Skanumėlis: skrudintos gigantiškos blakės ir skėriai

Įsibėgėjusi unikali maisto gaminimo šventė Kaune lankytojus pasirengusi ir šokiruoti. Pirmą kartą mūsų šalyje surengtame maisto kultūros festivalyje "Skanaus", vykstančiame nuo vakar, galima paragauti įvairiausių ir ne tik tradicinių patiekalų bei išgirsti patarimų iš pačių geriausių meistrų.

Nors festivalio rengėjai žadėjo daug naujo apie maistą, jo derinimą ir gaminimą, tačiau tokių naujovių, kai į meniu įtraukti vabzdžiai, mažai kas tikėjosi.

Šeštadienį nuo pat ryto Rotušės aikštė vėl viliojo kvapais – vyko grilinimo čempionatas, buvo galima stebėti, kaip gamina tituluota gražuolė Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė. Andrius Užkalnis dalijosi savo pastebėjimais apie restoranus ir jų lankytojus.

Daugiausiai šventės lankytojų vis dėlto būriavosi aplink laikinąjį vabzdžių restoraną "Pestaurant". Prie jo labai dažnai vyko ir fotosesijos. Ne vienas, išdrįsęs paragauti kurį nors iš neįprastų lietuvio skrandžiui skanėstų, tai norėjo ir užfiksuoti.

"Turime įvairaus skonio lervų, skėrių bei 5 cm ilgio traškių, gigantiškų vandens blakių“, – vardijo vabzdžių restorano, sulaukusio didelio smalsuolio būrio, vadovė Margarita Kutkaitė. Ji taip pat vadovauja kenkėjų kontrolės ekspertams „Dezinfa“.

M. Kutkaitė maisto kultūra domisi jau seniai, ji su kolegomis renginio lankytojams siūlė paragauti didžiojo milčiaus lervų su meksikietiškais prieskoniais, grietinės ir svogūnų skonio svirplių, skrudintų skorpionų, o desertui – ledinukų su didžiojo milčiaus lervomis, kokosinių vabzdžių šokolade ir t.t.

"Jausmas keistokas, primena traškučius. O tie su svogūnais iš viso nieko neįprasto burnai", – įspūdžiais dalijosi viena moteris. Ir susimąstė: kiek reikėtų suvalgyti vabzdžių, kad būtum sotus.

"Smalsesnės yra moterys, bet vyrai drąsesni. Moterys prie mūsų atsivedusios vyrus pirmos ragauti nedrįsta. Iš pradžių įsiūlo vyrams. Po to susigundo ir pačios", – pastebėjo "Dezinfos" vadybininkas Žygimantas Žalnerauskas. Anot jo, vabzdžiai yra ateities maistas. Jie yra tokie pat maistingi, bet sveikesni už mėsą – turi daug baltymų, bet ne tiek daug riebalų. 

M. Kutkaitė pasakojo, kad šie kauniečių ragaujami vabzdžiai į Lietuvą atkeliavo jau paruošti iš Jungtinės Karalystės, kur buvo auginami specialiose fermose. Tačiau smalsuolius perspėjo, kad vaišės gali pakenkti alergiškiems žmonėms.

A.Užkalnio pasirodymo pabaigoje renginio vedėjai surengė jam testą: ar jis išdrįs paragauti visko iš vabzdžių restorano meniu. Gigantiškosios vandens blakės liko nepaliestos. "Fotografai jau žiaukčioja", – juokdamasis apsidairė pamatęs jam skirtas specialiąsias vaišes žinomas tinklaraštininkas.

"Beje, daugelis užsieniečių į lietuvių taip mėgstamas rūkytas kiaulių ausis žiūri kaip į visišką ekstrymą", – pastebėjo A. Užkalnis.

Vienas iš renginio organizatorių Erikas Kundreckas tikisi, kad tokia šventė taps tradicija, nes maisto kultūros tema mūsų šalyje pastaruoju metu tampa vis aktualesnė. Gastronomijos festivaliai pasaulyje rengiami jau seniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kiaulės ausų niekuomet nemėgau, o vabzdžius lai valgo tie kas prie jų nuo vaikystės ipratęs. Mums, eiliniams lietuviams, gerai bus ir rūkyti lašinukai su svogūnėliu. TIK KAD BŪTŲ SKANIŲ, PAKANKAMAI IR PRIEINAMA KAINA

birute

birute portretas
man patiko.Kainos aisku ne visiem prieinamos.bet dalyvaut verta.Skani zuvis. saunus vedantieji

df

df portretas
šamo gavau nusipirkti, o daugiau prie nieko nepriėjau. Nebeičiau.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių