Stimpanko festivalis pažėrė unikalių vaizdų ir garsų

Kauno tvirtovės III forte šeštadienį nudundėjo Garliavos apylinkių Stimpanko festivalis. Į jį susirinko ir vietiniai gyventojai, ir stimpanko entuziastai iš visos Lietuvos.

Fantastikos žanras

Organizatorių parinktas epitetas „magiška fiesta“ – itin taiklus. Visa tai – vietinės bendruomenės, svečių ir pačių stimpankerių pastangų ir fantazijos rezultatas.

Užmojai – supažindinti visus smalsuolius su stimpanko judėjimu, išgirsti šio žanro muzikos, paganyti akis po stimpankišką aprangos stilių, menines stimpanko interpretacijas: garo varikliais varomus dviračius, dantračiais puoštas skrybėlaites, monoklius ir pan.

„Stimpankas – tai nebeveiksnaus daikto prikėlimas antram gyvenimui. Tai nebūtinai daikto sutaisymas, tiesiog jo pritaikymas kaip papuošalo, neįprastos interjero, dekoro detalės. Viskas, ką sugalvoji. Tik nebijoti daryti, klijuoti, lipdyti. Kuo kvailiau, tuo įdomiau“, – šyptelėjo viena stimpanko atstovių. Jos kolegė pridūrė, kad neapsiribojama juvelyrika ir kostiumų dizainu. „Paėję kelis žingsnius pamatysite, kad ir dviračiai čia virto kūriniais“, – intrigavo entuziastės.

Stimpankas (angl. steam punk) – vienas fantastikos žanrų, kurio vaizduojami šiuolaikiniai išradimai buvo sukurti dar Viktorijos epochoje su tuo metu turėtomis priemonėmis. Tai lėktuvai, automobiliai ir net kompiuteriai, varomi garo (angl. steam) varikliais. Šio stiliaus drabužiams ir daiktams būdingi įvairūs metaliniai elementai, žalvaris, geležis, oda.

Fortą, beje, puošia ir stimpanko skulptūros, kurių autorius – menininkas Gintautas Velykis.

Vienas šio forto tvarkymo ir stimpanko festivalio iniciatorių – daugybę jėgų ir laiko tam skyręs buvęs Sąnašos bendruomenės vadovas Ovidijus Jurkša šios nuostabios dienos nebesulaukė. Jo didžiulis indėlis ir šviesus atminimas renginio dalyvių buvo pagerbtas tylos minute.

Laimučio Brundzos nuotr.

Išjudino bendruomenę

„Su Ovidijum pradėję čia kasti drenažinius griovius rasdavome visokių gelžgalių, automobilių detalių. Gaila jas buvo atiduoti į metalo supirktuves, galvojome, ką iš jų galima padaryti. Pradėjome lipdyti. Ovidijus sako, gal koks arklys išeis? Sakau, reikia – tai ir bus“, – kalbėjo menininkas G.Velykis.  

Aktyvistams, užsidegusiems sutvarkyti fortą ir paversti jį traukos, Garliavos apylinkių (Ilgakiemio, Juragių, Sąnašos) bendruomenių susibūrimo vieta, talkino ir vietos gyventojai.

Ateityje turbūt pasidarys garo varomų kompiuterių era.

Rinkosi į nesibaigiančias talkas, prisidėjo, kas kaip galėjo. Skulptūros sumontuotos, surinktos iš forto teritorijoje rastų senovinių objektų ar pas gyventojus per daugybę metų sukauptų senų rakandų. Taip senas karinis šalmas, ratas ir pan. tapo skulptūrų menine dalimi. 

Jis pasvarstė, kad stimpankas kaip ir visi kiti pasauliniai reiškiniai nestovi vietoje. „Stimpankas kinta. Dabar prisitaiko prie kompiuterinių dalykų. Ateityje turbūt pasidarys garo varomų kompiuterių era. Akumuliatoriai brangsta, ličio trūksta. Gaivinam senąsias technologijas, jas pritaikydami nūdienos poreikiams ir reikalavimams“, – kalbėjo G.Velykis, vėliau scenoje su kolega surengęs muzikinį stimpankinį pasirodymą.

Beje, ar žinojote, kaip angliškai dar būtų galima vadinti Garliavą? Atsakymas, aišku, susijęs su garu. Pirmosios šio žodžio ir vietovardžio Garliava raidės – identiškos, tad išgirdę angliškai „Garo miestas“ („Steamtown“), žinokite, kad kalbama apie Garliavą.

Laimučio Brundzos nuotr.

Papuošė visą šeimą

Vieni kalbinti renginio dalyviai stimpanku susidomėjo ir įsitraukė į šį judėjimą prieš pusmetį, kiti – prieš trejus metus ar dar seniau. „Sudomino galimybė istorijų turinčius daiktus panaudoti, pritaikyti, prikelti antram gyvenimui. Taupumas, tvarumas, individualus, išskirtinis stilius. Kai susipažinom su stimpanku, sustoti negalim“, – pasakojo skrybėlėtos moterys. Jų galvos apdangalai iliustruoti laikrodžių detalėmis, senoviniais suvirintojo akiniais, gėlėmis, plunksnomis. Viskas suderinta ir viskas vienas kitą papildo. Apyrankei panaudotas ir raktelis, nebenaudojamas rankinis laikrodis.

Pašnekovės pasakojo, kad visos yra labai skirtingos, bet jas suvienijo bendros idėjos, kūrybiškumas, dėmesys istorijai ir tvarumui.

„Jau aštuoni mėnesiai kaip visą savo laisvalaikį skiriu stimpankui. Kaip nori, taip pasidarai. Rengiame Kaunui mobilią drabužinę. Va čia dabar vaikšto žmonės su mūsų gamintom, dekoruotom skrybėlėm, drabužiais. Ir visą šeimą esu papuošus“, – pasakojo buhalterijos srityje dirbanti Kauno rajono gyventoja Edita.

„Va mūsų vyrai pareina. Ko ne puikiai atrodo?“ – atkreipė dėmesį moterys, kol jų stimpankiškai elegantiškos antrosios pusės kopė į vieną forto kalniukų.

„Baigiasi renginys ir pradedi ieškoti idėjų naujam įvaizdžiui. Perdarai senus turimus stimpanko kostiumus, prikeli juos naujam gyvenimui ir pan.“, –  atviravo moterys, kurių viena – prekybininkė Vita iš Šiaulių, kita – pedagogė Rima iš Laukuvos, trečioji – apsaugos darbuotoja Danguolė iš Šiaulių.

Laimučio Brundzos nuotr.

Ugnies šou ir papuošalų dirbtuvės

Estafetę iš festivaliui startą davusios stimpankinės eisenos vėliau perėmė tarptautinės stimpanko muzikos grupės, kiti stimpankiniai pasirodymai, veiksmas kūrybinėse dirbtuvėse. Finalui –  įspūdingas ugnies šou.

Dirbtuvėse vienas po kito gimė stimpankiniai papuošalai, atvirlaiškiai, draugystės apyrankės, galvosūkiai, buvo dekoruojamos dėžutės, talpos arbatai laikyti. Tingėjusieji kurti galėjo čia pat įsigyti ką nors stimpankiško butikėlyje.

Smagios renginio akimirkos ir vaizdiniai jo dalyviams ir svečiams liko ne tik atmintyje, bet ir nuotraukose. Tam specialiai buvo įrengta senovinės fotografijos erdvė.

Stimpankas į Garliavos apylinkes atėjo prieš trejus metus, kai po „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto skėčiu prasidėjo „Šiuolaikinių seniūnijų“ projektas.

„Šis žanras nepalieka abejingų, nes yra labai vizualus. Labai įdomu visiems, kas čia vyksta, kodėl visi persirengę kaip Viktorijos laikų futuristiniai žmonės. Sulaukėme tik džiugių reakcijų. Tikiuosi, kad bendruomenės tęs šią tradiciją ir pasibaigus šiam projektui“, – kalbėjo KEKS Jaunimo programos ir „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto Garliavos apylinkėse koordinatorė Dominyka Genelevičiūtė.

Laimučio Brundzos nuotr.

„Vasaros naktipiečiai“ Babtuose

Šeštadienį vyksta ir kitas „Šiuolaikinių seniūnijų“ renginys. Babtų seniūnijoje laukia „Vasaros naktipiečiai“. Pagrindinis šventės akcentas – maistas. Istoriniame Žalgirio pergalės parke duris atvėrė laikina maisto laboratorija, įkurdinta troleibuse.

Ar esate kada nors dalyvavę maisto edukacijoje tamsoje? Ar bandėte suneštinį pikniką jaukaus koncerto fone? Jei ne, pirmyn į Babtus!  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fėja

Fėja portretas
Super renginys, l.patiko!

Nuomonė

Nuomonė portretas
Kiek skaitau vien atsiliepimai tų kurie nieko nenuveikė, kad parodytų tikrą steampunk stilių. Tai jei tiek netinka šių žmonių apranga ir renginys, tai prašom pro šalį. Arba parodot kaip reik, arba tyliai gulit su treningais ant sofos.

Stimpanko

Stimpanko portretas
Stimpantis pankas-geras labai juos atitinkantis sudurtinis žodis
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių