- Jurgita Šakienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
-
Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai
Įsibėgėjusi unikali maisto gaminimo šventė Kaune lankytojus pasirengusi ir šokiruoti. Pirmą kartą mūsų šalyje surengtame maisto kultūros festivalyje "Skanaus", vykstančiame nuo vakar, galima paragauti įvairiausių ir ne tik tradicinių patiekalų bei išgirsti patarimų iš pačių geriausių meistrų.
Nors festivalio rengėjai žadėjo daug naujo apie maistą, jo derinimą ir gaminimą, tačiau tokių naujovių, kai į meniu įtraukti vabzdžiai, mažai kas tikėjosi.
Šeštadienį nuo pat ryto Rotušės aikštė vėl viliojo kvapais – vyko grilinimo čempionatas, buvo galima stebėti, kaip gamina tituluota gražuolė Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė. Andrius Užkalnis dalijosi savo pastebėjimais apie restoranus ir jų lankytojus.
Daugiausiai šventės lankytojų vis dėlto būriavosi aplink laikinąjį vabzdžių restoraną "Pestaurant". Prie jo labai dažnai vyko ir fotosesijos. Ne vienas, išdrįsęs paragauti kurį nors iš neįprastų lietuvio skrandžiui skanėstų, tai norėjo ir užfiksuoti.
"Turime įvairaus skonio lervų, skėrių bei 5 cm ilgio traškių, gigantiškų vandens blakių“, – vardijo vabzdžių restorano, sulaukusio didelio smalsuolio būrio, vadovė Margarita Kutkaitė. Ji taip pat vadovauja kenkėjų kontrolės ekspertams „Dezinfa“.
M. Kutkaitė maisto kultūra domisi jau seniai, ji su kolegomis renginio lankytojams siūlė paragauti didžiojo milčiaus lervų su meksikietiškais prieskoniais, grietinės ir svogūnų skonio svirplių, skrudintų skorpionų, o desertui – ledinukų su didžiojo milčiaus lervomis, kokosinių vabzdžių šokolade ir t.t.
"Jausmas keistokas, primena traškučius. O tie su svogūnais iš viso nieko neįprasto burnai", – įspūdžiais dalijosi viena moteris. Ir susimąstė: kiek reikėtų suvalgyti vabzdžių, kad būtum sotus.
"Smalsesnės yra moterys, bet vyrai drąsesni. Moterys prie mūsų atsivedusios vyrus pirmos ragauti nedrįsta. Iš pradžių įsiūlo vyrams. Po to susigundo ir pačios", – pastebėjo "Dezinfos" vadybininkas Žygimantas Žalnerauskas. Anot jo, vabzdžiai yra ateities maistas. Jie yra tokie pat maistingi, bet sveikesni už mėsą – turi daug baltymų, bet ne tiek daug riebalų.
M. Kutkaitė pasakojo, kad šie kauniečių ragaujami vabzdžiai į Lietuvą atkeliavo jau paruošti iš Jungtinės Karalystės, kur buvo auginami specialiose fermose. Tačiau smalsuolius perspėjo, kad vaišės gali pakenkti alergiškiems žmonėms.
A.Užkalnio pasirodymo pabaigoje renginio vedėjai surengė jam testą: ar jis išdrįs paragauti visko iš vabzdžių restorano meniu. Gigantiškosios vandens blakės liko nepaliestos. "Fotografai jau žiaukčioja", – juokdamasis apsidairė pamatęs jam skirtas specialiąsias vaišes žinomas tinklaraštininkas.
"Beje, daugelis užsieniečių į lietuvių taip mėgstamas rūkytas kiaulių ausis žiūri kaip į visišką ekstrymą", – pastebėjo A. Užkalnis.
Vienas iš renginio organizatorių Erikas Kundreckas tikisi, kad tokia šventė taps tradicija, nes maisto kultūros tema mūsų šalyje pastaruoju metu tampa vis aktualesnė. Gastronomijos festivaliai pasaulyje rengiami jau seniai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kultūros ir sporto renginiai Kauno rajone balandžio 23–28 d.
Balandžio 23 d. Raudondvario kultūros centras: 16 val. vaikų meno kolektyvų šventė „Parvažiavo saulė“ (Jurginės). Dalyvauja jaunučių liaudiškų šokių kolektyvai ir vaikų kapela „Karklynėlis“. Ilgakie...
-
Garbūs svečiai atvyko į A. Areimos premjerą „Dviejų Korėjų susijungimas“5
Balandžio 19-ąją publika rinkosi į režisieriaus Artūro Areimos Nacionaliniame Kauno dramos teatre režisuotą spektaklį pagal J. Pommerat pjesę „Dviejų Korėjų susijungimas“. ...
-
KVMT scenoje – reveransas baleto įvairovei: nuo klasikos iki technomuzikos
Baletas gali būti labai įvairus ir turėti daugybę veidų. Tuo įsitikins žiūrovai, apsilankę Tarptautinei šokio dienai skirtame Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) koncerte. Balandžio 27-osios vakarą teatro scenoje atsiskleis tikra klasik...
-
Unikalus garso spektaklis tamsoje: ką girdi ausis, kai nemato akis?1
„Klausymasis – tai kita regėjimo forma“, – neabejoja garso spektaklio „eiti į pat vidurį“ kūrėjai. Garso menininkų kartu su neregiais sukurtas spektaklis vyksta visiškoje tamsoje, klausantis Jono Meko poeziją i...
-
Tarpininkai. Po kilogramą laimės, laisvės ir būties
Pokalbis su tapytoju Andriumi Miežiu – bendros meno parodos „Tarpininkai“ kontekste apie kultūrą, natūrą, meno kūrinio suvokimą; tarpininkavimą ir bendravimą su meno publika, atveriant jai meno pasaulius. Naujausius tapybos kūrinius...
-
Urbšienės faifoklokai Baniutės svetainėje8
Kačerginėje, buvusioje Mašiotų ir Urbšių šeimų vasarvietėje, kuri apima namelį ir parkų sklypus, daugiau nei 20 metų šeimininkauja Prano ir Jono Mašiotų palikimo puoselėtojų draugijos nariai. Šeimininkauja,...
-
45-asis „Lietuvos teatrų pavasaris“ kviečia Kauno publiką į teatrališką savaitę
Kauno teatro mylėtojai turės unikalią progą mėgautis aukščiausio lygio teatro spektakliais iš visos Lietuvos. Nuo balandžio 21 iki 28 dienos Kauno kultūros centras kviečia visus teatro gerbėjus švęsti 45-ąjį „Lietuvos te...
-
Kauną užplūs skandinaviškos kultūros banga4
Paskutinę balandžio savaitę Kaunas tradiciškai kviečia iš arčiau pažinti skandinavišką kultūrą. Dalyvių laukia gausi renginių programa: parodos, norvegų kalbos pamokos, protmūšis, paskaitos bei diskusijos, ekskursijos i...
-
Maironio lietuvių literatūros muziejui toliau vadovaus D. Cibulskienė1
Maironio lietuvių literatūros muziejui ir toliau vadovaus Deimantė Cibulskienė, pranešė Kultūros ministerija. ...
-
R. Jatkevičiūtės-Kasparavičienės sielos peizažai
Šiandien Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus galerijoje „Drobė“ atidaroma Raimondos Jatkevičiūtės-Kasparavičienės (1959–2023) tapybos darbų paroda „Virš debesų“. ...