Dėl studentų bendrabučių – chaosas: kai kurie svarstė net gyventi palapinėje

  • Teksto dydis:

Studentai jau keliasi į bendrabučius, tačiau vietų trūksta net pirmakursiams, pranešė LNK.

Vieni studentai jau kraustosi į bendrabutį ir ruošiasi naujiems mokslo metams, tačiau kiti suka galvą ir kurpia planus, ką darys, jeigu bendrabučio visgi negaus.

Būsimas studentas iš Druskininkų Tomas Kemzūra teigia, kad nerimo ir streso tikrai buvo, ir žilų plaukų  atsirado. Pirma mintis, kuri kilo, tai nuomotis palapinę ir joje miegoti.

Tačiau,  būsimas studentas nusprendė pagalbos ieškoti pas draugus ir kreiptis į juos socialiniuose tinkluose, bet to net nespėjus padaryti sužinojo, kad gavo vietą bendrabutyje ir turi patvirtinti kambario rezervaciją. 

Vis dėlto dalis studentų bendrabučio negavo ir negaus, nes dėl išaugusių buto nuomos kainų dalis studentų nori sugrįžti į bendrabučius, o išeinančiųjų mažėja. 

Nors universitetai skirstydami vietas pirmenybę teikia pirmakursiams, net ir jiems kambarių kai kuriuose universitetų bendrabučiuose  nepakaks, vienas iš tokių – Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

„Šiais metais mes pasiūlėme 300 vietų per visus bendrabučius, tačiau, kaip žinome, jų irgi negana“, – teigė VDU studentų reikalų departamento direktorius Mantas Simanavičius. 

Nors Vytauto Didžiojo universiteto studentams vietų trūksta, čia gyvena ir nestudijuojantys VDU. Vienas iš jų – Vilniaus verslo kolegijoje besimokantis Vladislavas. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Vladislavas pasakoja iškart gavęs bendrabutį, nes savo koledže parašęs užsienio studentų vadybininkui ir jis jam padėjęs gauti vietą VDU bendrabutyje.

Kodėl saviškiams trūkstant vietų įsileidžiami kitų universitetų studentai, paaiškino VDU atstovas.

„Tai tiesa. Dabar pirmiausia yra priimami VDU pirmakursiai, tada visi likę VDU studentai ir tik vėliau yra priimami kitų universitetų studentai, jeigu mes turime vietų“, – pasakojo VDU studentų reikalų departamento direktorius Mantas Simanavičius. 

Nors trūksta kambarių studijuojantiems Vilniuje, Kaune VDU studentų bendrabutyje gyvenantis Nikita teigė ten važinėjantis, nes jam čia patinka aplinka, be to, bendrabutis yra miesto centre ir jam yra labai patogu. 

Tačiau vietų nepakaks ir studijuojantiems Vilniaus Gedimino technikos universitete (Vilnius TECH),  pasakojo universiteto kancleris Vaidotas Trinkūnas.

Skaičius yra ant ribos, praktiškai jau išnaudotas ir kai kuriems studentams šiuo metu yra ieškoma alternatyvių galimybių, kaip padėti susirasti būstą.

Vilnius TECH kreipėsi į šalia stovinčią Vilniaus universiteto bendrabučio valdytojus, bet ir šio universiteto studentams nepakanka vietos. O nuomotis butą pakilus kainoms gali ne visi. 

Pasak universiteto kanclerio V. Trinkūno, per karantiną būdavo laisvų vietų ir jeigu pavykdavo jas užpildyti, būdavo labai džiugu. Tačiau šiemet viskas apsivertė ir tas trūkumas labai jaučiamas, tad gali būti ir taip, kad dalis studentų bendrabučio tiesiog negaus.

Norinčių tiek daug, kad universitetas grąžino per pandemiją primirštus konkursus. 

Vilnius TECH paslaugų skyriaus vedėjas pasakojo šiemet darantis konkursą, kad norintis gauti bendrabutį žmogus turėtų pateikti atitinkamas pažymas apie socialinę padėtį, gyvenamąją vietą. 

Anksčiau bendrabučiuose jau naikino triviečius kambarius, o šiemet į dviviečius kambarius vėl atitempta po trečią lovą. 

Konkurso bendrabučiui gauti kol kas neprireikė tik Mykolo Romerio universitetui, nors ir jų kambariai pildosi anksčiau nei pernai. 

Pasak M. Romerio universiteto studentų namų valdytojos Nijolės Jansonienės, apie 90 proc. bendrabučių jau užimta ir stebint situaciją, mano, kad iki rugsėjo pirmos bus užimta arti 100 proc. Tad būsimiems Mykolo Romerio universiteto studentams tikrai užteks vietų bendrabutyje. 

Tačiau tie, kas lieka gyventi bendrabutyje, turės mokėti ir didesnius mokesčius. VDU nuomą pabrangino net 15 proc., tik gyvenimas pigiausiuose kambariuose nepabrango. O Mykolo Romerio universitete gyvenimas pabrango 10 proc.

Nuo rugsėjo Mykolo Romerio universiteto studentai už bendrabutį mokės 100–250 eurų, Vilniaus TECH studentai 80–150 eurų, o VDU studentai – 62–217 eurų.

Kaina priklausys nuo to, kokiame kambaryje gyvens ir renovuotas tas kambarys ar ne. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nujo

Nujo portretas
Tegu eina nuomotis butus visokie nikitos ar Vladislavai, atlaisvinta mūsų vaikams kambarius.

gėda

gėda portretas
pripraskit prie to kad lietuviai Lietuvoje tapo antrarūšiais, nes atsirado priveligijuota rūšis.Lietuviai tapo tik mokesčius mokantys ir tylinčiais be teisiu padarais. O studentams patarimas darykit ką mokate geriausiai degiokit žvakutes ir gerkit alų.

Mano vardas ne jusu reikalas

Mano vardas ne jusu reikalas portretas
Iki ko privede sali debilu valdzia. Statykit palapine pas Austeja Ladzbergiene kieme.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių