Tarptautinis projektas: menininkai ir miestiečiai spalvins Kauną

Prie gatvės meno kultūros puoselėjimo Kaune žada prisidėti ir profesionalūs šios srities menininkai iš Airijos bei Olandijos. Per dešimties dienų viešnagę įgyvendinant tarptautinį projektą, pasak organizatorių, jie susipažins su gatvės meno atstovais iš Kauno ir miesto gyventojų bendruomenėmis. Tam, kad visi kartu sukurtų piešinius, kurie nuguls ne tik ant pastatų sienų.

Susitikimas šiandien

Pirmasis profesionalių gatvės meno atstovų iš užsienio susitikimas su kauniečiais planuojamas jau šį šeštadienį, rugsėjo 21 d., apie 14 val., kelerius metus iš eilės rengiamoje Žemųjų Šančių bendruomenės šventėje – "Šančinės".

Būtent čia, organizatorių teigimu, užvirs tarptautinio dvejų metų trukmės projekto "Sienų menas – bendruomenėms" veiksmas, vėliau pasklisiantis po skirtingus miesto mikrorajonus. Šių kūrybinių dirbtuvių metu menininkai iš Airijos, Olandijos ir Kauno kartu su bendruomenių nariais diskutuos apie tai, kokių naujų gatvės meno kūrinių kauniečiai norėtų pamatyti Kaune. Išsakytoms idėjoms ketinama sukurti eskizus, kurie virs piešiniais.

Paklausta, kaip pavyko į Kauną pakviesti profesionalių gatvės meno atstovų iš svetur, mieste tarptautinį projektą kartu su Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultetu įgyvendinanti viešosios įstaigos "Inovatyvūs kūrybiniai projektai" vadovė Vitalija Norvilienė šypteli: "Vykdome apsikeitimą menininkais – mes važiavome pas juos, o dabar laukiame jų atvykstant pas mus."

Dailininkės Magdos Karol ir Wesley Van Heugteno kūriniai / Organizatorių nuotr.

Išraiškų pliūpsnis

Kaip pasakojo pašnekovė, rugpjūčio mėnesį "Sienų menas – bendruomenėms" idėjos realizuotos Voterfordo mieste, Airijoje, ten vykusio gatvės meno festivalio "Waterford Walls" metu. Iki rugsėjo vidurio dailininkai kūrė kartu su Herlene, Olandijoje, gyvenančių bendruomenių nariais. O šio mėnesio pabaigoje pieš Kaune.

"Kauno vandenims" priklausantis pastatas P. Lukšio g. 45 A / Organizatorių nuotr.

Renginio organizatorių teigimu, per rugsėjo 20–30 d. Kaune vyksiančias kūrybines gatvės meno dirbtuves nauji kūriniai atsiras ant Kalniečių mikrorajone, P. Lukšio g. 45 A, stūksančio bendrovei "Kauno vandenys" priklausančio pastato sienų. Čia išgirstas šio mikrorajono gyventojų istorijų vizijas atvaizduos menininkas iš Olandijos Wesley Van Heugtenas, Airijos dailininkė Magda Karol bei kaunietis Timotiejus Norvila-Morfai.

Ne mažiau įdomus meninių išraiškų pliūpsnis, pasak tarptautinio projekto "Sienų menas – bendruomenėms" įgyvendintojų, numatomas ir Žemuosiuose Šančiuose. Ant autoservisą juosiančios tvoros, esančios Kranto al. 4, tautodailininkė Audra Fiserienė patariama jau minėtų profesionalių gatvės menininkų bei padedama bendruomenės narių piešiniais prižadins šio mikrorajono praeitį.

Ar tikrai turime laukti, kol kažkas ateis ir pakeis mus erzinančią erdvę? Juk suvieniję jėgas ir patys galime šį tą sukurti.

Autoserviso tvora Kranto al. 4 / Organizatorių nuotr.

"Žemuosiuose Šančiuose gyvenanti tautodailininkė seniai svajojo kurti ant šios tvoros, tačiau vis neatsirasdavo reali galimybė tai padaryti. Todėl dabar, pasitaikius progai, Audra ant jos paviršiaus įkurdins ankstesnę savo mikrorajono aplinką, kuri atmintyje iškyla prisiminus čia prabėgusią jaunystę. Šio proceso dalimi jau spėjo tapti ir kiti vietos gyventojai – nuskuto tvoros paviršių ir padengė jį nauju grunto sluoksniu bei paruošė teritoriją būsimai kūrybinių dirbtuvių pradžiai", – pasakojo "Sienų menas – bendruomenėms" mentorius, žinomas Kauno menininkas Vytenis Jakas, čia kuruosiantis darbą su miesto bendruomenių nariais.

Svarbiausia – bendruomeniškumas

Žaliakalnyje, netoli turgaus, stūksanti kol kas tarsi bedvasė tvora – dar viena gyventojų ir profesionalių gatvės meno atstovų saviraiškos vieta. Čia, kaip teigė pašnekovas, bus suteikta visiška meninė laisvė kauniečiams. "Jau paprašiau visų, norinčių kažką kartu sukurti, atsinešti įvairiausių dalykų – nuo močiutės mezginių iki jau nupieštų piešinių, kuriuos apžiūrėję sugalvosime, ką naujo galėtume sukurti šioje vietoje. Nesvarbu, ar prisijungti panorę kauniečiai bus suaugę, ar vaikai, mokantys piešti, ar ne – vis tiek pasidalysime idėjų lietumi", – šyptelėjo jis.

Šio tarptautinio projekto metu realizuojamų naujų gatvės meno kūrinių kontūrai ir galutiniai jų rezultatai ant sienų bei tvorų, užsimena rengėjai, pradės ryškėti rugsėjo 26–28 d. Iki tol profesionalūs gatvės menininkai esą ne tik vaikščios po miestą apžiūrėdami čia jau esančius įvairiose vietose nugulusius dailininkų darbus, bet ir stengsis kuo geriau pažinti kauniečius – įsiklausyti bei išgirsti jų turimas kūrybines idėjas.

"Sienų menas – bendruomenėms" Kaune organizatoriai, bendradarbiaujantys su "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" ir "Fluxus Labas" atstovais, sako tikintys, kad menas gali tapti svarbia detale, keičiančia ne tik gyvenamąją aplinką, bet ir tarpusavio santykius.

"Ar tikrai turime laukti, kol kažkas ateis ir pakeis mus erzinančią erdvę? Juk suvieniję jėgas ir patys galime šį tą sukurti. Nesvarbu, kad ir kas tai būtų – tapymas ant sienų, ar šventės organizavimas kartu su kaimynais. Svarbiausia – bendruomeniškumas, kuris suartina", – akcentavo prie tarptautinio projekto įgyvendinimo kartu su KTU prisidedanti profesorė Saulė Juzelėnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SVARBIAUSIA , KAD

SVARBIAUSIA , KAD portretas
Piesiniai atspindetu vietoves , aplinkos istorijos ar dabarties esme , o nebutu kokie kiciniai darbeliai.

ar ilgai grozis bus

ar ilgai grozis bus portretas
mieste yra tiek daug niekdariu visur savo nieksybes paliekanciu,tai kazin ar ilgai tos tvoros bus grazios.Gal reiketu kazkur aukstai ir filmavimo kameru itaisyti,nes labai gaila butu,jei butu sugadinti piesiniai.

Na

Na portretas
Baikit tas sienas terliot, geriau bent vieną namą papildomai kapitaliai atremontuoti, o tiems paišytojams tai nagus nukapot reikėtų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių