darbų netrūko ir kitose vietose, pasak Kauno ugniagesių, ketvirtadienį 16.35 val. Kauno rajone, Babtų miestelyje, šalia gyvenamojo namo, kieme, kaito laidai, nes ant jų buvo užvirtusi nulūžusi eglė.

O Kauno rajone kelyje Ariogala-Čekiškė-Seredžius ant važiuojamosios dalies buvo užvirtę net keturi medžiai. Tokių kliūčių neišvengta ir Kėdainių rajone, Akademijos miestelyje. Važiuojant kryptimi Šiauliai-Dotnuva pranešta ne tik apie ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtusį medį, bet ir apie pavojų greta esančiame miškelyje – medis, palaužtas vėjo gūsių, vos laikėsi. Nuvykus ugniagesiams, buvo pašalinti iš viso penki medžiai.

Beveik prieš vidurnaktį gautas pranešimas, kad Kaune, Linkuvos gatvėje, vėjas atplėšė nuo vieno aukšto namo stogo metalinį sutvirtinimą bei kėlė pavojų. Ant stogo buvo pavojingai pakibęs metalinis skardos lapas.

Apgadino automobilį

Važiuojant nuo Ašigalio gatvės žiedo link Sukilėlių prospekto, medis užvirto ant automobilių „Ford Escape“ ir „VW Caravelle“. O Kranto alėjoje kovo 12-osios pavakarę vėjas nuo namo nuplėšė šiferio lakštus ir lietaus latakus. Dalis jų nukrito ant pranešėjo automobilio „Seat“, stovėjusio gatvėje prie namo. Kita dalis latakų pakibo ant medžio.

Šalį siaubė uraganinis vėjas, padaręs milžiniškos žalos. Prie gedimų šalinimo dirba trigubai daugiau pajėgų.

Kauno apskrities ugniagesių teigimu, Kaišiadorių rajone,  Baniškių kaime, Pamierio gatvėje, vėjas nuo namo nulaužė kaminą. Jonavos rajone, Kačėnų kaime, ant aukštosios įtampos laidų buvo pakibusi eglė. Medis ant elektros laidų buvo užvirtęs bei juos nutraukęs ir Prienų rajone.

Kėdainių rajone, Alksnėnų kaime medis taip pat nutraukė elektros laidus. Ugniagesiams teko kliūtį pjaustyti ir šalinti nuo važiuojamosios kelio dalies. Raseinių rajone, Medelyno gatvėje, prie namo vėjas supainiojo laidus, buvo matomas didelis kibirkščiavimas, dėl to teko aptverti teritoriją.

Lygina su dviem uraganais

Pasak ESO atstovo Tomo Kavaliausko, po vakar šalyje siautusios audros, be elektros, preliminariais duomenimis, visoje Lietuvoje liko apie 100 tūkstančių gyventojų. Didžioji jų dalis telkiasi Pajūryje – Klaipėdos regione (Gargžduose, Kretingoje, Plungėje, Šilalėje, Šilutėje, Telšiuose) bei šiaurės Lietuvoje.

„Kol kas negaliu pasakyti tikslaus laiko, kada elektros tiekimas bus atkurtas. Darbai gali užtrukti, nes šios audros mastas primena prieš dešimt-penkiolika metų buvusių Anatolijaus ir Ervino uraganus. Hidrometeorologai patvirtino, kad vėjo gūsių stiprumas siekė 31 metrą per sekundę. Iš tikrųjų, gedimų mastas yra labai didelis“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, remiantis įstatymais, elektros tiekimas gyventojams turėtų būti atkurtas per parą nuo įvykio, tačiau ar tai pavyks įgyvendinti esą garantuoti neįmanoma.

„Norėtumėme supratimo, nes šita situacija lyginant su įprastais atvejais, kai dingsta elektra, yra nelygintina – šalį siaubė uraganinis vėjas, padaręs milžiniškos žalos. Prie gedimų šalinimo dirba trigubai daugiau pajėgų“, – situacijos rimtumo neslėpė T. Kavaliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vladas

vladas portretas
Manau,kad stogas ar latakas,kurį nuplėšė,buvo blogai pritvirtinti.

Aha

Aha portretas
Karantinuos veryga visus, taipogi ir gelbėjimo tarnybas, pažiūrėsim, kas gedimus šalins...

...

... portretas
Dievas Perkūnas prieš okupantišką kryžių sukilo!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių