Stiprybei negalios paliestųjų – socialinė akcija

Minint tarptautinę žmonių su negalia dieną, gruodžio 3-iąją, kauniečiai Rotušės aikštėje įgyvendino iniciatyvą „Aš ir tu – tai mes!“.

Žmonės stojo į ant aikštės grindinio nupieštą trafaretą, kuriame ryškėjo asmuo ir šalia esantis ženklas „Neįgalusis”. Tokia buvo dėliojama skulptūra iš gyvų žmonių.

Spalvotomis kreidelėmis ant Rotušės aikštės grindinio buvo nupiešti žmonių siluetai ir neįgaliojo vežimėlyje esantis žmogus.

Nupiešta taip, kad akcijos dalyviams atsistojus ant siluetų teliko susikibti rankomis. Sveiki, besišypsantys ir sėdintys neįgaliojo vežimėliuose arba pasiramsčiuodami lazdelėmis ir taip pat besišypsantys pasijuto artimi.

„Parodykime, kad visi esame vieningi“, – nedrąsiai akcijos dalyvius sveikino Martynas. Jaunas vyras į visus žvelgė pasirėmęs į ramentus. Šalia išsirikiavę Vilijampolės globos namų auklėtiniai su negalia akciją stebėjo atlydėti globos namų darbuotojų.

„Jiems – tai šventė. Mes išvažiuojame kartais į miestą, tačiau retai, nes miestas nepritaikytas neįgaliesiems, kaip ir aikštė“, –  taisydama kepuraitę neįgaliojo vežimėlyje sėdinčiam berniukui sakė Vilijampolės vaikų globos namų kineziterapeutė Renata Keršytė.

Nejausti keistų aplinkinių žvilgsnių, jausti paramą, bet ne gailestį, jaustis lygiaverte asmenybe – to kiekviena panašia akcija siekia neįgalieji arba juos palaikančios organizacijos.

Organizatoriai ragino būti neabejingiems socialinės atskirties mažinimui tarp neįgaliųjų ir negalios neturinčiųjų. Anot akcijos rengėjų šia socialine akcija siekiama atkreipti dėmesį, kad visi žmonės turi vienodas teises.

„Atrodo neįgalieji, o mano akimis, jie labai daug gali. Jie dainuoja, šoka, sportuoja ir garsina Lietuvos vardą“, – susirinkusius sveikino dainininkė Ingrida Kazlauskaitė.

Akcija labiau orientuota į negalios neturinčią visuomenės dalį. Susirinkusieji Rotušės aikštėje buvo raginami ateiti ir parodyti palaikymą, dalyvavimu pareikšti poziciją, kad esame visi vienodi ir nerūšiuojame žmonių į sveikus ir ne.

„Tik buvimas kartu duoda naudą visiems, neįgalieji įgauna stiprybės, atranda gyvenimo džiaugsmą, o sveiki žmonės įgauna daugiau supratingumo“, – skelbė organizatoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tūpas žmogelis

tūpas žmogelis portretas
Pavadinimą, būkit žmonės, išverskit į lietuvių kalbą tūpam skaitytojui...

Klausimas

Klausimas portretas
Kada kauno valdžia visiems neįgaliesiems leis nemokamai parkuotis jų skurdžius automobilius miesto gatvėse centre?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių